FOTO/VIDEO| 1 Decembrie sărbătorit la Alba Iulia: Primire cu onoruri a soliilor din Cetățile de Scaun, la Sala Unirii
Al doilea moment emoţionant devenit tradiţie la Alba Iulia – capitala de suflet a românilor –, de 1 Decembrie, desfășurat imediat după ceremonialul militar de depunere a coroanelor, a fost primirea soliilor din partea Cetăților de Scaun.
Îmbrăcaţi în costumele epocii, solii din provinciile româneşti au citit mesajele lor către ţară, rememorând momentul petrecut la 1918, în ziua Marii Uniri, întărind în discursurile rostite importanţa istorică a evenimentului de acum 98 de ani.
Ceremonialul a început la ora 10.00, iar gazdele acestui moment solemn au fost primarul municipiului Alba Iulia – Mircea Hava, viceprimarul Paul Voicu, președintele Consiliului Județean Alba – Ion Dumitrel și vicepreședintele CJ Alba – Florin Roman.
Pentru prima dată după multi ani, de la ceremonie a lipsit solia din Târgoviște , moment nedorit despre care a amintit și primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, în discursul său.
”Bine ați venit la Alba Iulia. Haideți să începem cu un lucru care nouă ne este drag și este la a nu știu câta editie. Din păcate, trebuie să fiu sincer, așa cum am fost întotdeauna. Nu suntem întregi, pentru că lipsește solia din Târgoviște. Am înțeles că domnul primar are o mare problemă cu Alba Iulia și nu a dat voie oamenilor de acolo să vină aici. Păcat, era un lucru întreg și un lucu deosebit(…)Însă, noi să ne bucurăm că suntem aici, să ne bucurăm că aici este sufletul României, să ne bucurăm că astăzi, de 1 Decembrie, avem o vreme bună și o vreme frumoasă și senină, așa ca sufletele voastre, a celor care sunteți aici. La mulți ani, România!”, a transmis primarul Mircea Hava.
În cadrul ceremoniei a fost prezentată și Garda Națională de la Alba Iulia. ”Gardiștii” care au organizat în 1918 Marea Adunare Națională și au asigurat paza orașului, au putut fi văzuți, astăzi, după 98 de ani de la Marea Unire, din nou în Cetate.
Garda Națională de la Alba Iulia, proaspăt reînființată, este formată dintr-un detașament de 10 militari sau ”gardiști”, cuprinzând nouă soldați și un ofițer. Acum 98 de ani, Garda Națională, care se mai numea ”Legiunea română de la Alba Iulia”, a contribuit decisiv la buna organizare a evenimentelor din ziua Unirii.
”Rolul Gărzii Naționale a fost paza orașului Alba Iulia, dar și organizarea Marii Adunări Naționale. 100.000 de participanți, la un oraș de 10.000 de oameni înseamnă enorm. Organizarea acestora, cazarea lor, deplasarea lor în ordine, evitarea oricăror probleme deosebite, toate au intrat în grija Gărzii Naționale. Exista de asemenea și temerea că trupele maghiare, austriece, germane, care se aflau încă pe teritoriul Transilvaniei vor putea crea probleme. Pentru aceasta s-a întocmit un plan de apărare al orașului, de către căpitanul gărzii, Florian Medrea, și care prevedea paza pe punctele importante de acces spre Alba Iulia”, a explicat istoricul Tudor Roșu.
Ceremonia de la Sala Unirii din Alba Iulia a fost urmată de un Te Deum, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia și începând cu ora 13.00, de o paradă militară spectaculoasă, o defilare a peste 600 de militari, transportoare blindate, tunuri, mașini de luptă și autospeciale – reprezentanți ai Poliției, Jandarmeriei, Pompierilor, Armatei, Serviciului Român de Informații, Poliției Locale și două plutoane de la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul”.
[nggallery id=3087]
[nggallery id=3086]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan