Sistemul UE al cotelor de zahăr va fi eliminat la 30 septembrie 2017, după aproape 50 de ani
Cel din urmă sistem de cote agricole existent, care gestionează producția de zahăr în Uniunea Europeană, va fi eliminat la 30 septembrie 2017, după aproape 50 de ani, se arată într-un comunicat de vineri al Comisiei Europene (CE).
Decizia de a pune capăt cotelor de zahăr acum a fost luată de comun acord de Parlamentul European și statele membre în cadrul reformei din 2013 a politicii agricole comune (PAC), în urma unui amplu proces de reformă și restructurare inițiat în 2006.
Între anii 2006 și 2010, sectorul zahărului a fost restructurat profund cu un sprijin de 5,4 miliarde de euro. În consecință, sectorul a putut să se pregătească temeinic pentru acest moment, iar productivitatea a crescut substanțial în ultimii ani. Sfârșitul sistemului cotelor le oferă producătorilor posibilitatea de a-și adapta producția la oportunitățile comerciale reale, în special prin sondarea unor noi piețe de export. Eliminarea cotelor simplifică totodată în mod semnificativ actuala gestionare a politicilor și sarcina administrativă existentă pentru operatori, cultivatori și comercianți.
Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: „Sfârșitul sistemului cotelor reprezintă un punct de cotitură important pentru sectorul nostru, european, al zahărului și marchează o altă etapă însemnată din orientarea către piață a politicii agricole comune. Producătorii vor avea acum posibilitatea de a-și extinde schimburile comerciale pe piețe internaționale, iar cu sprijinul adecvat în materie de politici din partea Comisiei Europene — cum este Observatorul pieței zahărului, care furnizează informații prompte și relevante despre piață — ei ar trebui să dispună de toate posibilitățile care să le asigure reușita. Sunt convins că, din momentul în care a fost hotărâtă data la care vor lua sfârșit cotele de zahăr, industria și-a asigurat o poziție favorabilă care să-i permită să beneficieze de oportunitățile pe care le prezintă eliminarea acestor cote”.
Sectorul zahărului din UE va fi sprijinit în continuare, prin diverse măsuri din cadrul politicii agricole comune, astfel încât acesta să facă față unor perturbări neașteptate de pe piață. Printre acestea se numără un tarif la import substanțial al UE (în afara acordurilor comerciale preferențiale) și posibilitatea de a oferi sprijin pentru depozitarea privată și măsuri de criză care să permită Comisiei să ia măsuri în cazul unor crize grave ale pieței implicând creșterea sau scăderea bruscă a prețurilor pieței. Este disponibil și sprijinul pentru venit destinat fermierilor sub forma plăților directe, inclusiv posibilitatea statelor membre ale UE de a acorda așa-numitul sprijin cuplat facultativ pentru sectoarele aflate în dificultate, printre care și producția de sfeclă de zahăr.
După eliminarea cotelor, se menține posibilitatea de a negocia colectiv, în contractele încheiate între producătorii de sfeclă și prelucrătorii de zahăr din UE, condiții de repartizare a valorii.
Comisia Europeană a ameliorat, de asemenea, transparența pe piața zahărului, anticipând sfârșitul sistemului cotelor. Un nou Observator al pieței zahărului furnizează analize și statistici pe termen scurt cu privire la piața zahărului, precum și analize și perspective care să-i ajute pe fermieri și pe prelucrători să își administreze întreprinderile în mod mai eficace.
Sistemul cotelor de zahăr a fost introdus în 1968, odată cu primele reguli din cadrul PAC referitoare la zahăr și cu un preț de sprijin pentru producători fixat la un nivel semnificativ mai mare decât prețul de pe piața mondială. Decizia de a elimina sistemul cotelor de zahăr a fost luată de statele membre în 2006.
Sfârșitul sistemului cotelor urmează reformei semnificative a sectorului din perioada 2006-2010. Prețul mediu al zahărului în UE a crescut de la finele anului 2016 până la aproximativ 500 euro/tonă și de câteva luni este stabil.
UE este cel mai mare producător de zahăr din sfeclă din lume (în jur de 50% din cantitatea totală). Zahărul din sfeclă reprezintă însă doar 20% din producția mondială de zahăr; restul de 80% este produs din trestie de zahăr. Majoritatea sfeclei de zahăr din UE este cultivată în jumătatea nordică a Europei, acolo unde clima este mai propice pentru sfeclă. UE deține și o importantă industrie de rafinare care prelucrează zahăr din trestie brut provenit din importuri.
sursa: agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii