Rămâi conectat

Actualitate

Pentru că Fiscul a dorit ”simplificarea materiei impozabile”, plătim impozit pentru o maşină pe întregul an, chiar dacă nu o mai avem!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Plătim impozit pentru o maşină pe întregul an, chiar dacă nu o mai avem!

Cei care vând sau radiază maşinile pe timpul anului se află în situația de a plăti impozitele pentru întregul an, chiar dacă nu mai folosesc respectivele bunuri şi nici masina-dacia-dusternu le mai deţin. Principiul taxării proprietăţii chiar şi atunci când aceasta nu mai există a fost introdus în Codul fiscal din anul 2016, după ce autorităţile locale au cerut simplificarea modului de stabilire a taxelor şi impozitelor datorate de contribuabili. Din acest an, odată cu modificările aduse de Codul fiscal în zona taxelor şi impozitelor locale, persoanele care cumpără pe parcursul anului o maşină datorează impozitul aferent către bugetul local începând cu anul următor. Prin urmare, cei care au vândut un automobil în luna ianuarie a acestui an au fost nevoiţi să plătească impozitul pentru întregul an, în termenele stabilite de autorităţi pentru 2016 (30 iunie şi 30 septembrie), chiar dacă au folosit respectiva maşină numai pentru câteva săptămâni din acest an.

Potrivit prevederilor legale, impozitul pe mijlocul de transport este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care deţine dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. Aşadar, cumpărătorul este în avantaj (noul proprietar), va plăti impozitul începând cu anul următor celui în care a intrat în posesia bunului (2017 – dacă maşina a fost achiziţionată în anul 2016). Mai mult, impozit pe întregul an datorează şi cei care şi-au radiat din circulaţie maşinile pe parcursul anului în curs: ”În cazul radierii din circulaţie a unui mijloc de transport, proprietarul (…) încetează să datoreze impozitul începând cu data de 1 ianuarie a anului următor”, prevede Codul fiscal.

Până la finele anului trecut, proprietarul unui autovehicul înceta să mai datoreze taxa de la data de întâi a lunii următoare celei în care îl vânduse sau radiase din circulaţie. Totuşi, principiul taxării proprietăţii chiar şi atunci când acesta nu mai există a fost introdus în legislaţia românească la cererea autorităţilor locale, cele care doreau ”simplificarea modului de determinare a materiei impozabile și reducerea cheltuielilor de administrare”, potrivit expunerii de motive a actualului Cod fiscal la Parlament.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Salariul minim brut se majorează începând de astăzi, 1 iulie 2024. Câți bani primesc angajații în mână

Bera Larisa

Publicat

în

Salariul minim brut se majorează începând de astăzi, 1 iulie 2024. Câți bani primesc angajații în mână Începând de astăzi, 1 iulie 2024, angajații din România vor beneficia de o majorare a salariului minim pe economie, conform noilor măsuri adoptate de guvern la începutul lunii iunie. Noul salar minim brut este de 3.700 de lei. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea