Liderul ALDE Alba, Ioan Lazăr, cere sprijinul autorităților: Bovinele din rasa Bălțată Românească, pe cale de dispariție, iar țăranii nu-și mai pot vinde liniștiți animalele din cauza bișnițarilor
Liderul ALDE Alba, Ioan Lazăr, care deține o fermă de mai bine de zece ani, a declarat că bovinele din rasa Bălțată Românească sunt pe cale de dispariție, iar autoritățile ar trebui să se implice pentru subvenționarea lor, în vreme ce simpli țărani nu își mai pot vinde liniștiți animalele din cauza bișnițarilor, care la intrarea lor în târguri sunt insistenți, agresivi și îi conving să le cedeze animalele la prețuri mici.
”În afară de activitatea politică, cea din domeniul turismului și alimentației publice, mai desfășor activitatea de fermier. Am fost crescut la țară, iar acolo am avut tot timpul animale în gospodărie. De mai bine de zece ani dețin o fermă de bovine în comuna Mogoș și aproximativ 150 de hectare de pășune alpină, la 1.100 – 1.300 metri altitudine.
Încă dinainte de a-mi cumpăra animalele mi-a plăcut să merg în târguri, iar acum de când dețin și ferma frecventez aproape toate piețele de animale din județ. Acum 10-15 ani în toate oboarele din Alba îți luau ochii porcul din rasa Bazna, în cazul porcinelor, dar mai ales frumusețea bovinelor din rasa Bălțată Românească care sunt pe primul loc”, a spus Ioan Lazăr.
Președintele ALDE Alba susține că în zilele noastre rar mai vezi câte o bovină din rasa Bălțată Românească.
”Acum târgurile sunt invadate de o bovină ce seamănă mai mult cu capra decât cu vaca. Metiș scrie în pașaportul animalului, dacă are. Vânzătorii nu mai sunt țăranii de altădată, majoritatea sunt bișnițari de etnie romă care cumpără și vând. Acest Metiș este adus din județul Vâlcea, chiar și din Moldova, la niște prețuri foarte mici, fără acte, fără crotalii.
Din când în când mai apare câte un țăran cu câte un taur sau cu o junincă Bălțată, iar bișnițarii se năpustesc asupra lui, insistă să-l vândă încă înainte de a intra în târg. Sunt atât de insistenți și de agresivi de ai impresia că îți ia animalul cu forța. De cele mai multe ori, fermierii fiind mai în vârstă, acceptă și vând animalul la prețuri foarte mici, iar bișnițarii vin cu ei în târg și apoi îl vând din nou. Despre acele vaci, sau capre, cum le spun eu, ce să vorbim de acte sau crotalii. Nu au formulare de mișcare.
Majoritatea animalelor sunt bolnave datorită condițiilor în care sunt ținute, în care sunt transportate în târguri. Foarte rar, Poliția și cei de la Direcția Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor mai fac câte un control și nu le dau voie să intre cu animalele fără acte în târg, dar nu e nicio problemă, le vând la intrare, în spațiile de lângă, fără să le facă nimeni nimic”, a spus Ioan Lazăr.
Omul de afaceri speră ca autoritățile să intervină în aceste cazuri. ”În două moduri, să subvenționeze rasa Bălțată Românească și să ia măsuri împotriva celor care comercializează animale fără pașapoarte, fără acte, fără crotalii, împotriva bișnițarilor, deoarece, v-am spus, fermierii evită să mai meargă în târguri și de teamă să nu se îmbolnăvească animalul”, a spus Ioan Lazăr.
Liderul ALDE Alba speră ca ministrul Agriculturii, Petre Daea, să susțină programul de bovine Bălțata Românească, la fel cum a susținut și programul Oaia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii