Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

FOTO: Geologul Pavai Vajna Ferenc, născut în Uioara de Sus, comemorat prin proiectul “Etnii fără bariere”, inițiat de Corul “Doruleț” din Ocna Mureș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proiectul “Etnii fără bariere”, inițiat de Corul “Doruleț” din Ocna Mureș, a avut drept obiectiv major comemorarea fiului comunitații, Pavai Vajna Ferenc, născut în Ciunga (Uioara de Jos), geolog ce a descoperit apa termală din Hajdúszoboszló, Ungaria.

”În armonie deplină, corurile „Doruleț” și cel Reformat au derulat un proiect în două etape: prima etapa a avut loc la Ocna Mureș, la Casa de Cultură, în 11 mai, când cele două coruri au concertat sub bagheta dirijorilor prof. Eva Forika și prof. Levente Szoch. A avut loc o proiecție tematică, realizată de prof. Maria Konya.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

In a doua etapa a proiectului, cele doua coruri prietene s-au deplasat la Hajdúszoboszló, in Ungaria, in perioada 12- 14 mai. 2018. Coristii au vizitat parcul cu statuia marelui geolog; aici s-a pastrat un moment de reculegere si s-a realizat un flashmob, apoi s-a vizitat orasul si strandul.

Cazarea corurilor a fost la Hotelul Baratsag (Prietenia).

Pentru noi, este important personalitatea lui, deoarece s-a născut pe meleagurile Uiorene.

Proiectul amintit a avut sustinerea Primariei si a Bisericii Reformate din Ocna Mures.

Comemorand pe PAVAI VAJNA FERENC, recunoastem valoarea marelui geolog nascut pe meleaguri uiorene!
Repere

Geologul Pávai Vajna Ferenc, numit “părintele apelor termale”, s -a născut la 6 martie 1886 la Ciunga, Casa în care s -a născut se afla la marginea satului, la poalele dealului Banța.

A fost un renumit geolog și specialist în foraje. Activitatea lui științifică fiind recunoscută doar în a doua jumătate a sec. al XX – lea.

În Transilvania, în perioada 1912 – 1913, a participat la cartografierea zonelor cu hidrocarburi gazoase iar în Maramureș a cartografiat Valea Izei.

A făcut cartografieri atât în Slovacia cât și în Cehia.

In anul 1925 forările au continuat la o adâncime de 1080m, iar apa termală descoperită avea 73 C. Apoi, ca pt ca apa termala sa aiba un debit mai mare și permanentă, s-a forat la peste 2 000 de m.

Începând cu anul 1927, Hajdúszoboszló a devenit una din cele mai mari centre balneoclimaterice, nu numai din Ungaria, ci și din centrul și sud – estul Europei. (Text și foto: prof. Elena Cărunta)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Sufletele celor care mor în Săptămâna Luminată ajung în Rai? Credința populară că în această săptâmână ușile Raiului sunt deschise

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sufletele celor care mor în Săptămâna Luminată ajung în Rai? Credința populară că în această săptâmână ușile Raiului sunt deschise, iar cele ale Iadului închise Săptămâna care urmează după Paște este o perioadă de împlinire sufletească, cea mai curată și mai frumoasă perioadă a calendarului bisericest, numită de către preoți și „Raiul anului bisericesc”, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea