Rămâi conectat

Ştirea zilei

Expertiza în cazul accidentului aviatic din Apuseni a fost finalizată: Tragedia putea fi evitată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Expertiza în cazul accidentului aviatic din Apuseni a fost finalizată la mai bine de patru ani de la tragedia în care şi-au pierdut viaţa Adrian Iovan şi Aura Ion. Expertul care a lucrat nu mai puţin de doi ani de zile la acest raport a analizat componentele avionului, declaraţiile martorilor şi modul în care a fost pilotată aeronava. Raportul este acum pe masa procurorilor. 

Expertul care a lucrat nu mai puţin de doi ani la acest raport a analizat componentele avionului, declaraţiile martorilor şi modul în care a fost pilotată aeronava.

 

Atunci, un avion al școlii superioare de aviație a aterizat forțat într-o pădure, la limita județelor Alba și Cluj.

Pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion și-au pierdut viața, iar experții ar fi trebuit să stabilească fără dubii cauzele tragediei.

De doi ani a avut nevoie expertul Virgil Clapon ca să ajungă la o concluzie certă în acest dosar – fiind vorba despre unul dintre cele mai ciudate accidente aviatice din istoria post-decembristă.

În ianuarie 2014, o aeronavă de tip 2BN, în care se aflau medici din Capitală împreună cu studenta Aura Ion, a aterizat forțat. Ei erau în drum spre Oradea, pentru a preleva organe, însă avionul nu a mai ajuns la destinație, iar în urma tragediei au murit pilotul Adrian Iovan și tânăra Aura.

În 2016, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au cerut o nouă expertiză, pentru a stabili momentul in care avionul a pierdut contactul cu turnul de control. Anchetatorii au vrut să afle cum și când s-a rupt antena transmițătorului avionului, prin care pilotul ținea legatura cu turnul de control și cu ajutorul careia salvatorii ar fi putut localiza avionul.

Astăzi, după mai bine de 4 ani de la acea tragedie, expertul a ajuns la concluzia că tragedia putea fi evitată. Cauzele despre care acesta vorbește într-un document de 1300 de pagini se referă nu numai la o eroare umană, ci și la probleme tehnice.

Astfel, procurorii militari care investighează acest caz vor trebui să le aducă la cunoștință supraviețuitorilor care sunt rezultatele acestor expertize, pentru eventualitatea în care aceștia ar dori să facă obiecțiuni, dar mai ales pentru a decide dacă trimit dosarul în judecată.

Un lucru este cert, această expertiză este foarte complexă, iar specialistul care a studiat toate informațiile culese de la fața locului, dar și din declarațiile martorilor, poate să stabilească fără echivoc în ce fel putea fi evitată această tragedie – mai ales că, spunea el, fără a da prea multe detalii, expertiza sa este învăluită într-un oarecare secret profesional, dar că informațiile din raport oferă răspunsuri la toate întrebările.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Yukanna, cățelușa Golden Retriver de la Salvamont Alba a fost GĂSITĂ

Bera Larisa

Publicat

în

Yukanna, cățelușa Golden Retriver de la Salvamont Alba a fost GĂSITĂ Cătelușa Golden Retriver, Yukanna, a fost găsită vineri seara. Aceasta a fost dată dispărută joi, în zona Galda de Sus. Citește și: FOTO | S-a pierdut Yukanna, cățelușa Golden Retriver de la Salvamont Alba, în zona Galda de Sus. Recompensă pentru informații care duc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea