Școlile ”părăsite” ale județului Alba: Elevii încă merg la WC-ul din curte şi nu au apă curentă în clădirile unde îşi formează reperele în viaţă
Mai multe şcoli din judeţul Alba, majoritatea din Munţii Apuseni, nu au apă curentă şi copiii folosesc, în 2018, WC-ul de tip latrină, iar investiţiile în instituţii de învăţământ nu mai sunt o prioritate pentru multe primării, mai ales că, de la un an la altul, tot mai multe se desfiinţează.
Cu toate acestea, situația în județul Alba este mai bună decât media la nivel național, și doar 2% dintre elevi și preșcolari mai învață în instituții neautorizate din punct de vedere sanitar. De la un an la altul, tot mai multe instituții se autorizează, astfel încât, în prezent, doar 79 nu mai au ASF, spre deosebire de anul trecut când au fost 94 și acum doi ani când erau 124. De asemenea, în unele unități administrativ-teritoriale, investițiile în școli nu rentează deoarece, spre exemplu, în acest an învață foarte puțini elevi într-o clasă cu predare simultană și sunt mari șanse ca peste doi ani școala să se desființeze, având în vedere și faptul că natalitatea scade drastic la sat.
În satul Lumineşti, din comuna Sohodol, spre exemplu, mai învaţă doar cinci elevi. Şcoala nu a primit autorizaţia sanitară de funcţionare deoarece nu are apă curentă, iar din această cauză nu a putut fi construit un grup sanitar în interior. Primarul comunei, Corcheş Sorin Constantin, a declarat că elevii au posibilitatea să se spele pe mâini la un lavoar, apa fiind adusă de la fântâni.
”În rest, am mai făcut investiţii, şcoala are geamuri de termopan, exteriorul arată bine, clădirea a fost îngrădită şi s-a pus parchet. Învăţătoarea face naveta pentru a veni la şcoală. Numărul copiilor scade constat, iar alte două instituţii de învăţământ din comună au fost închise din această cauză”, a spus Sorin Constantin Corcheş.
Există şcoli cu deficienţe şi în apropierea municipiului Alba Iulia, însă și primari care investesc în remedierea lor. Spre exemplu, în satul Ghirbom, şcoala are WC-ul în curte, din lemn, gardurile sunt rupte, iar exteriorul este vizibil degradat.
Primarul comunei Berghin, Vasile Bica, de care aparţine satul Ghirbom, a declarat că a primit finanţare pe PNDL II, iar lucrările vor începe în această toamnă.
”Sunt multe săli de clasă şi se poate lucra, inclusiv când este activitate şcolară. Nu se pune problema să renunţăm la proiect. Se vor reabilita interioarele, inclusiv vor fi refăcute instalaţiile electrice, instalaţia termică este executată, gemurile sunt din termopan, iar şarpanta e rezolvată. Grupurile sanitare interioare sunt începute, dar nu sunt finalizate. Se vor face zugrăveli, tencuieli, în interior şi exterior, astfel încât să poată fi autorizată din punct de vedere sanitar”, a spus primarul Vasile Bica.
Aici învaţă 24 de elevi de clasele I-IV.
Din cele 501 de unităţi de învăţământ din Alba, la care se adaugă o şcoală postliceală, şase palate ale copiilor şi un club sportiv, 427 au autorizaţie sanitară de funcţionare.
Astfel, la începutul anului școlar 2018-2019, circa 1.000 de elevi și preșcolari, dintr-un total de circa 50.000, învață în școli fără autorizație sanitară de funcționare.
Deficiențe pentru care nu au primit autorizație sanitară de funcționare: lipsa apei curente și a grupurilor sanitare cu apa curenta (grupuri sanitare necorespunzătoare); lipsa grupurilor sanitare proprii; curți neamenajate și neîmprejmuite corespunzător; pavimente, pardoseli, interioare și clădiri degradate; iluminarea artificială a claselor; igienizări necorespunzătoare și funcționarea în spații comune a unităților de învățământ diferite (de exemplu, școală gimnazială și grădiniță fără circuite separate).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 8 minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918