Atenție șoferi: Cât aveți voie să beți înainte să conduceți o mașină?
O concentrație de alcool în sânge de cel mult 0,20 grame/litru , echivalentul a 0,15 mg / litru în aerul expirat, nu este sancționată de lege. Neoficial, se spune că un singur pahar de bere sau un singur pahar de vin de masă ar produce o alcoolemie sub 0,20. Niciun act normativ nu menționează însă, în mod expres, acest lucru.
Pentru șoferi, ideea că li se tolerează, fără nicio sancțiune, o concentrație de alcool în sânge de până la 0,20 grame / litru pare mai degrabă o capcană. Pe de o parte, orice cantitate de alcool consumată, oricât de mică, scade viteza de reacție la volan, deci poate favoriza un accident rutier.
Problemele apar dacă șoferul bea mai mult. O concentrație de alcool în sânge între 0,20 – 0,50 g / l, sau 0,15 – 0,25 mg / l în aerul expirat, reprezintă contravenție și este sancționată cu suspendarea permisului de conducere până la șase luni.
„Conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenta băuturilor alcoolice, care are o imbibatie alcoolica cuprinsa intre 0,2 -0,5 g/l alcool pur in sange, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni (21 la 50 puncte-amenda) si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile”, spune legea.
În cazul în care îmbibația alcoolica este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta șoferului constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani.
Pentru un șofer oprit în trafic, prima verificare asupra eventualului consum de alcool o face polițistul rutier, cu ajutorul unui aparat verificat metrologic. Dacă aparatul electronic indică o concentrație de peste 0,40 mg/l în aerul expirat, șoferul va fi trimis obligatoriu la o unitate medicală, unde i se vor recolta probe de sânge, pentru determinarea precisă a alcoolemiei.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii