FOTO: Satul din Alba cu o singură fântână are, în sfârșit, apă potabilă la robinete. Localnic: ”Să dea Dumnezeu să ne țină cât mai mult, că destul am cărat apă, de ni s-au lungit mâinile”
La Pețelca, localitate ce aparține de orașul Teiuș, care era cunoscută până acum ca satul cu o singură fântână, s-a consemnat un important eveniment care va marca de-acum viața localnicilor. Recent, a fost inaugurată rețeaua de alimentare cu apă a localității.
La Pețelca mai sunt aproape 110 gospodării, iar 90 dintre acestea se vor racorda la rețeaua de alimentare cu apă a localității, care va fi preluată de sucursala din Aiud a Apa CTTA. Apa este adusă la Pețelca de rețeaua care vine pe traseul Rădești – Leorinț – Meșcreac, fiind racordată la magistrala Sebeș – Ocna Mureș.
Noua investiție de la Pețelca cuprinde o stație de pompare, o stație de clorinare a apei și un rezervor de stocare a apei cu capacitatea de 150 mc. Proiectul rețelei de alimentare cu apă cuprinde rețelele de la Pețelca și Căpud – unde s-a realizat rețeaua principală și în acest an se vor executa branșamentele. În cele două sate, rețeaua de alimentare cu apă are o lungime totală de 8.500 de metri, din care 3.950 de metri în Pețelca, iar restul la Căpud. Un amănunt important este acela că odată cu realizarea noii investiții au fost montați și 20 de hidranți subterani, 11 dintre aceștia la Pețelca. Specialiștii au efectuat probe, care au relevat faptul că cei 20 de hidranți funcționează la capacitate.
Așa cum se știe, până acum, localnicii nu aveau apă în gospodării, iar singura lor sursă de apă era fântâna din centrul satului, de unde aduceau apă în bidoane, cu căruțele, pentru a avea în gospodării; ei foloseau apa pentru a adăpa animalele și pentru a le asigura traiul de fiecare zi. Mulți nici nu aveau curajul să viseze că vor trăi până când vor avea apă la robinet. Iată că de-acum apa curge la robinetele localnicilor, cărora nu le vine să creadă că au trăit să vadă minunea:
”Să dea Dumnezeu să ne țină cât mai mult, că destul am cărat apă, de ni s-au lungit mâinile. Acum ne-am domnit, avem apă acasă, cât mai avem de trăit, că tinerii toți s-au dus la oraș și am rămas numai noi, bătrânii…”, ne-au spus localnicii, care ne-au mărturisit că de mai bine de 10 ani au avut promisiuni că vor avea apă în gospodării și au tot așteptat…
La inaugurarea rețelei de alimentare cu apă a satului Pețelca au luat parte, alături de localnici, prefectul Dănuț Hălălai, președintele CJ Alba – Ion Dumitrel, primarul orașului Teiuș – Mirel Hălălai și viceprimarul Ioan Achimescu, Ștefan Bardan – directorul Apa CTTA Alba, Cornel Murg – director al cancelariei prefectului, precum și consilieri locali ai orașului Teiuș.
Evenimentul a debutat cu o slujbă de sfințire a noului obiectiv, oficiată de părintele Ioan. Apoi, primarul Mirel Hălălai a amintit că a revenit la Pețelca, unde în urmă cu 3-4 ani spunea că satul trebuie să se ridice: ”E un sat de oameni vrednici, e satul în care chiar dacă populația e îmbătrânită, așezarea e însuflețită de cei ce trudesc zi de zi în gospodării. Putem spune că pășim pe drumul spre oraș și apa face parte din viața satului! Îi mulțumesc președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, care ne-a ajutat să aducem apa la Pețelca, mulțumesc fostului director al Apa CTTA – Viorel Lazăr și actualului director – Ștefan Bardan, precum și fostului prefect Cornel Murg. Apa nu are culoare politică, este a oamenilor și îmi doresc să rămână așa și pe viitor! Mulțumesc și Consiliului Local Teiuș, care a înțeles că localnicii de aici au nevoie de apă! Căminul cultural al satului e o clădire cochetă, iar la Pețelca și-a găsit locul și un parc de joacă modern. Trebuie să ne dorim să progresăm, pentru că doar așa ne vom aduce copiii înapoi acasă!”, a spus primarul Mirel Hălălai.
La rândul său, prefectul Dănuț Hălălai a precizat: ”Sunt mândru că iau parte la inaugurarea acestui obiectiv important. Vă felicit și vă asigur că voi veni mereu cu drag aici, la noi acasă!”. Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că își dorește ca astfel de investiții să oprească depopularea satelor din Alba. Șeful administrației județene a adresat mulțumiri specialiștilor de la Apa CTTA Alba și Aiud și deopotrivă fostului director Viorel Lazăr, pentru realizarea acestui obiectiv. De asemenea, senatorul Alexandru Pereș a precizat că orașul Teiuș are o comunitate mică, aproape 8.000 de locuitori, care îi merită pe cei ce îi conduc. Referindu-se la rețeaua de alimentare cu apă, directorul Apa CTTA Alba, Ștefan Bardan a spus că își dorește extinderea acesteia la nivelul întregului județ. Cornel Murg, care era subprefect în anul 2009, atunci când a fost pus la punct proiectul de realizare a rețelei de alimentare cu apă la Pețelca, a precizat că ”Viorel Lazăr, cel care era atunci director al Apa CTTA, a înțeles necesitatea investiției, i-a vorbit despre acest obiectiv președintelui CJ Alba – Ion Dumitrel și iată că astăzi problema s-a rezolvat. În viitor, se va avea în vedere și realizarea canalizării, precum și continuarea asfaltării drumurilor din sat”.
O zonă plină de farmec
Cei aproape 200 de localnici își duc mai departe zilele la Pețelca. Ei ne-au povestit încântați despre această zonă desprinsă din Rai, stăpânită de liniște și armonia dintre om și natură. De când a ajuns apa la Pețelca, aici ,prețul caselor a crescut cu aproape 15 la sută. Una dintre legendele ce se mai păstrează aici ne spune povestea balaurului care păzea fântâna din centrul satului şi a viteazului blond care l-a răpus. Cei din neamul Domşa de aici îşi au originile în familia domnitorilor moldavi, iar fiul unui domnitor a renunţat la tron de dragul unei frumoase din partea locului şi s-a stabilit aici. De asemenea, se spune că unul dintre localnici a mers pe jos până la împărat, a vândut două perechi de boi și nu s-a lăsat până nu a obţinut drepturile cuvenite neamului său. De-acum, așezarea plină de farmec se mândrește cu apa de calitate de la robinetele localnicilor, apă care în următoarea perioadă va ajunge și la Căpud. Așadar, investițiile administrației locale din Teiuș merg mai departe, viața satelor se schimbă tot mai mult, iar comunitatea se dezvoltă, ținând pasul cu vremurile.
Adriana Durigă
[nggallery id=3918]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii