CÂTE persoane și-au „cumpărat” vechime la pensie, în județul Alba? Au plătit în total aproape 1,7 milioane de lei
Persoanele interesate să achite retroactiv contribuția la pensii, pentru cel mult cinci ani, se mai pot adresa autorităților până la data de 27 aprilie 2017, în condițiile în care deja au trecut cinci luni din perioada stabilită pentru ”cumpărarea” vechimii. În județul Alba, 372 de persoane și-au completat stagiul de cotizare, iar suma plătită de aceștia se ridică la 1.621.054 de lei.
Pentru a beneficia de această facilitate ce permite completarea stagiului de cotizare pentru pensii, solicitanții trebuie să respecte anumite condiții. Persoanele care încă n-au ieșit la pensie trebuie să se adreseze Casei Județene de Pensii. În acest sens, este necesară încheierea unui contract de asigurare socială. Această posibilitate temporară este prevăzută de Legea 186/2016, fiind valabilă doar pentru perioadele anterioare (în limita a cinci ani) în care cei interesați n-au fost asigurați nici în sistemul public de pensii, nici într-un alt sistem de asigurări sociale.
Cu alte cuvinte, plata retroactivă a contribuției la pensii permite completarea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiilor în sistemul public. De exemplu, pensii ce necesită stagiu de cotizare sunt cea pentru limită de vârstă și cea anticipată. Mai exact, plata se poate face pentru perioade cuprinse între data încheierii contractului de asigurare socială cu casa de pensii și ultimii cinci ani anteriori acestei date. De exemplu, o persoană care încheie astăzi contractul de asigurare socială cu casa de pensii de la domiciliu/reședință va putea face plăți retroactive pentru perioade ce se întind cel mult până în aprilie 2012.
Pentru a încheia contract cu CJP solicitanții au nevoie de: actul de identitate (plus cel al mandatarului, dacă este cazul) – original și copie; procură specială autentificată în condițiile legii, în cazul încheierii contractului prin mandatar; o declarație pe propria răspundere (se completează la sediul casei teritoriale de pensii). Referitor la plata efectivă a contribuției la pensii, aceasta a fost posibilă fie într-o singură tranșă, fie în tranșe lunare, însă o persoană ce încheie contractul în a doua parte a lunii aprilie 2017 mai are la dispoziție doar câteva zile pentru a-și achita obligațiile. Banii pot fi achitați fie în numerar, la casieria casei de pensii, fie prin mandat poștal sau prin alte modalități prevăzute de lege (cum ar fi prin virament într-un cont bancar).
Contribuția retroactivă la pensii se calculează în funcție de valoarea salariului minim brut și de cota de contribuție pentru condiții normale de muncă, valabile în luna/lunile anterioare pentru care se face plata. Spre exemplu, ”cumpărarea” a 5 ani de vechime costă 16.000 de lei, raportat la salariul minim, dar se poate plăti şi mai mult, dacă cei în cauză își doresc o pensie mai mare.
Proiect al Ministerului Muncii
Ministerul Muncii a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care contribuţiile de asigurări sociale să poată fi plătite până la sfârşitul anului. Ministerul propune un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede prelungirea cu încă șase luni, până la 31 decembrie, a perioadei de aplicare a legii care permite ”cumpărarea” vechimii doar până la data de 27 aprilie. Acest demers este explicat prin faptul că tot mai mulți români au apelat la completarea stagiului de cotizare, fiind încheiate, la nivel național, peste 11.000 de contracte de asigurare socială, valoarea lor depășind 60 de milioane de lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii