Proiect de lege: Comercializarea băuturilor carbogazoase, cu excepția apei minerale, să fie interzisă minorilor sub 16 ani
Comercializarea băuturilor carbogazoase ar putea să fie interzisă minorilor sub 16 ani și va presupune aplicarea unei taxe speciale, dacă Parlamentul va aproba un proiect legislativ inițiat de către deputatul Gheorghe Udriște, vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară.
Scopul proiectului este reducerea consumului de băuturi carbogazoase, cu excepția apei minerale îmbuteliate, în rândul consumatorilor minori.
Carbohidrații, în limbaj popular zaharuri, reprezintă principala sursă de energie pentru organismul uman atunci când este supus unui efort fizic. Cu toate acestea, în timp ce carbohidrații complecsi reprezintă sursa bună de energie, carbohidrații simpli, întâlniți în alimente de tip fast-food, băuturi carbogazoase, dulciuri și alte alimente procesate, reprezintă sursa nocivă de energie. După consumul unei cantități mari de carbohidrați simpli, reacția imediată a organismului este de a elibera o cantitate semnificativă de insulină pentru a combate excesul de zaharuri din sânge.
Consumul de zahăr recomandat este de 24 de grame pe zi, echivalentul a 6 lingurițe de zahăr. Dar orice băutură carbogazoasă nu scade sub valoarea de 50 de grame de zahăr.
Un român consumă în medie anual 150 de litri de băuturi răcoritoare, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.
Un studiu realizat de specialistii de la Universitatea din California concluzionează că băuturile dulci și acidulate, consumate în mod regulat, îmbătrânesc celulele imunitare cu doi ani. Cercetătorii susțin că aceste băuturi scurtează telomerii, anume o secvență de ADN a cărei lungime este direct proporțională cu speranța de viață. Adoptând aceeași poziție, Organizația Mondială a Sănătății a atenționat în repetate rânduri că principala cauză a crizei obezității o reprezintă consumul excesiv de băuturi cu un conținut ridicat de zahăr.
Un alt studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a arătat că un procent însemnat de băuturi carbogazoase este consumat de copii, iar efectele alimentației nesănătoase în rândul copiilor sunt evidente: un sfert dintre minorii români sunt supraponderali, mulți cu probleme serioase de sănătate.
Încă din anul 2014, Comisia Europeană a realizat un raport care demonstra necesitatea suprataxării produselor de cofetărie, a dulciurilor sau a băuturilor carbogazoase pentru a favoriza reducerea consumului acestor alimente dăunătoare sănătății. Doi ani mai târziu, Organizația Mondială a Sănătății a preluat tema taxării produselor considerate cu risc major asupra sănătății, declarând că aplicarea unei taxe de 20% pe băuturile zaharate va ajuta la scăderea vânzărilor și a consumului acestora.
În acest sens, există exemple de bună practică implementate într-un număr de state europene precum — Ungaria care a impus o taxă pe băuturile carbogazoase în 2011, Franta care a introdus o suprataxă pe toate băuturile care conțin zahăr adăugat sau îndulcitori artificiali în 2012 sau Marea Britanie care prevede implementarea taxei pe băuturile zaharate din 2018.
Pe de altă parte, Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 1924 din anul 2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare recomandă etichetarea corespunzătoare a alimentelor, în sensul asigurării unui ‘nivel ridicat de protecție consumatorilor si pentru a le facilita alegerea’.
Având în vedere toate aceste considerente, inițiativă legislativă își propune să implementeze următoarele măsuri pentru reducerea consumului de băuturi carbogazoase, cu exceptia apei minerale îmbuteliate, în rândul consumatorilor minori:
- aplicarea de etichete de avertisment pe ambalajele băuturilor carbogazoase;
- aplicarea de etichete de avertisment pe rafturile unde sunt expuse băuturile carbogazoase;
- introducerea avertismentelor la orice formă de publicitate la băuturile carbogazoase;
- interzicerea comercializării băuturilor carbogazoase către consumatorii minori cu vârsta de până la 16 ani;
- aplicarea unei taxe speciale pentru comercializarea băuturilor carbogazoase.
sursa: Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii