SONDAJ IRES la comanda Digi24: Diferență-record între PSD și PNL. Social-democrații ar urma să-i depășească pe liberali cu peste 20%, la alegerile de duminică
Potrivit unui sondaj IRES privind intențiile de vot ale românilor, realizat la comanda Digi24, PSD obține cel mai ridicat scor la alegerile parlamentare din 11 decembrie. 44% dintre cei chestionați spun că vor vota cu PSD, 23% vor vota cu PNL, cu USR spun că vor vota 7%, potrivit sondajului. 6% dintre respondenți spun că vor pune ștampila pe candidații ALDE, tot 6% vor alege PMP, în timp ce cu UDMR vor vota 5%, iar cu PRU – 4%.
Trei procente dintre respondenți intenționează să voteze un candidat independent, iar 2% vor vota cu alte partide.
În ceea ce privește prezența la vot, 42% dintre cei chestionați spun că vor vota cu siguranță la alegerile de duminică, iar 28% probabil vor vota. Pe de altă parte, 21% sunt siguri că nu vor merge la vot, iar 6% spun că probabil nu vor merge la urne duminică. 3 procente reprezintă indecișii.
Sondajul IRES arată, de asemenea, când și-au ales românii candidații pe care au de gând să-i voteze și în ce măsură campania electorală le-a schimbat părerea. Cei mai mulți (73%) spun că erau hotărâți încă dinaintea campaniei electorale. Doar 26% spun că au decis în timpul campaniei cu ce partdid vor vota.
Cei mai mulți dintre respondenți (87%) spun că s-au informat despre candidaţi de la televiziuni. Alte surse au fost ziare, site-uri de știri și rețele sociale. Doar 3% spun că și-au luat informațiile de la partide.
Pe de altă parte, doar 8% dintre cei chestionați spun că informaţiile aflate în campanie le-au modificat opţiunea de vot. 66% spun că nu și-au modificat opțiunile, 9 procente cred că nu au aflat nimic nou în campanie, iar 14% nu au urmărit campania.
Sondajul IRES a fost realizat în perioada 6-7 decembrie pe un eşantion de 1.100 de persoane, prin metoda interviurilor telefonice. Eroarea maximă este de +-2,9%.
Sociologul IRES Dan Jurcan estimează că prezența la vot va fi undeva la 42%, deoarece întotdeauna există o diferență între ceea ce declară oamenii că vor să facă și ceea ce fac cu adevărat.
„Ceea ce avem aici e o radiografie a acestui moment. Discutăm de intenție, nu comportament. Vom măsura comportamentul duminică, la exit poll. Discutăm de o intenție valabilă azi. Mai avem trei zile, e o dinamică destul de mare a campaniei în aceste ultime zile și e posibil să existe o diferență între ce înseamnă intenție și comportament și cifrele prezentate s-ar putea să sufere modificări”, a explicat sociologul.
Cât de sigur(ă) sunteţi că veţi vota la parlamentare?
Sigur nu voi vota – 21%
Probabil nu voi vota – 6%
Probabil voi vota – 28%
Sigur voi vota – 42%
Indecis(ă) – 3%
Când aţi luat decizia să votaţi un anumit partid?
Înainte de campanie – 73%
În timpul campaniei – 26%
Nu răspund – 1%
De unde v-aţi informat despre candidaţii la parlamentare?
Televiziune: Da – 87% Nu – 13%
Ziare: Da – 17% Nu – 83%
Prieteni/cunoştinţe: Da – 17% Nu – 83%
Reţele de socializare: Da – 15% Nu – 85%
Site-uri de ştiri: Da – 15% Nu – 85%
Familie: Da – 10% Nu – 90%
Radio: Da – 18% Nu – 82%
Partid: Da – 3% Nu – 97%
Pliante/broşuri/afişe: Da – 2% Nu – 98%
Altă sursă: Da – 4% Nu – 96%
Nu m-am informat: Da – 12% Nu – 88%
Informaţiile aflate în campanie v-au modificat opţiunea de vot?
Da – 8%
Nu – 66%
Nu am aflat nimic nou în campanie – 9%
Nu am urmărit campania – 14%
Nu ştiu/Nu răspund – 3%
Cu ce partid veţi vota?
PSD – 44%
PNL – 23%
USR – 7%
ALDE – 6%
PMP – 6%
UDMR – 5%
PRU – 4%
Candidat independent – 3%
Alte partide – 2%
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii