Rămâi conectat

Politică Administrație

Utilizarea caselor de marcat electronice, amânată până în 2018

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Utilizarea caselor de marcat electronice, amânată până în 2018

Calendarul schimbării caselor de marcat va suporta o nouă amânare, potrivit unui proiect de act normativ adoptat de Guvern. Astfel, obligativitatea firmelor de a folosi case de marcat echipate cu jurnal electronic, în detrimentul aparatelor dotate cu role jurnal pe suport hârtie, va fi decalată cu nouă luni. Prin urmare, primii care vor trebui să se conformeze vor fi marii contribuabili, începând cu 1 ianuarie 2018. Totodată, şi termenul de 1 ianuarie 2017, de la care urma să fie interzisă comercializarea caselor cu rolă jurnal, va fi prorogat până la 1 octombrie 2017.

casa-de-marcat-electronicaTermenul pentru achiziționarea caselor de marcat cu jurnal electronic, care le vor înlocui pe cele actuale cu jurnal pe hârtie, va fi amânat din nou, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului, adoptat deja de Executiv. Termenul va fi decalat astfel: 1 ianuarie 2018 (în loc de 1 aprilie 2017) pentru marii contribuabili; 1 aprilie 2018 (în loc de 1 iulie 2017) pentru contribuabilii mijlocii; 1 august 2018 (în loc de 1 noiembrie 2017) pentru micii contribuabili. În ceea ce priveşte interdicția de a mai comercializa aparate de marcat electronice fiscale cu rolă jurnal, aceasta va intra în vigoare la 1 octombrie 2017, cu nouă luni mai târziu decât ultimul termen stabilit (1 ianuarie 2017).

Obligativitatea utilizării de aparate de marcat cu jurnal electronic de către operatorii economici şi eliminarea treptată a aparatelor de marcat cu rolă jurnal a fost introdusă prin OUG 91/2014. Ulterior, în noiembrie 2015, actul normativ a fost aprobat prin Legea 267/2015, care stabileşte că operatorii economici care încasează integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct de către populaţie sunt obligaţi să utilizeze case de marcat electronice fiscale.

Pentru dotarea cu noile echipamente, Fiscul urma să acorde o deducere din impozitul pe profit pentru costurile cu noile case de marcat şi pentru programul electronic, aceste costuri fiind estimate la 40-60 de euro/echipament. Pentru a nu crea disfuncţionalităţi în activitatea comercianţilor, Guvernul a hotărât să existe perioade tranzitorii pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat cu jurnal electronic. Faţă de prevederile Legii nr. 267/2015, actul normativ apărut în decembrie anul trecut amână cu şase luni termenul de la care va curge obligativitatea utilizării caselor de marcat cu jurnal electronic. Concret, potrivit OUG nr. 57/2015, marii contribuabili urmau să utilizeze noile aparate începând cu data de 1 aprilie 2017, în timp ce de la 1 iulie 2017 aceeaşi obligaţie revenea şi contribuabililor mijlocii.

În ceea ce-i priveşte pe contribuabilii mici, aceştia urmau să fie obligaţi să folosească aparate de marcat cu jurnal electronic începând cu data de 1 noiembrie 2017. Totuşi, şi aceste termene vor fi decalate, mai exact cu nouă luni, potrivit proiectului de act normativ adoptat ieri de Guvern. Prin urmare, va fi prorogat şi termenul de 1 ianuarie 2017, până la 1 octombrie 2017, de la care va fi interzisă comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu rolă jurnal. De altfel, nerespectarea acestei prevederi constituie contravenţie şi se va sancţiona cu o amendă de 3.000 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților

Bogdan Ilea

Publicat

în

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților Primăria municipiului Alba Iulia se pregătește de curățenia de primăvară. Mai multe zone din oraș urmează să fie măturate sau curățate între 4 aprilie și 11 mai.  Începe curățenia de primăvara în Municipiul Alba Iulia, în perioada 01.04.2024 – 11.05.2024. Se vor executa lucrări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea