FOTO: Colegiul Național ”David Prodan” Cugir și-a omagiat patronul spiritual. Sesiune de comunicări științifice, prezentare de referate privind viața și opera marelui isoric
Cabinetul Documentare Informare(C.D.I.) de la Colegiului Național ,,David Prodan” din Cugir a găzduit astăzi, 13 martie, o manifestare culturală consacrată împlinirii a 116 ani de la nașterea profesorului și istoricului David Prodan, părintele spiritual al instituției locale de învățământ.
La evenimentul organizat de conducerea colegiului ( director – prof. Ionela Cozmescu), de profesorul de istorie Nicolae Băcilă și de profesoara Mariana Cunțan – reprezentant CDI, au luat parte elevi ai clasei a XI-a C din cadrul unității de învățământ.
Programul activităților a cuprins, o sesiune de comunicări științifice consacrată vieții și activității profesorului David Prodan, prezentarea de referate științifice, expoziție de carte cu opera scriitorului, recitări de poezie istorică, precum și o expoziție de pictură. Elevii: Bianca Radu, Amalia Oprița, Bogdan Kromek, au prezentat referate despre viața academicianului David Prodan, iar elevii: Monica Cetină, Alina Bogdan, Denisa Sas și Ana Enescu au vorbit despre opera istorică a reputatului profesor.
Tot astăzi, la Școala Ginazială ,,David Prodan” din Săliștea a avut loc o activitate în cadrul căreia a fost celebrată ziua de naștere a istoricului și la care au luat parte și reprezentanți ai Colegiului Național ,,David Prodan” Cugir. Din prezentarea făcută de către profesorul Nicolae Băcilă, elevii au aflat că David Prodan s-a născut la 13 martie 1902, în satul Cioara (azi Săliştea), judeţul Alba și s-a stins din viaţă la 11 iunie 1992, la Cluj-Napoca. A avut o prodigioasă activitate didactică: arhivar(1938); bibliotecar principal, bibliotecar-şef la Biblioteca Centrală Universitară (1943-1948); profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii clujene (1948-1962); şef de secţie la Institutul de Istorie Naţională Cluj-Sibiu (1943-1948); Şef de secţie la Institutul de Istorie şi Arheologie din Cluj (1948-1972); Membru corespondent (1948) şi titular al Academiei Române (1955); Preşedinte de onoare al ,, Centrului de Studii Transilvane” (1991-1992); Membru al Asociaţiei istoricilor Americani pe locul rămas liber la moartea lui Ferdinand Braudel.
(C.P.)
[nggallery id=5302]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Apa și canalizarea în Alba și alte județe. Precizări cu privire la creșterea tarifelor, din partea ARA: „Factura este suportabilă”
Apa și canalizarea în Alba și alte județe. Precizări cu privire la creșterea tarifelor, din partea ARA: „Factura este suportabilă” Asociația Română a Apei – ARA, Organizaţie non-guvernamentală (ONG), ce reunește profesioniștii din domeniul apei, experți în cercetare, reglementare și producători face precizări cu privire la creșterile de tarife la apă și apă uzată. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 19 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 24 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 12 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor