Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

UPDATE:Tânărul biolog Mihai Muncuş din Alba Iulia dat dispărut în apele Pacificului. El se află într-o misiune de voluntariat pe Insula Raoul (Noua Zeelandă)

Bogdan Presecan

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Un tânăr biolog aflat într-o misiune de voluntariat în cadrul unui program de conservare a naturii derulat de Departamentul de Conservare (Department of Conservation – DOC) în Insula Raoul din Pacific (Noua Zeelandă) a fost dat dispărut în cursul zilei de luni, 2 ianuarie 2011. Se pare că este vorba despre Mihai Muncuş Nagy (33 ani) din Alba Iulia, un mare iubitor al naturii care a fondat împreună cu soţia sa  Asociaţia „Biounivers”.

Potrivit mai multor publicaţii on-line printre care şi „nzherald.co.nz”, se presupune că Muncuş a fost tras de curenţi în apele mării în timpul unei operaţiuni de rutină care viza colectarea valorilor de temperatură ale apei de pe insulă.

Căutările începute imediat după ce colegii săi voltunari i-au anunţat dispariţia, luni, 2 ianuarie, 6.00 dimineaţa ora Noii Zeelande (n.r. – duminică seara, ora 20.00, ora României) nu au dat niciun rezultat până acum deşi Centrul pentru Coordonare a Salvării din Noua Zeelandă (Rescue Coordination Centre New Zealand) a mobilizat inclusiv un avion uşor care a survolat zona.

„A coborât la Fishing Rock să ridice înregistrările privind termperatura apei. Vehiculul pe care l-a folosit să ajungă acolo a fost găsit la locul indicat iar termometrul a fost găsit încă în apă. Insula Raoul este o insulă foarte mică, retrasă, înconjurată de ape. Apele sunt adesea foarte învolburate, nu sunt golfuri naturale sau alte locuri unde să te poţi adăposti”, a declarat Tim Brandenburg de la Departamentul de Conservare pentru Radio New Zealand.

Publicaţia on-line citată mai consemnează că voluntarul dispărut în misiune, căruia însă nu-i dezvăluie numele, făcea parte dintr-o echipă de 7 persoane trimise de Departamentul de Conservare (DOC) pe insulă, echipã constituită din patru voluntari şi 3 membri ai staff-ului. DOC gestionează lanţul de insule din pacific din care face parte şi insula Raoul, acestea fiind considerate rezervaţii naturale datorită speciilor rare de plante şi păsări care trăiesc aici.

Mihai Muncuş, absolvent al Liceului Horea, Cloşca şi Crişan din Alba Iulia în anul 1997 şi apoi al Facultăţii de Protecţia Mediului Oradea din cadrul Universităţii Oradea unde şi activeazã ca asistent universitar, este un mare iubitor al naturii. Potrivit blogului personal, tânărul pasionat de natură, se află de la începutul lunii octombrie 2011 într-o misiune de voluntariat al Departamentului de Conservare (Departament of Conservation) în Insula Raoul, parte a grupului de Insule Kermadec din Pacific, stiuat la 1000 km N-E de Noua Zeelandă. Mihai Muncuş a postat pe blogul său – http://mihaiko.wordpress.com/ ultimul articol în data de 27 decembrie 2011, cu doar 5 zile înaintea dispariţiei sale.

„După ce am trăit o experienţă unică cu o specie de mamifere pe cale de dispariţie, respectiv balena cu cocoaşă şi despre care am scris aici, Dumnezeu mi-a oferit ocazia să observ, să studiez şi să fotografiez… în floare, o plantă care a fost considerată extinctă în perioada 1929 – 1983, iar în anul 1984 întreaga populaţie de pe Terra din această specie număra … 1 individ. Este vorba despre Hebe breviracemosa, sau, popular koromiko de Kermadec sau Hebe, o specie arbustivă din Familia Plantaginaceaelor, ce trăieşte numai în Raoul Island şi nicăieri altundeva pe Pământ”, a fost printre ultimele experienţe împărtăşite de Mihai Muncuş pe blogul său înainte de dispariţie.

Căutările continuă în speranţa că tânărul va fi gãsit în viaţă. Colegii şi căutătorii speră ca el să fi fost salvat din apele mării de o ambarcaţiune.

UPDATE: Căutările pentru găsirea lui Mihai Muncuş au fost oficial suspendate

Căutările pentru voluntarul român care se presupune că a dispărut luni, 2 ianuarie, de pe Insula Raoul din Pacific au fost suspendate în mod oficial, anunţă publicaţiile on-line din Noua Zeelandă. Acesta a fost şi momentul în care numele lui Mihai Muncuş Nagy a fost făcut public de Departamentul de Conservare pentru care activa ca voluntar. Echipele de salvare au epuizat toate metodele de căutare iar şansele de a fi găsit în viaţă sunt practic nule.

„Dată fiind durata mare de timp care a trecut ne aflăm, din păcate, dincolo de punctul în care în mod rezonabil ar fi putut fi găsit în viaţă”, a precizat Tim Brandenburg de la DOC. Acesta a spus că familia tânărului a fost înştiinţată şi că a acceptat ideea că cel mai probabil Mihai nu mai este în viaţă. DOC îi va facilita soţiei sale o vizită pe insula Raoul în cazul în care aceasta va dori.

„Ştim că Mihai era foarte fericit că avea oportunitatea de a contribui la programul de pe insulă. Era foarte pasionat de munca sa, atât ca voluntar pentru Departament, cât şi ca silvicultor acasă în România. Coechipierii săi mi-au spus că era o persoană foarte populară, glumeaţă şi foarte capabilă, pe care îţi făcea plăcere să o ai în preajmă. Ne va lipsi tuturor”, a mai spus oficialul DOC.

Tânărul a fost căutat cu elicopterul şi marţi toată ziua însă căutările au încetat la căderea nopţii. Mihai Muncuş a fost dat dispărut de colegii săi voluntari de pe Insula Raoul din Pacific luni dimineaţă în jurul orei 6.00 (duminică, ora 20.00, ora României). Cel mai probabil el a căzut de pe o stâncă în timp ce încerca să colecteze valorile de temperatură, o procedură de rutină a activităţii sale de voluntariat de pe insulă.

Mihai Muncuş Nagy era unul dintre cei patru voluntari care îi ajutau pe cei trei specialişti ai Departamentului de Conservare care monitorizează activitatea seismică de pe Insula Raoul şi desfăşoară activităţi de conservare a naturii în ideea de a proteja cele peste 100 de specii de plante unice de pe lanţul de insule Kermadecs din Pacific.

În urmă cu 6 ani un alt voluntar, Mark Kearney, în vârstă tot de 33 de ani, a fost dat dispărut pe insulă în urma unei erupţii vulcanice. Se crede că a murit în urma unei erupţii, în timp ce verifica temperatura apei unui lac vulcanic.

Ioana PITICARIU

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea