FOTO / VIDEO Au început săpăturile în vederea cercetărilor arheologice în zona în care va fi amplasat Monumentul Unirii la Alba Iulia
La Alba Iulia, au început lucrările de amplasare a Monumentului Unirii. Conform Legii 378/2001, privind protecţia patrimoniului arheologic, lucrările nu pot avea loc fără săpături în vederea cercetărilor arheologice. Din sursele noastre, până marți, nu s-a descoperit niciun vestigiu care să facă obiectul unui studiu arheologic.
Monumentul Unității Naționale, considerat simbol important la 100 de ani de la Marea Unire, va fi construit din piatră, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse, și va avea circa 20 de metri înălțime.
Pentru ridicarea Monumentului Unirii şi reamenajarea parcului a fost alocată suma de 18,8 milioane de lei. Zece milioane de lei sunt pentru drepturile de autor și construcția monumentului.
Pe lângă monument, s-au alocat bani și pentru amenajarea parcului unde acesta va fi amplasat. Astfel, un pod iluminat, construit din metal şi lemn, cu margini de sticlă, va face legătura între Monumentul Unirii de la Alba Iulia şi Catedrala în care au fost încoronaţi Regii Ferdinand şi Maria.
Podul va traversa cel mai important parc din oraş şi va fi armat astfel încât să susţină sute de persoane.
Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.
În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.
La câteva sute de metri de locul în care va fi ridicat monumentul se află Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Marea Unire.
[nggallery id=5887]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor lui Moș Crăciun. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul În istorie, povestea renilor lui Moş Crăciun a început în poemul “Noaptea de dinaintea Crăciunului”, scris de Clement Clarke Moore în 1822. Poemul era cadoul de Crăciun al lui Moore pentru copiii săi. El este […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 44 de minute
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o oră
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui