1 august – Legea falimentului personal intră în vigoare. Cine poate intra în insolvență și își poate „îngheța” datoriile
Legea nr. 151/2015 privind insolvența persoanelor fizice intră în vigoare de la 1 august. Prin acest act normativ, și persoanele fizice vor avea posibilitatea de a intra în insolvență, atunci când sunt copleșite de datorii.
Legea spune că un individ se află în insolvență, dacă au trecut 90 de zile de la data scadenței unei datorii și nu a plătit-o. Totuși, acest lucru nu este de ajuns pentru a solicita falimentul personal și trebuie îndeplinite anumite condiții.
Numai un datornic cu domiciliul în România, cu reședința/reședința obișnuită de cel puțin șase luni poate intra într-o procedură de insolvență prevăzută de lege și să-și „înghețe” datoriile. Datornicul trebuie să fie în stare de insolvență și să nu existe vreo șansă reală ca el să-și revină cu banii într-un an de zile, astfel încât să-și plătească datoriile la timp și să ducă un trai decent, informează avocatnet.ro.
De asemenea, actul normativ care intră în vigoare de la 1 august impune și un prag minim de datorii. Astfel, datoriile trebuie să fie de cel puțin 21.750 lei pentru a cere intrarea în insolvență.
Însă, la procedura simplificată de insolvență, legea se referă la cei cu datorii de cel mult 14.500 lei. Totuși, aici vorbim de un tip de procedură în care nu pot intra decât anumite persoane (cele care nu au bunuri sau venituri urmăribile și care au peste vârsta standard de pensionare sau și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă).
Mai mult, nu poate solicita intrarea în insolvență personală persoana care a mai trecut în ultimii cinci ani printr-o astfel de procedură, aceasta fiind închisă din vina sa (a refuzat să respecte planul de rambursare a datoriilor, de pildă, sau a ascuns anumite sume de bani, în definitiv, a dat dovadă de rea-credință).
Nici indivizii condamnați definitiv, pentru săvârșirea unei infracțiuni de evaziune fiscală, a unei infracțiuni de fals sau a unei infracțiuni intenționate contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, nu pot beneficia de această facilitate.
Totodată, nu vor putea cere să intre în insolvență persoanele care u au fost concediate în ultimii doi ani din vina lor; cele care, deși sunt apte de muncă fără un loc de muncă ori alte surse de venit, nu s-au chinuit suficient pentru a-și găsi un loc de muncă sau care au refuzat, în mod nejustificat, un loc de muncă propus ori o altă activitate aducătoare de venit; cele care au acumulat datorii noi, prin cheltuieli voluptuare; cele care se află deja într-o procedură de insolvență sau care au determinat sau a înlesnit ajungerea în stare de insolvență.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii