O nouă lovitură pentru Holzindustrie Schweighofer: Ce a anunțat Ministerul Apelor și Pădurilor?

Activitatea Holzindustrie Schweighofer va fi supravegheată de Ministerul Apelor și Pădurilor, alături de Gărzile Forestiere, pentru a vedea dacă suspiciunile invocate de către experții Forest Stewardship Council (FSC) la adresa companiei austriece nu au consecințe de natură legală, potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, postat marți pe propria pagină de Internet.

”Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) a luat act de decizia organizației internaționale Forest Stewardship Council (FSC), de a retrage certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, având ca motivație principală ‘o posibilă încălcare a legislației privind standardele de măsurare a materialului lemnos’. Dat fiind faptul că vorbim despre cel mai mare procesator de material lemnos din România, retragerea certificării FSC presupune, din partea autorității publice centrale din domeniul silviculturii, o atenție mai mare. În acest sens, în perioada următoare, MAP împreună cu Gărzile Forestiere vor supraveghea foarte atent activitatea companiei, astfel încât să ne asigurăm că suspiciunile invocate de experții FSC nu au consecințe de natură legală privind aplicarea legislației silvice specifice. Totodată, MAP speră că societatea Schweighofer Holzindustrie va depune toate eforturile pentru a clarifica aspectele invocate care au dus la retragerea certificării FSC”, se notează în comunicatul citat.

ELIT

Organizația internațională Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat, în data de 17 februarie, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, după ce activiști din trei țări (Germania, Austria și România) au înmânat o petiție semnată de peste 250.000 de cetățeni directorilor FSC.

În urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil și nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe piețele internaționale. FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă în condițiile în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate.

În replică, austriecii de la Holzindustrie Schweighofer au precizat, într-un comunicat de presă, transmis în aceeași zi AGERPRES, că vor continua să deruleze „planul de acțiuni pentru o procesare sustenabilă a lemnului în România” și se vor angaja într-un dialog constructiv cu Forest Stewardship Council pentru a defini planul de reasociere.

Grupul austriac a menționat totodată că a efectuat investiții de aproximativ un milion de euro „pentru a îmbunătăți siguranța arhitecturii lanțului de aprovizionare în România anului 2017” și continuă să sprijine introducerea standardelor FSC în lanțul de aprovizionare din România.

Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeș. În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea — la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești, generând aproape 3.000 de locuri de muncă direct în aceste locații și mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe.

Din octombrie 2015, din grupul Schweighofer face parte și o fabrică de cherestea în Germania.

Sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

bezmeticeala 22 februarie 2017 at 11:18

Nu s-ar fi ajuns la astfel de fenomene, daca cei obligati prin lege, ar fi controlat fiecare camion cu lemne care strabate ziua, dar mai ales noaptea pe furis si de regula pe strazi laturlanice mun Sebes !

pilu 22 februarie 2017 at 15:57

Gasesc ei o cale de mijloc. In Romania contra cost se obtine orice si probabil si legal. Vom vedea.

mike 22 februarie 2017 at 20:14

Cred ca trebuie miscat ceva, la mentalitatea romanului – adica invatat sa fie patriot- nu slugarnic si rob la altii pentru un blid de linte –si mai ales, stirpit fenomenul -spaga -influenta -putere -care au distrus Romania din temelii–Altfel ,oricum schimbam legile–caile de distrugere ramin intacte.- God bless Romania!

PETRE CATARGIU 22 februarie 2017 at 22:16

PE CAND „HREBE,”IMPREUNA CU HUNOR, VOR MERGE IN AUSTRIA SA EXPLOATEZE LEMNUL DIN PADURILE AUSTRIECE, IN MODUL SALBATIC,ASA CUM O FACE”SCHWEIGHOFER”LA NOI? CA DOARA AU SI EI EXPERIENTA IN DOMENIU,NU GLUMA ! A,UITASEM:NU AU CURAJUL SA-I SPUNA LUI WERNER ! DUMNEZEULE MARE! SCULATI-VA, TINERI FRUMOSI SI PATRIOTI,VOI CARE PROTESTATI LA GUVERN SI LA COTROCENI,IMPOTRIVA ACESTOR COTROPITORI HRAPARETI,CARE NE FURA TARA, PRIN TOATE MIJLOACELE SI CU ACCEPTUL MARILOR SPAGARI,CARE CONDUC ROMANIA DE 27(douazeci si sapte de ani)!AJUNGE! HAI LA LUPTA CEA MARE, DE APARARE A MOSTENIRII PRIMITE DE LA MOSII SI STRAMOSII NOSTRI,APARATE DE EI CU SANGE SI JERTFA!ACUM, ORI NICIODATA! ALTFEL,MAI DEVREME SAU MAI TARZIU, VOM DEVENI CU TOTII NISTE APATRIZI, RASPANDITI IN TOATE COLTURILE LUMII IAR ALTII VOR FI STAPANII NELEGIUITI LANOI IN TARA !DUMNEZEU SA NE AJUTE !

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...