Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia, un oraş model de „smart city”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Alba Iulia, un oraş model de „smart city”.

Municipiul Alba Iulia este, la ora actuală, cel mai dezvoltat oraş „smart city” (oraş inteligent) din România, potrivit lui Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate. Înainte de a ne referi la proiectele prezentate sau în curs de aplicare, credem că este potrivit să definim termenul de smart city, care, în traducere liberă, desemnează oraşele care apelează la noile tehnologii, în special informatice, cibernetice şi ale comunicării, puse în slujba îmbunătăţirii serviciilor publice şi creşterii confortului populaţiei, dar şi a reducerii unor cheltuieli, mai ales că este vorba despre banul public.

La ora actuală, Alba Iulia are implementate sau în curs de aplicare sau de testare 74 de tehnologii smart city care vizează transportul, turismul, educaţia, siguranţa publică, iluminatul, securitatea şi mobilitatea. Pentru implementarea acestor cuceriri ale ştiinţei, tehnicii şi informaticii, Alba Iulia colaborează sau are parteneriate cu cele mai mari şi renumite companii ce folosesc tehnologia informaţiei.

Aşa, de exemplu, municipiul Alba Iulia şi compania Orange au avut, anul trecut, nu mai puţin de 14 proiecte implementate, dintre care de largă audienţă se bucură furnizarea de internet gratuit în Cetatea Alba Carolina, în cele mai performante licee, la Universitatea „1 Decembrie 1918”, la gară şi autogară. Reţeaua wi-fi include peste 228 de puncte de acces în oraş şi în Cetate şi 15 puncte de acces în mijloacele de transport în comun.

Tot pe autobuzele STP există şi o aplicaţie care monitorizează calitatea aerului. De asemenea, pe mijloacele de transport în comun au fost instalate hot-spoturi wi-fi, astfel că o parte importantă din populaţia municipiului poate accesa acest serviciu. Deoarece Alba Iulia a devenit un oraş turistic, prin aplicaţia e-albaiulia, turiştii au acces la informaţii despre principalele obiective turistice, iar oamenii de afaceri pot organiza întâlniri, manifestări şi campanii pe teme diverse.

Tot la Alba Iulia funcţionează un pachet educaţional integrat care cuprinde un catalog electronic şi 690 de tablete, pentru profesori, dotate cu trafic de internet inclus. În fine, o premieră o constituie şi faptul că se află în teste un set de 50 de senzori wireless ce permit detectarea locurilor de parcare şi statutul acestora – libere sau ocupate, astfel că, în perspectiva introducerii parcărilor cu plată, vom avea o facilitate extrem de utilă pentru şoferi. În implementarea şi realizarea acestor tehnologii, în drumul spre câştigarea titlului de oraş inteligent, Primăria Alba Iulia cooperează cu mari companii, aşa cum sunt Orange România, Microsoft, Vegacomp Consulting, Siemens, Phillips, Telekom, ZTE, Cloud Soft, Fast Order, Solar Eco şi Asociaţia Procesatorilor de Plăţi Electronice. Alba Iulia, oraş istoric, va deveni astfel, pe zi ce trece, şi un oraş al viitorului, un oraş inteligent şi inovator, în care tehnologia informaţiei şi a comunicării se extinde viguros, oferind locuitorilor săi servicii urbane moderne, inteligente şi ieftine, adică practic putem vorbi de o nouă calitate a vieţii şi civilizaţiei la Alba Iulia.

Aşa se şi explică, pe fondul marilor investiţii făcute în reabilitarea Cetăţii, de ce Alba Iulia este printre puţinele oraşe în care se înregistrează o creştere a populaţiei şi o explozie imobiliară. Un oraş care ţine pasul cu trecutul, dar care trăieşte în viitor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Scandalul imobiliar Parc Residence Alpha. Tribunalul Alba a ridicat dreptul de administrare al societății

Unirea Ziarul

Publicat

în

Scandalul imobiliar Parc Residence Alpha. Tribunalul Alba a ridicat dreptul de administrare al societății Judecătorul sindic de la Tribunalul Alba, care judecă procedura insolvenței societății Parc Residence Alpha SRL Alba Iulia, a admis o cerere a comitetului creditorilor privind ridicarea dreptului de administrare al firmei. Hotărârea a fost pronunțată în 10 iulie 2024 și poate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea