Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Politică Administrație

Președintele Klaus Iohannis, la Blaj: Cu aceşti pesedişti nu vom face niciun fel de descentralizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, sâmbătă, la Blaj, că PSD nu vreau să se facă nicio descentralizare reală în România, deoarece coaliţia de guvernare doreşte „să ţină resursele la centru şi să le gestioneze discreţionar”.

 Întrebat de preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, în cadrul dezbaterii „Blaj 1848-2018: conştiinţă naţională şi destin european” dacă administraţiile locale vor fi lăsate să se implice mai mult în gestionarea banilor destinaţii dezvoltării comunităţilor locale, fără implicaţia atât de mare din partea Executivului, Klaus Iohannis a răspuns: „Cred că întrebarea este foarte corect pusă şi cred că nu vă aşteptaţi de la mine să vă dau un răspuns politicianist sau populist, dar trebuie să vă dau un răspuns realist. Cu actualul Guvern să nu vă aşteptaţi la îmbunătăţiri. Nu e nici un secret că acest Guvern, după păerea mea, nu performează, nu are rezultate bune, dar aici vorbim de o chestiune principială care nu ţine neapărat de Guvern, ci de majoritatea care se ocupă de legiferare. Din păcate, n-am avut, de la Revoluţie încoace, nici o administraţie care să aibă curaj să ducă dscentralizarea la bun sfârşit. Ea s-a făcut în hopuri.”

Şeful statului a adăugat că un proces de descentralizare a României este necesar şi poate fi realizat folosind exemplele altor state, dar acest lucru nu poate fi făcut de social-democraţi pentru că aceştia au interesul să ţină resursele la nivelul administraţiei centrale pentru a le putea gestiona în mod „discreţionar”.

„Acum, cu aceşti pesedişti nu vom face niciun fel de descentralizare, pentru că se vede că ei doresc să ţină resursele la centru şi să le gestioneze discreţionar. Ori o dezcentralizarea autentică trebuie să laşi şi bani. Deci o descentralizare fără bani e una de ochii lumii, e una falsă. Eu cred că descentralizarea trebuie făcută. Avem exemple în lume unde descentralizarea este un mare succes şi cred că trebuie să urmăm aceste exemple. Fără descentralizare o să fim cumva la jumătatea drumului. Primarul ştie ce vrea să facă în comunitatea lui, directorul şi el ştie ce vrea să facă în şcoala lui. Păi să meargă la un ministru, oricare ar fi el, şi să ceară voie să facă ceva bun în comunitatea lui? Nu se poate aşa ceva. (…) Şi-au făcut pesediştii un calcul să dea mai mulţi bani la lume. Da, dar banii n-au fost şi atunci au luat banii de la comunităţile locale. Este un demers greşit. Bunăstarea nu se va produce dând pe hârtie bani la bugetari, ci atunci când comunităţile vor câştiga real mai bine”, a completat Iohannis.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Candidatura lui Silviu Ponoran pentru Senat, INVALIDATĂ prin hotărâre definitivă de Curtea de Apel. Contestație depusă în numele unui pacient internat la Psihiatrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Candidatura lui Silviu Ponoran pentru Senat, INVALIDATĂ prin hotărâre definitivă de Curtea de Apel. Contestație depusă în numele unui pacient internat la Psihiatrie Candidatura lui Silviu Ponoran pentru Senat a fost INVALIDATĂ duminică, 20 octombrie 2024, prin hotărâre definitivă de Curtea de Apel. Contestația a fost depusă și în numele unui pacient internat la Psihiatrie. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea