Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Urmașii albaiulienilor Cormoș Ioan și Vasile, constructori ai Obeliscului din Alba Iulia, au depus o coroană la 80 de ani de la inaugurarea monumentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Constructorii Obeliscului au fost Cormoș Ioan și Cormoș Vasile, albaiulieni născuți la sfârșitul sec. XIX.

Au devenit meșteri în construcții, așa cum se făcea în acea perioadă, la locul de muncă. Apoi, când au apărut și scoli, la Alba Iulia de arte și meserii, Cormoș Ioan a fost în prima clasă de absolvenți de maiștrii constructori, iar Cormoș Vasile a absolvit o școală de arhitectură.

Cormoș Ioan, zidariu, este menționat în tipărituri și înscrisuri ale vremii în perioada 1901-1922, când românii, intelectuali și de toate meseriile, se organizau în lupta pentru libertate, față de Imperiul Austro Ungar.

Urmașii lor, Iviniș și Radu Cormoș, patru generații de constructori, nepoți și strănepți, au depus, sâmbătă, o coroană de flori la Obelisc.

Sâmbătă, 14 octombrie, s-au împlinit 80 de ani de la inaugurarea Obeliscului de la Alba Iulia. Cu acest prilej, începând cu ora 13.00, au avut loc depuneri de coroane, în cadrul unei ceremonii ce marchează această dată.

Obeliscul din Alba Iulia, cunoscutul monument istoric din fața porții a III-a a Cetății Alba Carolina a fost ridicat în anul 1937, la inițiativa societății Astra și prin contribuția populației pentru a cinstii memoria răscoalei de la 1784-1785 și a eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan.

Evenimentul este organizat de Fundația “Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”și Filiala Alba a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu„ și, bineînțeles, ASTRA Alba Iulia.

Așezat pe strada Mihai Viteazu, în interiorul Cetății, monumentul cu o înălțime de peste 22 de metri este opera sculptorului Iosif (Fekete) Negrulea în colaborare cu arhitectul E. Mihălțan. A fost inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea și a lui Mihai, voievod de Alba Iulia. Obeliscul este realizat astfel încât să includă în interior o celulă simbolică cu inscripția Smerită închinare lui Horea, Cloșca și Crișan, iar pe părțile de vest și est se află un basorelief reprezentaând eroii și conducătorii răscoalei, respectiv o Victorie Înaripată ce ține în mână o cunună de lauri.

Obeliscul reprezintă un important punct de atracție al Cetății și municipiului, aflându-se înscris în lista monumentelor istorice din județul Alba. Horea, Cloșca și Crișan sunt considerați eroi martiri ai răscoalei moților de la 1784 împotriva marilor proprietari de pământuri din Munții Apuseni. După înăbușirea răscoalei, aceștia au fost trădați și arestați, Horea și Cloșca găsindu-și sfârșitul trași pe roată la data de 28 februarie 1785 în cadrul unei execuții publice, Crișan luându-și viața în închisoare cu câteva zile înainte.

Pentru construirea monumentului, a fost necesară distrugerea Porții a II-a a Cetății, care a fost reconstruită abia îm 2010, pe baza unor schițe și fotografii păstrate la Viena.

Monumentul dedicat lui Horea, Cloșca și Crișan poate fi văzut de la zeci de kilometri, fiind amplasat pe terasa înaltă din fața Porții a III-a a Cetății.

Imaginea Obeliscului a fost imprimată pe timbrul filatelic pus în circulație la 1 noiembrie 1984 de Poșta Română, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la Răscoala populară condusă de Horea, Cloșca și Crișan.

Un amănunt important este și felul cum a fost contruit monumentul, față în față cu statuia ecvestră a lui Carol al VI-lea, împăratul Austriei, ce străjuiește și astăzi pe Poarta a III-a a Cetății Albei Iulia. Asta pentru a se ști în vecie de către toți cei ce ”au pus pumnul în pieptul furtunii” fostului mare Imperiu Habsburgic, aici, în Transilvania.

Monumentul se vrea astfel și o oarecare revanșă în fața Imperiului, a celor trei mari eroi moți, fașă de crunta tragere pe roată a lor, pe Dealul Furcilor, în ziua de 28 februarie 1785, din ordinul urmașului de mai târziu la tron a lui Carol al VI-lea, împăratul Iosif al II-lea.

Recunoștință veșnică celor trei mai eroi ai națiunii române!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Sâmbătă, 6 iulie | Spectacol- premieră „Ursul păcălit de vulpe”, la Teatru de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia

Bera Larisa

Publicat

în

Sâmbătă, 6 iulie | Spectacol- premieră „Ursul păcălit de vulpe”, la Teatru de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia Sâmbătă, 6 iulie 2024, de la ora 17.00 va avea loc spectacolul- premieră „Ursul păcălit de vulpe „, la sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia. Citește și: 6 iulie | Ziua Rozelor 2024, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea