Primăria Alba Iulia: ”Serviciile de dezinsecţie s-au achiziționat conform necesităţilor exprimate de legile în vigoare”
În urma unor materiale apărute în presă locală, Primăria Alba Iulia consideră necesare completări de natură să lămurească situaţia contractului de servicii de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare.
Tipul de procedură utilizat este dictatat de priorități, de buget, de cadrul legal în vigoare, fapt care permite primăriei să selecteze opţiuni diferite de achiziţii. Având vedere timpul scurt în care se vizează executarea contractului, atribuirea contractului de servicii s-a făcut strict în limitele procedurilor şi practicilor, prin achiziţie directă, respectiv solicitare de oferte în sistemul electronic de achiziţii publice.
Valoarea estimată a contractului a avut în vedere limitele bugetare impuse de lege, determinând redimensionarea lucrărilor în raport cu disponibilul financiar. În urma evaluării celor 4 oferte contractul a fost atribuit firmei Coral Impex SRL. Iniţierea unor comparaţii între actualul contract pe durată limitată (până la definitivarea procedurilor de concesionare a serviciilor) şi vechiul contract de concesiune este lipsită de obiectivitate în toate privinţele, pentru simplul motiv că activităţile specifice, periodicitatea, manoperele, volumul substanţelor utilizate sunt sensibil reduse.
Cu alte cuvinte, prin exemplficare, în momentul de faţă primăria garantează respectarea tuturor reperelor legale prevăzute în ordinul 82/2015 cu privire la tratamentele de dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie, urmând cu calendar asumat cu firma Coral Impex, cu modificări ale datelor în funcţie de condiţiile meteo.
Cu toate acestea, nu se pot împlini recomandările făcute de către Institultul Cantacuzino care fac referire la sporirea şi reluarea acţiunilor de dezinsecţie în raport cu ciclul de viaţă al vectorilor vizaţi – ţânţari, căpuşe, etc., din cauza limitării financiare. Prin urmare, considerăm eronat modul de comparaţie între perioadele anterioare în care aceeaşi firmă a asigurat aceste servicii şi prezent.
“Este trist că acolo unde noi trebuie să găsim soluţii, alţii nu fac altceva decât să imagineze poveşti cu DNA care îţi dă startul şi îţi fixează preţul. Nu suntem mai prieteni sau mai puţin prieteni cu absolut nicio firmă care participă la o procedură de achiziţie, tocmai din acest motiv discuţiile de mansardă şi de lume bolnavă de scenarită, devenite pentru unii obişnuinţă, poluează şi denaturează. Pe lângă zumzetul ţânţarilor avem încă un zumzet şi pişcături pentru care nu există tratament. E ca şi cum am spune că în ultimul meu mandat preţurile apartamentelor au explodat. Păi, şi? E adevărat. S-a întâmplat în această perioadă, dar care e legătura reală? Albaiulienii trebuie să ştie că există această zonă-tampon, până la definitivarea atribuirii concesiunii pentru astfel de servicii, care trebuia acoperită. Nu e vina noastră că legile s-au modificat în timpul în care bugetul nostru nu era încă votat. Sper că în curând să avem un nou contract de concesiune şi să revenim la standardele maxime pe care le-am oferit întotdeauna, în orice serviciu public” – Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.
Precizăm că în anii anteriori, în cadrul contractului multianual de concesiune iniţiat în 2012, nu s-a depăşit valoarea estimată a serviciilor. Sumele prezentate în anumite publicaţii online sunt tratate inadecvat fie cu TVA-ul inclus, fie fără TVA, fapt care poate genera confuzie. În anul 2015, a avut loc o modificare a valorii estimate, asumată în Consiliul Local, motivată de suplimentarea cu mai multe obiective (grădiniţe, creşe, ANL-uri etc.), de corelarea cu indicele inflaţiei şi de scumpirea anumitor substanţe utilizate. În orice altă privinţă nu s-a făcut rabat de la serviciile asumate prin contract, fără a se depăşi valoarea estimată/an.
Biroul de presă al Primăriei Alba Iulia
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii