DSP și Instituția Prefectului Alba vor distribui trei tone de var cloros pentru dezinfecția fântânilor, în localitățile afectate de inundații
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) și Instituției Prefectului Alba se vor deplasa, vineri, în localitățile afectate de inundațiile din ultima perioadă, pentru a distribui trei tone de var cloros persoanelor afectate de inundații, utile pentru dezinfecția fântânilor. De asemenea, specialiștii în sănătate publică vor acorda îndrumare, sprijin și asistență în vederea unei dezinfecții corecte.
În urma consultărilor pe care DSP le-a avut, după inundații, cu Instituția Prefectului Alba, s-a decis achiziționarea a trei tone de var cloros și distribuirea acestuia către persoanele afectate de inundații, având în vedere că este foarte util pentru dezinfecția fântânilor.
”Consumul de apa din fântânile afectate de inundații este interzis. Acestea vor fi curățate, salubrizate, dezinfectate, iar apoi apa va fi analizată prin laboratoarele DSP Alba. Până în momentul în care apa devine corespunzătoare, lucru dovedit de analizele de laborator, se va consuma apa îmbuteliată, apa adusă în cisterne din zonele neafectate sau apa fiartă și răcită. De asemenea, precizăm că apa a cărei calitate a fost afectată, din cauza inundațiilor, nu poate fi folosită pentru spălatul vaselor, spălatul pe dinți, spălatul pe mâini, spălarea alimentelor și pregătirea hranei”, a spus directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea.
”De la primele inundații din această vară am fost alături de oamenii afectați și am încercat să-i sprijin cu toate resursele pe care Instituția Prefectului le are la dispoziție. În continuare, alături de reprezentanții DSP Alba, vrem să fim alături de persoanele care în această perioadă au avut de suferit”, a spus prefectul județului Alba, Dănuț Emil Hălălai.
La recepția varului cloros, reprezentanții DSP și ai Instituției Prefectului se vor întâlni cu reprezentanții autorităților locale din zonele afectate, care vor oferi sprijin în vederea distribuirii acestuia.
Important pentru populație – instrucțiuni pentru dezinfecția fântânilor
Pentru a efectua o dezinfecție corectă a apei de fântână, trebuie asigurată în prealabil asanarea și recondiționarea fântânii.
În vederea dezinfecției, fântâna se golește și se curăță, după care se lasă până se umple cu apă și se calculează volumul acesteia.
Dezinfecția fântânii se face cu substanțe clorigene sau dezinfectante care au aviz sanitar de folosire în acest scop, exemplu: clorura de var, hipoclorit de sodiu, cloramina etc.
Fântâna se acoperă cu capac și, după 12 ore de contact, se extrage apa din fântână și se aruncă până când dispare mirosul persistent de clor. Din acest motiv se recomandă ca operațiunile de dezinfecție a fântânii să fie făcute seara.
În localitățile în care există microcentrale de aprovizionare cu apa, producătorul de apă potabilă, sub îndrumarea Direcției de Sănătate Publică Alba, va controla starea de igienă și calitatea apei distribuite, luând măsurile necesare pentru ca apa să îndeplinească cerințele legale. În acest sens se va pune accent pe:
- clorinarea corespunzătoare a apei distribuite populației;
- igienizarea și dezinfecția perimetrelor de protecție sanitară, a rezervoarelor;
- remedierea de urgență a eventualelor defecțiuni.
Măsuri pentru igienizarea solului și deșeurilor solide
Suprafețele care au fost inundate vor fi salubrizate, adică se va proceda la îndepărtarea sedimentelor și deșeurilor aduse de apă și apoi se va face dezinfecția solului cu o soluție clorigenă 5-10 % (var cloros, cloramina). Sedimentele și deșeurile se vor depozita în locuri special amenajate și vor fi dezinfectate de asemenea cu soluții clorigene.
Măsuri pentru igienizarea grupurilor sanitare și latrinelor
Perimetrul closetelor individuale (scaunul și cabina) se va spăla și dezinfecta, iar în interiorul acestora se vor turna 2-3 găleți cu soluție clorigena 5-10%.
În cazul în care în localitate există sistem de canalizare și stație de epurare, se va face dezinfecția întregului sistem de canalizare cu o soluție clorigenă 5-10% și se va face curățirea stației de epurare de eventualele depuneri și deșeuri solide aduse de inundații, asigurându-se funcționarea la parametrii corespunzători.
Este obligatoriu ca substanțele clorigene să fie utilizate sub forma de soluție.
Măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin boală diareică acută, hepatita A etc.:
Educația pentru sănătate a populației privind respectarea strictă a regulilor de igienă individuală, consumul alimentelor salubre și corect preparate, consumul de apă potabilă.
Deoarece unitățile cu profil alimentar adesea sunt distruse în timpul inundațiilor, este posibil ca produsele alimentare să fie serios deteriorate, impunându-se controlul riguros al calității alimentelor inclusiv aprovizionarea cu alimente corespunzătoare igienico-sanitar al zonelor inundate.
Recomandări:
- Se va interzice consumul alimentelor alterate;
- Se impune distrugerea alimentelor intrate în contact cu apa de inundație, daca ele nu erau protejate în cutii de conserve ermetic închise;
- Supravegherea unităților de alimentație publică și colectivă privind modul de preparare, păstrare și distribuire a produselor alimentare finite;
- Păstrarea la rece a alimentelor perisabile;
- Fructele și legumele vor fi bine spălate cu apă potabilă sau fiartă;
- Se vor prefera conservele sterilizate și băuturile răcoritoare pasteurizate;
- Evacuarea corectă a deșeurilor solide și lichide;
- În cazul în care aveți răni, apelați la serviciile de asistența medicală pentru vaccinare împotriva tetanosului;
- În caz de febră, vărsături, diaree, tuse, erupție pe piele, îngălbenirea pielii (icter), adresați-vă imediat medicului de familie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii