Licitaţii de peste 60 de milioane de euro pentru servicii de colectare și transport a deșeurilor și a instalațiilor din Centrul de la Galda de Jos, SUSPENDATE în urma unor contestaţii formulate de operatori
Toate cele trei proceduri de licitație, în cazul concesionării serviciilor de colectare şi transport a deşeurilor şi a instalaţiilor din Centrul de Management de la Galda Jos, sunt suspendate în urma contestaţiilor formulate de operatori. Procedurile de achiziţie publică au valori estimate însumate de apoape 280 de milioane de lei, respectiv de peste 60 de milioane de euro.
Ultima procedură suspendată se referă la concesiunea serviciilor de colectare şi transport a deşeurilor în cea mai mare zonă a judeţului Alba, care cuprinde municipiile Alba Iulia şi Aiud, respectiv oraşele Teiuş şi Ocna Mureş.
Decizia a fost luată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ”Salubris Alba” şi produce efecte până ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Constestaţiilor (CNSC) va soluţiona contestaţia formulată de către o firmă privată.
Operatorul contestă faptul că tarifele ce ar urma să fie încasate de către societatea care prestează colectarea şi transportul deşeurilor vor cuprinde atât costurile necesare colectării şi tansportului deşeurilor cât şi costurile necesare celorlalte operaţii, respectiv transfer, sortare, tratare mecano-biologică şi depozitare. Se invocă un ordin ANRSC potrivit căruia în situaţia în care prestaţia este efectuată de un alt operator, cum va fi cazul în Alba, la tariful de precolectare, colectare şi transport al deşeurilor municipale se vor adăuga cheltuielile de depozitare aferente.
A doua prevedere din documentaţie contestată se referă la impunerea unor valori estimative pentru tarifele de la staţiile de transfer, sortare, tratare mecano-biologică şi depozitare.
Zona 1 a judeţului, din care ar urma să fie colectate şi transportate deşeurile, are o populaţie de 154.279 de locuitori, ceea ce reprezintă aproape jumătate din populaţia din Alba. Pe lângă cele patru localităţi urbane, în această zonă mai sunt incluse comunele: Ciugud, Berghin, Ohaba, Mihalţ, Stremţ, Galda de Jos, Cricău, Întregalde, Ighiu, Sîntimbru, Rîmeţ, Rădeşti, Rimetea, Lopadea Nouă, Livezile, Mirăslău, Ponor, Hopîrta, Fărău, Noşlac, Lunca Mureşului şi Unirea. Documentaţia a fost publicată pe SEAP în 14 septembrie 2017, iar termenul limită, iniţial, pentru depunerea ofertelor era 17 noiembrie 2017, ora 14.00. Valoarea totală estimată a contractului, fără TVA, este de 87.829.319 lei (19 milioane de euro).
Din motive similare a fost suspendată, în 22 septebrie 2017, procedura similară pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor din zonele 2 şi 4, unde se află municipiile Sebeş şi Blaj, oraşul Cugir şi comunele din jurul acestora. Anunţul în acest caz a fost publicat pe SEAP în 28 august 2017. Valoarea estimată a contractului, fără TVA, este de 70.752.779 lei, respectiv aproape 15,4 milioane de euro. Valoarea totală estimată pentru lotul 2 – Tartaria este de 47.690.707 lei, iar pentru lotul lotul 4 – Blaj se ridică la 23.062.072 lei. Termenul limită pentru depunerea ofertelor era, iniţial, data de 31 octombrie 2017, ora 10.00. Cele două zone ar urma să fie deservite de staţiile de transfer deşeuri de la Tărtăria (capacitate 33.000 de tone pe an) şi Blaj (capacitate 15.000 de tone pe an) construite prin proiectul ”Sistem de management integrat al deşeurilor”, derulat de Consiliul Judeţean, de unde vor fi transportate deşeurile la Centrul de management de la Galda de Jos.
În aceeaşi situaţie se află şi procedura demarată de Consiliul Judeţean Alba pentru concesionarea serviciilor de operare a instalaţiilor din Centrul Integrat de Management a Deşeurilor de la Galda de Jos şi a staţiile de sortare şi transfer din judeţ. În acest caz, contestaţia formulată de doi operatori a fost admisă de către CNSC, iar Consiliul Judeţean a contestat decizia la Curtea de Apel Alba Iulia, o decizie urmând a fi luată în 30 octombrie 2017. Documentaţia a fost publicattă pe SEAP în 30 octombrie 2017. Valoarea estimată, fără TVA, a contractului ce urmează a fi încheiat pe o perioadă de 5 ani se ridică la 118.508.765 lei (aproximativ 25 milioane de euro).
În urma licitaţiei, cel mai probabil, valoarea finală va fi mai mică. Contractul are ca scop delegarea prin concesiune a operării şi administrării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Galda de Jos, unde există o staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică, depozitul conform şi instalaţiile aferente fiecăruia şi a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria, toate construite în cadrul proiectului cu finanţare de la Uniunea Europeană. Tot în cadrul acestui contract urmează să fie operate staţia de transfer de la Abrud, staţiile de sortare de la Zlatna şi Aiud, respectiv staţia de transfer şi sortare de la Baia de Arieş. De asemenea, procedura de delegare va include şi transportul deşeurilor de la aceste staţii la CMID Galda de Jos, precum şi epurarea şi eliminarea levigatului provenit de la depozitele neconforme de deşeuri Alba Iulia şi Aiud în staţia de epurare construită în incinta CMID.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 10 minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii