Recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu Trichineloză
Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.
Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile, se arată într-o postare pe site-ul DSP Alba.
La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistenta organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestata, febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
- Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminata trichineloscopic;
- Unele obiceiuri culinare: prepararea termică ”în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă;
- Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;
- Tăierea clandestină a animalelor;
În vederea prevenirii îmbolnăvirii recomandam populației:
– sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificată în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora;
– să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
– să renunțe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic;
Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele;
Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate să se prezinte la medic.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
![](https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2023/12/ziarulunirea.jpg)
Știri recente din categoria Actualitate
APIA primeşte până în luna august cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024
APIA primeşte până în luna august cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024 Apicultorii pot depune, până în 31 iulie inclusiv, cererile de plată şi documentele doveditoare pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024 din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027. Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), finanţarea se face din Fondul […]
Secțiune Articole Similare
-
Sănătatea și naturăacum 2 zile
Un singur PAHAR CU APĂ băut dimineaţa poate face MINUNI
-
Actualitateacum 4 zile
Valea Oltului ÎNCHISĂ timp de o lună, în timpul zilei: În zonă se vor face lucrări la autostrada Sibiu-Pitești
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
7 iulie, ziua mondială a ciocolatei. Unul dintre cele mai dorite ,,răsfățuri” ale istoriei, introdus în Europa în 1550
-
Ştirea zileiacum 2 ore
FOTO-VIDEO: Zăpodie și Știolne, o întoarcere în timp pe tărâmul partizanilor. Turiștii, fermecați de cătunele ”sălbatice” din Apuseni
-
Ştirea zileiacum 5 zile
FOTO/VIDEO: Schitul Izvorul Poşaga, popas de rugăciune, într-un loc deosebit de pitoresc din judeţul Alba
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
6 Iulie: Ziua Internaţională a Sărutului