PROIECT pentru protejarea apicultorilor români şi a consumatorilor împotriva mierii contrafăcute. Ce ar risca pe viitor cei care produc produse apicole din înlocuitori
Cei care produc sau vând pe post de miere produse asemănătoare obţinute din înlocuitori ar urma să fie amendaţi cu până la 25.000 de lei, potrivit unei noi iniţiative legislative care îşi propune protejarea apicultorilor români şi a consumatorilor împotriva mierii contrafăcute.
Iniţiativa legislativă depusă marţi la Senat, urmăreşte modificarea Legii apiculturii 383/2013.
Noul text prevede ca apicultorii şi comercianţii să fie obligaţi să afişeze vizibil ţara de origine sau locul de provenienţă a mierii şi a produselor apicole.
Dacă mierea sau un alt produs apicol este obţinut prin amestecarea cu alte produse similare din alte ţări, va trebui menţionat şi acest aspect pe etichetă.
Producătorii de miere sau alte produse apicole vor putea folosi menţiunea „produs natural” pe etichetă dacă utilizează ca materie primă numai miere sau alte produse apicole.
De asemenea, menţiunea „Produs românesc” va putea fi utilizată numai pentru mierea sau produsele apicole rezultate din materii prime naturale, de provenienţă românească.
Cei care încalcă aceste obligaţii vor putea fi amendaţi cu 5.000 – 10.000 de lei, mai prevede propunerea legislativă.
Amenzi şi mai mari, cuprinse între 20.000 şi 25.000 de lei vor fi prevăzute „în cazul producerii, expunerii spre vânzare sau vânzării de miere şi produse apicole pentru consum cunoscând că sunt obţinute din înlocuitori”. În plus cotravenienţii de acest fel ar urma să se aleagă şi cu retragerea autorizaţiei de funcţionare pe o perioadă de 6 luni, potrivit iniţiativei legislative.
Pentru aplicarea amenzilor menţionate, va fi împuternicit personalul din Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor precum şi din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
De asemenea, medicii veterinari oficiali de la nivelul direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ar urma să fie obligaţi să supravegheze şi să controleze modul în care operatorii economici procesează şi produc mierea şi celelalte produse apicole.
Aceşti medici vor trebui să recolteze probe pentru analize de laborator „ori de câte ori există suspiciuni sau reclamaţii cu privire la neîncadrarea în parametrii de siguranţă şi calitate ai acestor produse”, mai prevede propunerea de modificare a Legii apiculturii.
Propunerea legislativa a fost iniţiată de un grup de parlamentari PSD şi ALDE.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
FOTO | Se deschid circulației încă 21 de kilometri din cea mai așteptată autostradă din România
FOTO | Se deschid circulației încă 21 de kilometri din cea mai așteptată autostradă din România Astăzi, 23 decembrie 2024, va fi deschisă circulația rutieră pe cea mai așteptată autostradă din România, respectiv pe lotul 1 al Autostrăzii A 7 Ploieşti-Buzău. Porțiunea de 21 de kilometri face legătura între Dumbrava şi Mizil, judeţul Prahova. Astfel, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana