Indemnizaţie socială pensionari 2018: Pensia minimă garantată crește de duminică
De la 1 iulie, indemnizația socială pentru pensionari va fi acordată, astfel încât orice pensionar să primească cel puțin 640 de lei, potrivit unui act normativ publicat anul trecut în Monitorul Oficial. Actualmente, pensia minimă este de 520 de lei, de ea putând beneficia pensionarii din sistemul public și din sistemul militar, indiferent de data pensionării.
De la 1 iulie, pensia minimă va crește la 640 de lei, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, act publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 16 noiembrie 2017.
Indemnizația socială pentru pensionari, așa cum e definită în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009, se acordă astfel încât orice pensionar care are o pensie sub nivelul minim să primească cel puțin această valoare (s-a numit, la momentul introducerii sale în legislație, pensie minimă garantată).
Din actul normativ nu rezultă însă că majorarea se va aplica pentru mai mult de șase luni de zile, adică pentru mai mult decât a doua jumătate a anului 2018: „în perioada 1 iulie-31 decembrie 2018 nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 640 lei„, scrie în documentul publicat. Prin urmare, dacă nu mai intervin alte modificări între timp, din ianuarie 2019, pensia minimă ar putea să scadă la nivelul ei actual.
În prezent, valoarea minimă este de 520 de lei, aplicabilă din martie 2017, când pensionarii au beneficiat de o majorare a acesteia de la 400 de lei, prin OUG nr. 2/2016.
Concret, indemnizaţia socială pentru pensionari se stabilește ca diferenţă între nivelul de 520 de lei, care este în prezent (640 de lei, din iulie 2018) şi nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată).
De exemplu, chiar dacă o persoană are stabilită o pensie de 350 de lei, aceasta primește 520 de lei, diferenţa de 170 de lei fiind suportată din bugetul de stat. Din iulie 2018, pentru o pensie stabilită la nivelul de 350 de lei, pensionarul va primi 640 de lei, adică cu 290 de lei mai mult.
Cine poate primi această indemnizație socială? Conform OUG nr. 6/2009, o primesc pensionarii din sistemul public de pensii şi cei din sistemul militar de pensii, indiferent de data pensionării, care au domiciliul în România și au pensia mai mică decât nivelul indemnizaţiei sociale, adică primesc mai puțin de 520 de lei. În plus, se acordă fiecărui urmaș în parte, dacă pensionarii beneficiază de pensie de urmaș.
Dacă pensionarul beneficiază, să zicem, de mai multe tipuri de pensie, nu e exclus să primească această indemnizație socială, atâta timp cât veniturile însumate sunt sub 520 de lei.
„În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri„, este prevăzut în OUG nr. 6/2009.
Indemnizaţia socială pentru pensionari se stabileşte şi se plăteşte de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin intermediul caselor teritoriale de pensii, şi se evidenţiază în mod distinct pe talonul de pensie.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii