Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

Neluţu Popa a revenit în fruntea Centrului de copii şi juniori al Unirii Alba Iulia: „Gicu Grozav şi Mihai Oancea au salvat Unirea!”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Implicarea lui Gicu Grozav, alături de Mihai Oancea, la Unirea Alba Iulia a adus după sine o măsură justă: instalarea antrenorului Neluţu Popa în fruntea Centrului de copii şi juniori al formaţiei fanion a judeţului Alba. Golgheterul all-time al formaţiei din Cetatea Marii Uniri, cel care şi-a legat peste trei decenii destinele de Unirea Alba Iulia, descoperindu-i pe Gheorghe Grozav şi Selagea, a revenit acolo unde îi era locul, în „alb-negru”!

*”Totul va fi gratuit, părinţii au plătit destul!”

Deja şi-a structurat planul de bătaie: antrenamentele grupelor de juniori A, B şi C se vor desfăşura la Oarda de Jos şi prin rotaţie pe terenul doi al Stadionului „Cetate”, iar cei mai mici unirişti (din 2009 şi mai mici) se vor pregăti pe terenul central. Neluţu Popa spune că Unirea Alba Iulia a început un nou capitol la nivel juvenil. „Nu mai apelăm la ajutorul părinţilor, nici cu 50 de bani, totul se va achita de către club. Destul au suportat părinţii în ultimii ani, când a fost criză la Unirea şi doar pasiunea a ţinut în viaţă activitatea”, promite Neluţu Popa.

*De la Europa, la Academia „Gheorghe Hagi”

În ultimii şase ani, Neluţu a activat la Europa Alba Iulia, având rezultate notabile, fiind în 4 rânduri campion judeţean. Mai mult, două dintre talentele sale, Edi Moga (născut în 2004) – în 2015 şi Bogdan Lazăr (din 2003) – în 2016, au ajuns la Academia „Gheorghe Hagi”. În jur de 40 de copii de la Europa Alba Iulia au venit la Unirea Alba Iulia în următoarea perioadă, urmându-şi antrenorii, pe Neluţu Popa şi Ciprian Selagea.

*”Gicu şi Mihai Oancea au salvat Unirea”

Eu cred că Dumnezeu i-a împins pe Gicu Grozav şi Mihai Oancea să facă pasul spe Unirea. Dacă nu apăreau ei, echipa era în pragul desfiinţării, aşa, speranţele sunt mari”, spune fosta glorie uniristă, ce are planuri îndrăzneţe: „Vrem să ne organizăm foarte bine în primul an la copii şi juniori, să fie cât mai mulţi fotbalişti, la fiecare grupă, să avem de unde selecta. Să putem alimenta, cu elemente valoroase, echipa de seniori, care, în 2-3 ani, poate reveni în Liga a 2-a”.

La precedenta implicare la Unirea, în startul activităţii, în 1999, Neluţu a strâns peste 300 de copii, iar de acolo au crescut generaţii promiţătoare, cu nume precum Lasc, Cl. Oara, Potopea, I. Grozav, Al. Man, Selagea, A. Cîmpean, A. Ianc, Gicu Grozav, Hârciagă, Al. Giurgiu, Fl. Ilie, C. Cristea, Bratima etc (enumeraţi într-o ordine aleatorie). „Sper să reuşim să realizăm măcar jumătate din ce am făcut atunci! Din acest punct de vedere, prin jucătorii pe care i-a crescut, Unirea Alba Iulia este mult peste alte cluburi din Liga 1. Avem exemplul lui Hagi, ce adună tot ce e mai bun din ţară şi îi creşte, iar apoi valorifică talentele prin transferuri”, a spus Neluţu, un alt pas important fiind înscrierea echipelor de juniori A şi B la nivelul competiţiilor naţionale, călăuzindu-se după principiul: „mai bine pierzi cu alte judeţe, decât să câştigi cu formaţiile din Alba”.

*Tricoul cu care Gicu a marcat contra Turciei este la Neluţu!

Relaţia cu Gicu Grozav, cel pe care l-a şlefuit încă de la 9 ani, când internaţionalul român a făcut primii paşi în fotbal, a rămas una specială: „Gicu are încredere în mine, mă respectă. Mi-a spus doar atât: «Profesore, ştiţi foarte bine ce aveţi de făcut»”, a povestit Neluţu Popa, ataşat de fotbalistul ajuns la Karabukspor. În fapt, decarul echipei naţionale a rămas mereu alături de antrenorul care l-a călăuzit la începutul carierei, în diverse momente, cu cadouri de Sărbătorile de iarnă, plus mingi, treninguri, echipament etc, cumpărate pentru copiii de la Europa Alba Iulia. Mărturie pentru această legătură specială este faptul că Gicu Grozav i-a făcut cadou fostui său antrenor tricoul echipei naţionale, din meciul de la Istanbul, contra Turciei, în care a înscris primul gol oficial în „tricolor”, în 2012!

„Pornim de la zero, dar important este că vrem să construim, cu răbdare, să întărim sectorul juvenil. Iar rezultatele şi progresul tinerilor jucători, pe care le aşteptăm an de an, să ne confere speranţe că aceştia vor deveni jucători de nădejde ai echipei mari, că vor face pasul. Trebuie răbdare şi încredere”, a încheiat Neluţu Popa, cuvintele însemnând un pariu cu viitorul, o speranţă pentru renaşterea Unirii Alba Iulia!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: LPS Alba Iulia – locul secund la Campionatul Național Școlar de Înot, Andrea Zsebe și Matei Turuș – câte 4 medalii de aur!

Dan HENEGAR

Publicat

în

LPS Alba Iulia – locul secund la Campionatul Național Școlar de Înot, Andrea Zsebe și Matei Turuș – câte 4 medalii de aur! Rezultate excelente obținute de înotătorii de la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia la Campionatul Național Școlar de Înot. Cu 24 de medalii adjudecate și 311 puncte acumulate, echipa LPS Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea