De la 1 ianuarie 2018, salariile nete scad cu 16%, după modificarea Codului Fiscal. Totul depinde de angajator
Angajaţii din România vor avea salarii mai mici după intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, la 1 ianuarie 2018, în cazul în care măsurile rămân aşa cum au fost anunţate şi dacă angajatorul nu va transfera salariatului câştigul său din transferul contribuţiilor.
Sunt două modificări semnificative asupra salariaţilor, aduse de modifcările Codului Fiscal: scăderea contribuţiilor şi trecerea lor de la angajator la angajat şi reducerea impozitului pe venit.
După transferul către salariaţi, aceştia vor plăti 25% contribuția de asigurări sociale şi 10% contribuția de asigurări sociale de sănătate. Angajatorul va mai plăti 2,25%, acea contribuţie asigurătorie pentru muncă, ce va acoperi fondul de risc pentru şomaj, accidente de muncă, concediu medical şi cel al creanţelor salariale.
În total, taxarea salariului brut scade cu două puncte, de la 39,25% la 37,25%, dar acum 35% revin angajatului, chiar dacă le plăteşte angajatorul.
În ceea ce priveşte impozitul pe salariu, acesta scade de la 16% la 10%.
S-a încercat calcularea impactului final asupra unui salariu brut de 3.000 de lei şi al unuia de 6.000 de lei, cu ajutorul consultantului fiscal Adrian Benţa. Salariatul pierde la net, iar situaţia poate fi evitată doar dacă angajatorul majorează salariul brut. Dacă angajatul a negociat un net, prin contract, angajatorul este obligat să o facă. Dacă angajatul a negociat un salariul brut, rămâne doar la latiduninea angajatorului dacă va dori să crească brutul pentru a păstra acelaşi net.
Astăzi, la un salariu but de 3.000 lei, salariul net este de 2.104 lei, potrivit calculelor făcute de Adrian Benţa. Dacă în anul 2018 asigurările sociale vor fi de 35%, iar impozitul pe salarii va fi 10%, atunci salariul net va fi de 1.755 lei. Rezultă aşadar o pierdere netă de 349 de lei.
Deci, pentru a se menține același salariu de 2.104 lei, angajatorul trebuie să majoreze salariul brut cu aproximativ 22%, adică să ajungă la 3.660 lei.
La un salariu brut de 6.000 lei, salariul net este de 4.208 lei, acum. Dacă în anul 2018 asigurările sociale vor fi de 35%, iar impozitul pe salarii va fi 10%, atunci salariul net va fi de 3.510 lei. Rezultă aşadar o pierdere, la salariul net, de 698 de lei.
Deci, pentru a se menține același salariu de 4.208 lei, angajatorul trebuie să majoreze salariul brut cu aproximativ 22%, adică să ajungă la 7.320 lei.
„În ambele situații, şi când s-a păstrat același salariu brut de 3.000 și 6.000 lei, salariile în mână se reduc cu 16,5%”, conchide Benţa.
Sursa: economica.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 12 minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii