Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Cine nu poate să beneficieze de ajutorul de încălzire a locuinţei în sezonul rece

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cine nu poate să beneficieze de ajutorul de încălzire a locuinţei în sezonul rece

Cea mai importantă condiție pentru cei care vor să primească ajutor de încălzire în sezonul rece vizează veniturile celui care cere acest ajutor, singur sau împreună cu familia sa, după caz. Potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, legislația în vigoare prevede și alte situații care pot duce la respingerea unei cereri pentru ajutorul de încălzire.

Dacă solicitantul e proprietarul unor bunuri anume, mobile sau imo­bile, nu are dreptul să primească acest sprijin social. Ajutorul pentru încălzirea locuinței poate fi solicitat de familii sau de persoane singure, dacă aceștia nu pot să suporte costurile cu încălzirea în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2017 și 1 martie 2018. Dacă documentele necesare sunt depuse până la 31 octombrie a.c., atunci ajutorul poate fi primit încă din luna noiembrie. ”Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă o singură dată pentru întreaga perioadă în care persoanele sunt îndreptățite să beneficieze de acest sprijin financiar”, a explicat Flaviu Cozuc.

Citește și: Condiţiile de acordare a ajutorului de încălzire în iarna 2017-2018

Una din principalele condiții pentru acordarea ajutorului are în vedere veniturile solicitantului. Potrivit OUG nr. 70/2011, condițiile privind venitul sunt următoarele, în funcție de modul cum se face încălzirea și de tipul de beneficiar: în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membru de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 1,230 ISR (615 lei). Atunci când se stabilește venitul net mediu lunar sunt luate în calcul toate veniturile realizate în luna anterioară lunii depunerii cererii.

Se ține seama și de bunurile mobile și imobile pe care le au solicitanții. În acest sens, există o listă a bunurilor care dacă se află în proprietatea soli­cita­ților duc la refuzarea ajutorului pentru încălzirea locuinței, mai exact: lbunuri imobile: clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu și a anexelor gospodărești; terenuri de împrejmuire a locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 mp în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală; lbunuri mobile (care funcționează): autoturism/ autoturisme și/ sau motocicletă/ motociclete cu o vechime mai mică de zece ani, cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum și pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile; mai mult de un autoturism/o motocicletă cu o vechime mai mare de zece ani; autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze; șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepția bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”; utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată; utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale; utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric; ldepozite bancare: depozite bancare de peste 3.000 de lei; lterenuri/animale și/sau păsări: suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 de euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 de euro pentru familie. Este de ajuns ca un solicitant să aibă doar unul dintre bunurile enumerate mai sus pentru a-i fi respinsă cererea, de către primar.

Excepție face situația în care o persoană singură sau o familie deține anumite bunuri din listă, dar acestea sunt închiriate, arendate sau concesionate altor persoane, conform ordonanței. Există și alte motive pentru care poate fi respinsă o cerere de acordare a ajutorului de încălzire a locuinței. Spre exemplu, cel care cere ajutorul nu are domiciliul sau reședința stabilită la locul unde cere ajutorul de încălzire.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova

Bogdan Ilea

Publicat

în

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova COMUNA GÂRBOVA, titular al proiectului „MODERNIZAREA SISTEMULUI DE SCURGERE A APEI PLUVIALE, SATUL RECIU, COMUNA GÂRBOVA, JUDEȚUL ALBA”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea