O nouă lovitură pentru Holzindustrie Schweighofer: Ce a anunțat Ministerul Apelor și Pădurilor?
Activitatea Holzindustrie Schweighofer va fi supravegheată de Ministerul Apelor și Pădurilor, alături de Gărzile Forestiere, pentru a vedea dacă suspiciunile invocate de către experții Forest Stewardship Council (FSC) la adresa companiei austriece nu au consecințe de natură legală, potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, postat marți pe propria pagină de Internet.
”Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) a luat act de decizia organizației internaționale Forest Stewardship Council (FSC), de a retrage certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, având ca motivație principală ‘o posibilă încălcare a legislației privind standardele de măsurare a materialului lemnos’. Dat fiind faptul că vorbim despre cel mai mare procesator de material lemnos din România, retragerea certificării FSC presupune, din partea autorității publice centrale din domeniul silviculturii, o atenție mai mare. În acest sens, în perioada următoare, MAP împreună cu Gărzile Forestiere vor supraveghea foarte atent activitatea companiei, astfel încât să ne asigurăm că suspiciunile invocate de experții FSC nu au consecințe de natură legală privind aplicarea legislației silvice specifice. Totodată, MAP speră că societatea Schweighofer Holzindustrie va depune toate eforturile pentru a clarifica aspectele invocate care au dus la retragerea certificării FSC”, se notează în comunicatul citat.
Organizația internațională Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat, în data de 17 februarie, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, după ce activiști din trei țări (Germania, Austria și România) au înmânat o petiție semnată de peste 250.000 de cetățeni directorilor FSC.
În urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil și nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe piețele internaționale. FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă în condițiile în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate.
În replică, austriecii de la Holzindustrie Schweighofer au precizat, într-un comunicat de presă, transmis în aceeași zi AGERPRES, că vor continua să deruleze „planul de acțiuni pentru o procesare sustenabilă a lemnului în România” și se vor angaja într-un dialog constructiv cu Forest Stewardship Council pentru a defini planul de reasociere.
Grupul austriac a menționat totodată că a efectuat investiții de aproximativ un milion de euro „pentru a îmbunătăți siguranța arhitecturii lanțului de aprovizionare în România anului 2017” și continuă să sprijine introducerea standardelor FSC în lanțul de aprovizionare din România.
Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeș. În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea — la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești, generând aproape 3.000 de locuri de muncă direct în aceste locații și mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe.
Din octombrie 2015, din grupul Schweighofer face parte și o fabrică de cherestea în Germania.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 5 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 10 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi