FOTO: Geologul Pavai Vajna Ferenc, născut în Uioara de Sus, comemorat prin proiectul “Etnii fără bariere”, inițiat de Corul “Doruleț” din Ocna Mureș

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Proiectul “Etnii fără bariere”, inițiat de Corul “Doruleț” din Ocna Mureș, a avut drept obiectiv major comemorarea fiului comunitații, Pavai Vajna Ferenc, născut în Ciunga (Uioara de Jos), geolog ce a descoperit apa termală din Hajdúszoboszló, Ungaria.

”În armonie deplină, corurile „Doruleț” și cel Reformat au derulat un proiect în două etape: prima etapa a avut loc la Ocna Mureș, la Casa de Cultură, în 11 mai, când cele două coruri au concertat sub bagheta dirijorilor prof. Eva Forika și prof. Levente Szoch. A avut loc o proiecție tematică, realizată de prof. Maria Konya.

USR - Alegeri parlamentare 2020

In a doua etapa a proiectului, cele doua coruri prietene s-au deplasat la Hajdúszoboszló, in Ungaria, in perioada 12- 14 mai. 2018. Coristii au vizitat parcul cu statuia marelui geolog; aici s-a pastrat un moment de reculegere si s-a realizat un flashmob, apoi s-a vizitat orasul si strandul.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Cazarea corurilor a fost la Hotelul Baratsag (Prietenia).

Pentru noi, este important personalitatea lui, deoarece s-a născut pe meleagurile Uiorene.

Proiectul amintit a avut sustinerea Primariei si a Bisericii Reformate din Ocna Mures.

Comemorand pe PAVAI VAJNA FERENC, recunoastem valoarea marelui geolog nascut pe meleaguri uiorene!
Repere

Geologul Pávai Vajna Ferenc, numit “părintele apelor termale”, s -a născut la 6 martie 1886 la Ciunga, Casa în care s -a născut se afla la marginea satului, la poalele dealului Banța.

A fost un renumit geolog și specialist în foraje. Activitatea lui științifică fiind recunoscută doar în a doua jumătate a sec. al XX – lea.

În Transilvania, în perioada 1912 – 1913, a participat la cartografierea zonelor cu hidrocarburi gazoase iar în Maramureș a cartografiat Valea Izei.

A făcut cartografieri atât în Slovacia cât și în Cehia.

In anul 1925 forările au continuat la o adâncime de 1080m, iar apa termală descoperită avea 73 C. Apoi, ca pt ca apa termala sa aiba un debit mai mare și permanentă, s-a forat la peste 2 000 de m.

Începând cu anul 1927, Hajdúszoboszló a devenit una din cele mai mari centre balneoclimaterice, nu numai din Ungaria, ci și din centrul și sud – estul Europei. (Text și foto: prof. Elena Cărunta)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419