FOTO: Preparatorul fizic Lucian Nicolescu, alături de lotul olimpic de atletism al Cubei | Experienţă inedită şi premieră pentru sportul din Alba
Experienţă inedită, mândrie, dar şi responsabilitate, sunt sentimente trăite de albaiulianul Lucian Nicolescu, cel care a beneficiat de curând de un stagiu petrecut în Cuba, alături de lotul olimpic de atletism al ţării insulare din nordul Americii Centrale.
Recunoscut pe plan judeţean pentru colaborarea cu tenismenii Miriam Bulgaru şi David Manu, dar şi pentru pasiunea cu care lucrează de peste un deceniu în diverse săli de sport din municipiul reşedinţă de judeţ, preparatorul fizic în vârstă de 33 de ani a dat curs invitaţiei venite din partea italianului Carlo Buzzichelli, directorul Institutului Internaţional de Pregătire Fizică şi a petrecut recent 10 zile la Baza Sportivă de Atletism din Cuba.
Un neobişnuit şi în acelaşi timp interesant schimb de experienţă, răstimp în care Lucian a avut prilejul să lucreze cu nume sonore pe plan mondial în domeniul atletismului de performanţă, precum Yarisley Silva – săritura cu prăjina (aur la Mondiale şi argint la Jocurile Olimpice), Yaniuvis Lopez – aruncarea greutăţii, Ernesto Reve – triplu salt, sau Roberto Skyer – cel mai bun sprinter al Cubei, dar şi mulţi alţi, campioni deja, sau sportivi ce caută gloria…
*”Vedetism zero” şi teren fertil pentru performanţă
Povestea în sine este apetisantă, întrucât Lucian Nicolescu (foto stânga, în dreapta imaginii fiind Carlo Buzzichelli) s-a văzut în faţa unei alte lumi, reuşind să cunoască din interior “laboratorul” performanţelor cubaneze. Şi a desluşit multe necunoscute, plecând de la strategia de pregătire şi factorul genetic, ajungând şi la metodele de lucru şi lipsa de informaţii existentă la nivelul ţării lui Fidel Castro. Albaiulianul nostru a asistat la antrenamentele tehnice, specifice şi s-a implicat în pregătirea de forţă a performerilor cubanezi, una dominantă în majoritatea probelor, fiind efectiv frapat de modestia performerilor de nivel internaţional. “A fost plăcut şi interesant, ospitalitatea şi energia pozitivă domneau în întreaga bază cât şi în afara ei. Antrenorii şi sportivii sunt de o modestie rară, se simt şi se tratează egal, indiferent dacă vorbim despre un campion mondial, ori femeia de serviciu. Vedetism zero!”, a relatat preparatorul fizic din Cetatea Marii Uniri, ce a găsit în Cuba şi “bune şi rele”.
Familiarizat cu stilul românesc de a căuta performanţa, Lucian Nicolescu a identificat similitudini în metodele de pregătire, un factor al succesului fiind… cantonamentele centralizate, atât de importante, dar în acelaşi timp considerate desuete de “modernişti”. Atleţii cubanezi sunt “făcuţi” genetic pentru performanţă, benefiicind însă şi de un puternic sprijin din partea statului, ce asigură condiţii pentru stagiile de pregătire îndelungate. “Am fost surprins să descopăr că în pregătire se utilizează metodologia potrivită, însa neactualizată şi incompletă. Neactualizată, deoarece accesul la informație acolo este redus. Incompletă, întrucât m-au surprins lacunele din aria refacerii şi recuperării. Cu toate acestea, cum reușește Cuba să ocupe locuri pe podiumul celor mai înalte competiții? Dincolo de geneticul superior, la baza reușitei găsim un sistem ce l-am avut şi noi cândva. Aici sportivilor li se oferă condiții de antrenament, cazare, 3 mese pe zi şi școală, toate în incinta bazei olimpice! Cum să nu dezvolți campioni, când sportivii tăi sunt practic în cantonament 10 luni pe an?!”, a precizat Nicolescu.
*Pentru atleţii cubanezi, sportul este viitorul…
Dincolo de aceste aspecte, mai e însă ceva… tinerii ce fac atletism conştentizează că sportul reprezintă şansa de evadare din sărăcie şi muncesc încă de la vârste fragede cu gândul la viitor, conştientizând că prin transpiraţia prezentului îşi pot creiona pozitiv cariera. “Am întrebat o atletă de doar 15 ani, de ce face sport. Şi mi-a răspuns: «Cred că acesta este viitorul meu». Personal m-a uimit că la numai 15 ani nu doar se gândește la viitorul ei, ci lucrează deja intens la asta! Cine se trezește devreme, departe ajunge! Am întrebat-o apoi de ce a ales săritura cu prăjina? Şi mi-a răspuns că au atras-o complexitatea şi gradul mărit de dificultate al acestei probe! Pe mine m-a fascinat, fiind obișnuit ca oamenii să caute soluția cea mai simplă şi uşoară, dar știind în acelaşi timp că doar dacă țintești sus poţi ajunge acolo. Gândirea atleților pe termen lung este ceva ce nouă adesea ne lipsește”, a mai povestit Lucian.
“Experienţa” Cuba, cu neobişnuitul ei, a trecut, marcându-l din multe puncte de vedere pe albaiulianul pasionat de mişcare şi sport, cel care încă din anii facultăţii şi-a propus să rămână acasă şi să încerce ceva, să schimbe mentalităţile, să inoveze… Este doar la început, Lucian caută soluţii, strategii potrivite, iar întâlnirea recentă cu nume mari ale atletismului mondial nu poate fi decât un pas înainte, inclusiv prin prisma faptului că munca sa începe să devină recunoscută la un nivel superior şi asta contează cel mai mult…
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
CSM Unirea Alba Iulia – Avântul Reghin 1-1 (0-1) | „Alb-negrii”, remiză rușinoasă cu penultima clasată
CSM Unirea Alba Iulia – Avântul Reghin 1-1 (0-1) | „Alb-negrii”, remiză rușinoasă cu penultima clasată CSM Unirea Alba Iulia a remizat rușinos cu Avântul Reghin, penultima clasată, scor 1-1 (0-1), pe „Cetate”, o mare surpriză în Seria 7, egal între echipe aflate la poli opuși ai ierarhiei. O mare dezamăgire pentru gruparea din Cetatea […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii