Recuperarea dupa Accidentul Vascular Cerebral în cadrul Spitalului Polaris Medical
În fiecare an, la nivel mondial se înregistrează un număr de aproximativ 15 milioane de cazuri noi de accident vascular cerebral (un AVC la fiecare 40 de secunde); o treime decedează, accidentul vascular fiind a treia cauză de mortalitate după infarctul miocardic și cancer. Dintre supraviețuitori, aproximativ 50% rămân cu dizabilități permanente, fiind o povară pentru familii și societate.
Desi s-au facut progrese in partea de diagnostic, tratament de faza acuta si preventie, accidentul vascular a ramas o problema din cauza unor particularitati ale celulelor nervoase: neuronii sunt celule extrem de fragile care, in lipsa sangelului oxigenat, se distrug ireversibil. Neuronii adultului isi pierd capacitatea de diviziune si nu pot sa fie inlocuiti ca celulelor altor organe. La ora actuala, nu exista o metoda accesibila care sa inlocuiasca neuronii distrusi. Incercarile de a realiza acest lucru s-au oprit in laboratoare, fara a produce rezultate concrete pentru practica medicala.
Reabilitarea unui pacient cu accident vascular are la baza o alta particularitate a celulei nervoase si anume aceea de a crea noi conexiuni intre neuronii existenti. Chiar daca se pierde o parte din creier, zonele sanatoase, in anumite conditii, pot sa preia functiile portiunii distruse printr-un proces asemanator invatarii. Acest proces este de lunga durata si se realizeaza prin proceduri de recuperare medicala in unitati de profil.
Recuperarea neurologica dupa un accident vascular reduce gradul de diazabilitate si de dependenta sociala.
Spitalul de recuperare Polaris este axat si pe reabilitarea pacientilor cu afectiuni neurologice. Prin intermediul unei echipe multidisciplinare se alege un program recuperator optim care imbina tehnici clasice de recuperare: logopedie, kinetoterapie, masaj, hidroterapie, fizioterapie, terapie ocupationala cu metode avangardiste gen reabilitarea prin jocuri video. De asemenea, se trateaza afectiunile asociate si se urmareste minimalizarea riscului de producere a unui nou eveniment vascular. Concomitent se are in vedere zona psihica, frecvent afectata la pacientii cu accident vascular, prin colaborarea cu echipa de psihologi si psihiatri. Tulburarile de cognitie pot sa fie ameliorate prin tehnici de reabilitare cognitive.
Pe toata perioada spitalizarii pacientul este monitorizat cu atentie, iar progresele sunt cuantificate prin scale si scoruri.
In cadrul sectiei de Recuperare Neurologica din Spitalul Polaris Medical, sunt tratate de asemenea o serie de boli musculare, deficite motorii, neuropatii, polineuropatii, scleroza multipla, boala Parkinson, epilepsie, patologia discurilor intervertebrale, paralizia Bell.
Polaris Medical este cel mai mare spital privat de recuperare din tara si ofera servicii de recuperare neurologica, recuperare cardiovasculara, psihiatrie, reabilitare medicala si ingrijiri paliative.
Pentru programari si informatii generale, apelati numarul de Call Center 0264 933.
Articol scris de:
Dr. Damian Popescu, Medic primar neurologie, Sef sectie Recuperare Neurologica in cadrul spitalului Polaris Medical
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi Anual, la data de 18 decembrie este celebrată Ziua minorităților naționale din România. În anul 1992, la această dată, a fost adoptată, prin Rezoluție a Adunării Generale a ONU, „Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 2 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 6 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi