Utilizarea caselor de marcat electronice, amânată până în 2018
Utilizarea caselor de marcat electronice, amânată până în 2018
Calendarul schimbării caselor de marcat va suporta o nouă amânare, potrivit unui proiect de act normativ adoptat de Guvern. Astfel, obligativitatea firmelor de a folosi case de marcat echipate cu jurnal electronic, în detrimentul aparatelor dotate cu role jurnal pe suport hârtie, va fi decalată cu nouă luni. Prin urmare, primii care vor trebui să se conformeze vor fi marii contribuabili, începând cu 1 ianuarie 2018. Totodată, şi termenul de 1 ianuarie 2017, de la care urma să fie interzisă comercializarea caselor cu rolă jurnal, va fi prorogat până la 1 octombrie 2017.
Termenul pentru achiziționarea caselor de marcat cu jurnal electronic, care le vor înlocui pe cele actuale cu jurnal pe hârtie, va fi amânat din nou, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului, adoptat deja de Executiv. Termenul va fi decalat astfel: 1 ianuarie 2018 (în loc de 1 aprilie 2017) pentru marii contribuabili; 1 aprilie 2018 (în loc de 1 iulie 2017) pentru contribuabilii mijlocii; 1 august 2018 (în loc de 1 noiembrie 2017) pentru micii contribuabili. În ceea ce priveşte interdicția de a mai comercializa aparate de marcat electronice fiscale cu rolă jurnal, aceasta va intra în vigoare la 1 octombrie 2017, cu nouă luni mai târziu decât ultimul termen stabilit (1 ianuarie 2017).
Obligativitatea utilizării de aparate de marcat cu jurnal electronic de către operatorii economici şi eliminarea treptată a aparatelor de marcat cu rolă jurnal a fost introdusă prin OUG 91/2014. Ulterior, în noiembrie 2015, actul normativ a fost aprobat prin Legea 267/2015, care stabileşte că operatorii economici care încasează integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct de către populaţie sunt obligaţi să utilizeze case de marcat electronice fiscale.
Pentru dotarea cu noile echipamente, Fiscul urma să acorde o deducere din impozitul pe profit pentru costurile cu noile case de marcat şi pentru programul electronic, aceste costuri fiind estimate la 40-60 de euro/echipament. Pentru a nu crea disfuncţionalităţi în activitatea comercianţilor, Guvernul a hotărât să existe perioade tranzitorii pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat cu jurnal electronic. Faţă de prevederile Legii nr. 267/2015, actul normativ apărut în decembrie anul trecut amână cu şase luni termenul de la care va curge obligativitatea utilizării caselor de marcat cu jurnal electronic. Concret, potrivit OUG nr. 57/2015, marii contribuabili urmau să utilizeze noile aparate începând cu data de 1 aprilie 2017, în timp ce de la 1 iulie 2017 aceeaşi obligaţie revenea şi contribuabililor mijlocii.
În ceea ce-i priveşte pe contribuabilii mici, aceştia urmau să fie obligaţi să folosească aparate de marcat cu jurnal electronic începând cu data de 1 noiembrie 2017. Totuşi, şi aceste termene vor fi decalate, mai exact cu nouă luni, potrivit proiectului de act normativ adoptat ieri de Guvern. Prin urmare, va fi prorogat şi termenul de 1 ianuarie 2017, până la 1 octombrie 2017, de la care va fi interzisă comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu rolă jurnal. De altfel, nerespectarea acestei prevederi constituie contravenţie şi se va sancţiona cu o amendă de 3.000 de lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 3 minute
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor