Interviu cu baschetbalista Ekaterina Abramzon (CSU Alba Iulia)
„Campionatul din România este mai echilibrat decât în Grecia sau Ungaria”
Devenită eroul întâlnirii de referinţă de la Arad, din turul campionatului, cu un coş de trei puncte marcat în ultima secundă (victorie pe terenul campioanei, al cărui antrenor Zoran Visic a fost demis ulterior), baschetbalista Ekaterina Abramzon este una dintre cele mai titrate jucătoare din lotul formaţiei CSU Alba Iulia, cu trei prezenţe la turneele finale ale Campionatelor Europene. Născută în Letonia, la Riga, Katya are dublă cetăţenie (rusă şi israeliană) şi pe lângă echipele din Israel, a bifat alte două aventuri baschetbalistice în Europa, în Grecia la Olimpia Larissa (2009-10) şi Ungaria – MKB EuroLeasing (2010). Sub comanda lui Bilek, internaţionala israeliancă în vârstă de 24 ani ce evoluează pe postul de extremă ocupă locul al treilea în topul marcatoarelor albaiuliene, după americancele Breanna Salley şi Nadia Parker. În ierarhia eficienţei în campionatul intern, Ambramzon se clasează pe locul al 6-lea cu o medie de 19.00. Dintre cele 5 „straniere” legitimate la gruparea din Alba Iulia, Katya este singura căsătorită, iar în familia sa se mănâncă „baschet pe pâine”, soţul acesteia, Muhammed Muja Thaçi evoluând în Turcia la o echipă din Ankara. Într-un interviu acordat revistei oficiale a clubului, Ekaterina Abramzon a dezvăluit o parte din „secretele” carierei.
– Cum ai început să joci baschet?
– Am început să practic baschetul încă din şcoală, la 13-14 ani. De fapt, în 1999 am ajuns în Israel, nu jucasem baschet până atunci. La noua şcoală, un antrenor m-a văzut şi mi-a spus «hai la echipă», eu am zis «bine, hai să vedem» şi de atunci joc baschet.
– Cum te-ai descrie ca jucătoare?
– Cred că pot să joc poziţii diferite, pot să fac lucruri diferite, să arunc de la distanţă, să pătrund, îmi place să joc cu mintea, nu sunt o jucătoare rapidă şi nu sar foarte sus, dar încerc întotdeauna să iau cele mai bune decizii pentru a-mi ajuta echipa.
– De ce ai dat curs ofertei de la Alba Iulia?
– Am înţeles că este o echipă bună aici, care se luptă pentru o poziţie cât mai avansată în clasament, mi s-a spus că eu pot să ajut. Am vorbit cu familia mea, cu agenţii şi am decis că asta e cea mai bună soluţie pentru mine în acest sezon.
– Acomodarea la noua formaţie a fost una dificilă?
– La început a fost un pic greu, pentru că suntem multe jucătoare noi, dar, cu fiecare zi ce trece la meciuri şi la antrenamente, devenim din ce în ce mai bune şi sper să se vadă la sfârşitul sezonului pregătirea noastră.
– Crezi că ne putem îndeplini obiectivul în acest sezon?
– Am început bine sezonul, am surprins multă lume, cred că putem să îl îndeplinim pentru că muncim din greu şi antrenorul nostru face o treabă foarte bună pentru pregătirea noastră şi a meciurilor. Avem multe jucătoare tinere, care vor să îşi demonstreze valoarea, şi cred că vom reuşi.
– Ai jucat până acum în Israel, în Grecia şi în Ungaria, fă o comparaţie între aceste campionate.
– O mare diferenţă este că în România sunt mai multe echipe care joacă de la egal la egal, nu există o discrepanţă valorică notabilă între combatante. În Israel, avem patru echipe care luptă an de an pentru primele locuri, în Ungaria la fel, două sau trei şi cred că echilibrul reprezintă un lucru bun, că diferenţa între formaţii nu este atât de evidentă. Este bine pentru jucătoare, pentru că pot să îşi arate valoarea în orice team.
– Ce părere ai despre Alba Iulia şi cum îţi petreci timpul liber?
– E un oraş frumos, liniştit, oamenilor le place să vină la sala de baschet să ne vadă, sunt o serie de locuri interesante, dar este foarte liniştit, ceea ce îmi place foarte mult. De obicei, stau acasă, îmi beau cafeaua, vorbesc cu familia pe Internet şi urmez şi studii acum, deci nu am aşa de mult timp liber.
– Povesteşte-ne un moment cu adevărat deosebit pentru tine dintr-un meci.
– Momente fericite am suficiente, am luat mai multe campionate cu formaţiile de juniori. Cu formaţiile din Israel am cucerit campionate şi cupe, cu echipa naţională am participat trei ani la rând la campionatul european de baschet, ceea ce pentru noi e un mare succes.
Dan HENEGAR şi Sorin STANCIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
CSM Unirea Alba Iulia – Avântul Reghin 1-1 (0-1) | „Alb-negrii”, remiză rușinoasă cu penultima clasată
CSM Unirea Alba Iulia – Avântul Reghin 1-1 (0-1) | „Alb-negrii”, remiză rușinoasă cu penultima clasată CSM Unirea Alba Iulia a remizat rușinos cu Avântul Reghin, penultima clasată, scor 1-1 (0-1), pe „Cetate”, o mare surpriză în Seria 7, egal între echipe aflate la poli opuși ai ierarhiei. O mare dezamăgire pentru gruparea din Cetatea […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii