Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Mircea Hava: Suntem foarte aproape de semnarea contractului pentru restaurarea și punerea în valoare a Palatului Principilor din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, susține, luni, pe Facebook, că administrația locală este foarte aproape de semnarea contractului pentru restaurarea și punerea în valoare a Palatului Principilor din Alba Iulia, după ce proiectul a primit 95 din 100 de puncte, urmând a fi finanțat cu circa 5 milioane de euro după etapa de contestații.

”Nu există nimic între „reușită” și „nereușită” decât foarte multă muncă. Iar pentru noi munca a devenit comportament, atitudine. După munca a zeci de colegi, proiectanți și instituții partenere, pot să afirm că suntem foarte aproape de semnarea contractului pentru conservarea, restaurarea și punerea în valoare a Palatului Principilor din Alba Iulia. Nu cred că e doar un obiectiv strategic. E un loc de-a dreptul iconic, nu doar pentru Alba Iulia și Transilvania, pentru Romania, în esența ei istorică, chiar pentru Europa. Da, am curajul si mândria să o spun: faptul că n-am renunțat la luptă ne-a adus întotdeauna rezultate. Astăzi, după faza de evaluare, proiectul a primit 95 din 100 de puncte posibile. Ne lipsesc 5, pentru că nu este patrimoniu UNESCO. Palatul Principilor din Alba Iulia are șansa să primească curând exact ceea ce merită: un loc pe hartă și, mai ales, în istorie. Felicitări tuturor!”, a scris Mircea Hava pe Facebook.

Cea mai valoroasă parte din Palatul Principilor Transilvaniei, imobil de patrimoniu din secolul al XV-lea care a fost folosit ca sediu și de Mihai Viteazul, ar putea fi transformată în spațiu expozițional.

Centrul expozițional va găzdui un muzeu al Principatului Transilvaniei, împreună cu alte spații specifice acestei destinații, respectiv o Sală a Dietei, o Sală de judecată, o Sală a paharnicilor, o Sală a gărzilor și o alta a Consiliului princiar. Totodată vor fi create spații administrative și pentru vizitatori.

Palatul Principilor din Alba Iulia este format din șapte corpuri de clădire (A,B,C,D,E,F și G), construite în diferite perioade.

Palatul Principilor este un complex arhitectonic important, situat în ansamblul mai larg al Cetăţii Alba Iulia. Istoria evoluției palatului cuprinde foarte multe etape de construcţie – epoca romană, medievală, renaştere, baroc, secolul XIX-XX – refaceri, distrugeri, refuncţionalizări, racordându-se concomitent la vecinătățile urbanistice.

Aici se află o bună parte din istoria fortificaţiilor (romane şi medievale) din Alba Iulia şi istoria mai multor instituţii de importanţă majoră în istoria Transilvaniei.

Palatul reprezintă circa două treimi din ceea ce a fost în epoca premodernă, reședința principilor Transilvaniei (1451 – 1703) ce avea atunci construcții ordonate în jurul a trei curți rectangulare.

În ultimii ani, majoritatea imobilelor de patrimoniu din zona Cetăţii din Alba Iulia au fost restaurate din fonduri publice sau prin proiecte europene, însă una dintre cele mai importante clădiri, Palatul Principilor, nu a fost restaurată şi se degradează.

Palatul Principilor Transilvaniei este o clădire istorică din secolul al XV-lea, fiind amplasat în zona cetăţii istorice din Alba Iulia.

Imobilul a fost construit în primă fază cu rolul de reşedinţă pentru capitulul episcopal (n.a. adunarea clericilor catolici din regiune), iar din secolul al XVI-lea a devenit reşedinţă princiară. Din 1542 şi până în 1559 aici a locuit regina Isabella, iar apoi principele Sigismund Bathory a supus clădirea unor ample lucrări de reamenajare şi modernizare, primul beneficiar al palatului total modernizat fiind Mihai Viteazul, care pe timpul şederii sale în Transilvania şi-a stabilit sediul în palat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea