Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Arestul IPJ Alba va fi modernizat: Licitație pentru serviciile de proiectare. Cum vor arăta camerele pentru cazare și vizite intime, spațiul destinat plimbării și spațiului cu destinaţia ”club”

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Inspectoratul Județean de Poliție Alba se pregătește să demareze lucrările de extindere și modernizare a arestului din sediul instituției, iar în prima fază a pus la bătaie până la 66.697 lei (fără TVA) pentru serviciile de proiectare. Licitația a fost lansată la începutul lunii martie.

Potrivit ”Temei de Proiectare”, decizia pentru demararea demersurilor de începere a lucrăcilor a fost luată în vederea implementării strategiei de modernizare a Poliţiei Române şi datorită condiţiilor impuse de Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante, privind asigurarea condiţiilor minimale de locuit pentru persoanele aflate în detenţie.

”Având în vedere prevederile Legii nr. 254/2013, privind executarea pedepselor și a măsurilor private de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, se impune extinderea şi modernizarea arestului de la sediul I.P.J.Alba. În prezent, arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba funcţionează la parterul unui imobil care are regim de înălţime P+3E, construcţie situată pe strada I.C.Brătianu, nr. 1B, municipiul Alba Iulia. Acesta nu este prevăzut cu grupuri sanitare în fiecare cameră de reţinere, precum şi dotările prevăzute de legea la care am făcut referire mai sus. Pentru implementarea planului detaliat de investiţii, stabilirea necesităţii şi oportunităţii promovării investiţiei a fost întocmită Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, care va fi pusă la dispoziţia ofertanţilor în cadrul procedurii de atribuire.
Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba propune realizarea unor lucrări de extindere şi modernizare, care să asigure necesarul de spaţii pentru funcţionarea în condiţii bune şi în conformitate cu prevederile Legii 254/2013, privind executarea pedepselor și a măsurilor private de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal şi ale H.G. nr. 157/20016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013”, se arată în documentele publicate pe SEAP.

Se vor efectua lucrări de:

*Amenajarea și dotarea camerelor pentru cazarea persoanelor private de libertate cu: fereastră cu gratii; uşă metalică cu grilaj; pat metalic; masă; scaun; spațiu de depozitare a bunurilor; duş şi cadiță duş; ușă; lavoar şi vas WC; interfon terminal sistem radioficare; aparat de aer condiționat;
TV.

Probabil cea mai importantă modificare este la grupul sanitar, care va fi separat de restul camerei printr-un perete despărţitor, construit din materiale rezistente specifice zidariei structurale. La intrarea în grupul sanitar, pentru asigurarea intimităţii, se montează o ușă, prevăzută cu geam mat securizat prevazut cu folie antiefracţie pe ambele foi de geam, astfel încât să permită o minimă vizualizare a persoanei private de libertate, iar suplimentar atât în aceste camere, cât şi în cazul camerelor pentru care nu poate fi realizată această vizualizare, în baie vor fi prevăzute sisteme electronice, respectiv un senzor de prezenţă cu corespondenţă la un martor luminos amplasat pe holul centrului şi pe panoul de comandă amplasat în biroul şefului de schimb, care să permită  sesizarea în timp real a prezenţei persoanelor private de libertate în grupul sanitar din camerele de reţinere.

Ușa este confectionata din material compozit rezistent (extrem de dur), cu proprietăți antivandalism și ignifug. Ușa va fi prevăzută cu broască fără cheie, pentru a nu avea posibilitatea blocării acesteia de către persoanele private de libertate.

Pardoseala grupului sanitar va fi realizată din gresie antiderapantă iar pereții vor fi placaţi cu faianţă până la înălţimea de 2 metri şi partea superioară va fi finisată cu zugrăveli lavabile speciale pentru mediul umed.

*Amenajarea și dotarea camerelor pentru acordare a dreptului la vizita intim cu: fereastră cu gratii;  uşă metalică cu grilaj; pat dublu metalic; masă; scaun; duş şi cădiță duş; perdea/ușă; chiuvetă şi vas WC; interfon terminal sistem radioficare; buton panică/alarmă; frigider; draperie din material opac; aparat de aer condiționat; TV

Aceasta va îndeplinească cel puţin condiţiile unei camere de cazare în ceea ce priveşte iluminatul natural şi artificial, încălzirea, aerisirea, accesul permanent la apă potabilă şi grup sanitar propriu (dotat cu duş) cu acces permanent la apă caldă. Camera va avea sisteme sigure de închidere la uşă şi gratii la ferestre, iar în interior se montează un buton de alarmă şi un sistem de comunicaţie bidirecţional, de tip interfon. Alarma şi sistemul de comunicaţie vor avea corespondentul în biroul şefului de schimb. De asemenea, camera va fi prevăzută cu mijloace de detectare şi stingere a incendiilor (stingător de incendiu, senzor de fum).

*Amenajarea și dotarea camerelor destinate depozitării bunurilor persoanelor private de libertate cu: uşă metalică; rafturi metalice; dulapuri metalice.

*Amenajarea și dotarea spaţiilor destinate plimbării persoanelor private de libertate cu: împrejmuire beton armat; canal colector; uşă metalică cu grilaj; copertină; bancă.

*Amenajarea și dotarea camerelor de acordare a dreptului la vizită cu: fereastră cu gratii; uşă pentru acces persoane private de libertate; ușă pentru acces vizitatori; masă spațiu persoană privată de libertate; masă spațiu vizitator; scaune; aparat de aer condiționat; sistem de comunicație între vizitator și persoana privată de libertate; sistem de transmitere a documentelor; sistem de supraveghere video.

Acestea vor fi prevăzute cu dispozitiv de separare între persoanele private de libertate şi persoanele vizitatoare, realizat din geam securizat prevazut cu folie antiefracţie pe ambele foi de geam. Accesul persoanelor private de libertate şi al persoanelor vizitatoare în camera de acordare a dreptului la vizită se face, prin intermediul unor intrări separate.

Transmiterea de înscrisuri se va realiza prin intermediul unui panou mobil, tip vizetă, din materiale rezistente, amplasat la baza geamului care permite vizualizarea între persoane, care să permită transferul de înscrisuri cu dimensiuni comparabile cu cea a unui top de hârtie format A4.

Supravegherea persoanelor private de libertate aflate în interiorul camerei de acordare a dreptului la vizită se efectuează, prin uşa de acces care va fi confecţionată din tâmplărie cu profile PVC de înaltă calitate, cu geam securizat  de sus până jos, prevăzut cu folie antiefracţie pe ambele foi de geam, din hol care să permită vizualizarea întregii camere şi suplimentar prin intermediul camerelor video, monitorizate de la camera şefului de schimb.

*Amenajarea și dotarea spațiului cu destinaţia club – cameră de acordare a dreptului la convorbiri telefonice, bibliotecă și comunicări on-line cu: posturi telefonice; tehnica de calcul pentru comunicări on-line; uşă metalică; masă; scaune; rafturi metalice pentru depozitarea cărților; sistem de supraveghere video.

Totodată sunt prevăzute lucrări de reparații la faţada de la parterul imobilului. Pe toată suprafața pereţilor interiori şi a tavanelor va fi dată jos actuala tencuială şi va fi aplicată o nouă tencuială, care va fi gletuită şi finisată cu vopsea lavabilă de calitate superioară. Înainte de aplicarea vopselei lavabile peste glet se va aplica un strat de amorsă.

Pardoseala de pe holuri şi din toate încăperile centrului de arestare preventivă cu excepţia grupurilor sanitare, va fi realizată din placă turnată de ciment care va avea ca strat de protecție și de finisare vopsea fabricată pe bază de rășini epoxidice, iar pe tot perimetrul va fi prevăzută cu o plintă de 10 cm., care va fi acoperită în mod continuu de vopseaua care acoperă pardoseala.
În spaţiile umede (grupuri sanitare,duşuri) la pardoseală se vor executa lucrări de hidroizolaţie inclusiv pe verticală pe o înălţime de cel puţin 15 – 20 cm.

Toate uşile încăperilor pentru care nu au fost menţionate detalii tehnice vor fi realizate cu respectarea specificaţiilor de la uşile camerelor de cazare, fără a fi prevăzute cu vizetă şi gratii, dar vor fi prevăzute cu sistem de închidere-deschidere pe ambele părţi.

Proiectul de modernizare cuprinde și:

*Instalaţie control acces

Accesul în centru se face prin intermediul unei uși metalice cu sistem de închidere-deschidere electronică acţionată mecanic.
Sistemul va avea rolul de restricţionare şi filtrare a accesului persoanelor neautorizate la spaţiile de siguranţă, accesul în zonele monitorizate făcându-se pe baza de cartele de acces.

Întreg sistemul va fi gestionat de la camera şefului de schimb, care va vizualiza şi monitoriza permanent obiectivul.
Monitorizarea sistemului va putea fi făcută în timp real, prin intermediul unui software control acces, de la computerul din camera şefului de schimb .

Pentru accesul vizitatorilor se va instala la intrare o staţie interfon video cu conexiune voce-imagine la camera şefului de schimb şi control electric de la distanţă al sistemului de deschidere al uşii.

*Instalaţie de supraveghere video

Pentru protejarea împotriva încercărilor de evadare, se va prevedea un sistem de detecţie şi alarmare si un sistem de supraveghere video interior şi perimetral exterior, care vor monitoriza prin diverse tehnologii (detectori de mişcare în infraroşu PIR, bariere în infraroşu, detectori geam spart, camere video, etc.) încăperile, ferestrele, căile de acces şi perimetrul imobilului şi care  va semnala la camera şefului de schimb orice incident.

Sistemul va include şi aplicaţia software de supraveghere. Sistemul de supraveghere video va fi astfel conceput încât să permită oricând extinderea ulterioară cu noi echipamente suplimentare.

Reţeaua de conexiuni între elementele sistemului (detectoare, contacte magnetice, module adresabile) se va realiza cu cablu special cu întârziere la flacără, montat în tuburi de protecţie din PVC pozate îngropat în pereţi.

Centrala de efracţie va fi amplasată în camera sefului de schimb unde va fi montat un modul cu tastatură pentru programare, diagnoză şi test, care să permită introducerea codurilor de acces sau de instalare.

Pentru alarmare vor fi prevăzute unităţi opto-acustice de interior şi de exterior.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea