Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Februarie a adus preţuri la alimente mai mari cu până la 12%. România, printre campioanele Europei la mâncare scumpă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România se numără printre campioanele Europei la mâncare scumpă. Astfel, luna februarie a adus românilor, comparativ cu toți ceilalți europeni, una dintre cele mai mari scumpiri la alimente faţă de perioada similară a anului trecut. Majorările au ajuns la unele produse la aproximativ 12%, în condițiile în care, în ultimii trei ani, luna februarie a adus creșteri nesemnificative de prețuri sau chiar ieftiniri ale produselor alimentare.

Prețul la raft al alimentelor a crescut în luna februarie a acestui an cu 3,7% față de perioada similară a anului trecut, cea mai mare a patra scumpire din UE, se arată într-o analiză a Comisiei Europene, potrivit căreia pentru țara noastră s-a raportat cea mai mare creștere a indicelui armonizat al prețurilor de consum (este o măsură a prețurilor utilizată de Consiliul Guvernatorilor al UE pentru definirea și evaluarea stabilității prețurilor în Zona Euro per ansamblu, în termeni cantitativi).

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Prețuri mai mari s-au regăsit în Estonia (5,3%), Slovacia (4,9%) și Ungaria (4,2%).

Aceasta în condițiile în care, în medie, mâncarea europenilor s-a scumpit, în medie, cu numai 1,2%, prețurile fiind mai mici în Cipru (minus 3,1%), Irlanda (minus 1,9%) sau Italia (minus 1%) și foarte ușor crescute în state precum Croația (0,1%), Portugalia (0,5%), Danemarca (0,5%), Malta (0,7%), sau Franța, Spania, Danemarca (câte 0,8%).

Comparativ cu ianuarie 2018, prețurile la alimente sunt cu numai 0,7% mai mari în februarie.

Fructele s-au scumpit cu aproximativ 12%

De departe cele mai mari majorări de preț față de anul trecut au fost raportate la fructe, care în România s-au scumpit cu 11,8%.

Aceasta nu este însă cea mai mare scumpire din UE, având în vedere că slovenii plătesc cu 20% mai mult decât în februarie 2017, iar estonii cu 18,5% mai mult. Ca medie, europenii plătesc cu 5,5% mai mult pe fructe comparativ cu anul anterior, în state precum Danemarca (minus 2%) sau Grecia (minus 1,5%) acestea fiind chiar mai ieftine.

A treia cea mai mare scumpire la carne

A doua cea mai mare scumpire de alimente pentru români, de 8,2%, a fost la categoria lapte, brânză și ouă, față de media europeană, care s-a limitat la 4,9%. Au fost însă scumpiri mai mari decât la noi în Germania (10,1%), Ungaria (10%), Slovacia (9,8%) sau Polonia (9,1%).

Urmează uleiul și grăsimile, cu un plus de 5,9% în România, față de 7,5% media UE și carnea care s-a scumpit cu 4,6%, față de 2,3% media UE. De altfel, la carne România a marcat a treia cea mai mare majorare dintre statele UE, după Slovenia (8%) și Slovacia (5,8%).

Pâinea și cerealele sau scumpit și ele cu 3%, față de 1,3% cât este media UE, iar peștele cu 2,7%.

Singurele alimente care s-au ieftinit în România, în perioada analizată, au fost legumele (minus 4,5%), în condițiile în care acestea s-au ieftinit în toata Europa (8,9% în medie).

Februarie nu este o lună a scumpirilor

Scumpirile de anul acesta nu reprezintă neapărat o caracteristică a acestei perioade. Spre exemplu, în februarie 2017 față de februarie 2016, prețul la raft al alimentelor era cu numai 1,6% mai mare. Iar în 2016 față de 2015, românii plăteau chiar mai puțin pe aceleași alimente, prețurile fiind cu 5,9% mai mici.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”? Un episcop ortodox le-a explicat credincioșilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Învierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l fac unii credincioși în perioada pascală. „Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea