Reguli stricte în construcții: Cei care nu angajează un diriginte de șantier riscă o amendă de 20.000 de lei. Alte schimbări
Dacă vă construiţi o casă nouă sau o modernizaţi pe cea veche, riscaţi amenzi uriașe dacă nu respectaţi regulile de construcţie. Sancţiunile s-au dublat şi ajung până la 40.000 de lei. Vor fi amendaţi cei care nu angajează specialişti pentru verificarea execuţiei lucrărilor de şantier sau nu au proiect tehnic. Plus că s-au introdus perioade de garanție pentru clădiri, în funcție de importanța acestora.
Sunt destule cazurile în care proprietarii cumpără teren scump şi fac economie atunci când vine vorba despre detaliile tehnice pentru ridicarea unei locuinţe. Unii nu apelează la inspectorii care verifică fiecare etapă a lucrării şi care ar trebui să spună dacă sunt respectate normele de stabilitate şi rezistenţă – adică protecţie în caz de cutremur şi securitate în caz de incendiu.
Florin Enache, arhitect: „Nu îşi pune nimeni problema – cât mai costă utilizarea casei 20 de ani, pe o perioadă de 20 de ani, orice cost nepus la punct din faza de proiect se va reflecta în nişte costuri necontrolate pe toată perioada de viaţă a clădirii. Dacă nu e izolată, dacă pun nişte instalaţii de proastă calitate care pot îmi genereze incendii sau inundaţii.”
Cine nu angajează un specialist autorizat pentru verificarea execuţiei lucrărilor de şantier riscă în prezent, o amendă de 20.000 de lei. Cine nu respectă regulile de construcţie primeşte o amendă de până la 40.000 de lei. Anterior, sancţiunea pentru construcţia sau demolarea fără autorizaţie era de până la 20.000 de lei.
Octavian Brener, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Stat în Construcţii: „Când luăm permisul de conducere, toată lumea citeşte, la construcţii – nu. Dacă ar fi citit legea, ne-ar fi şi nouă mai uşor.”
Până la sfîrşitul săptămânii trecute, legea construcţiilor nu prevedea o perioadă minimă de garanţie. Acum, perioada prevăzută în contractele încheiate între proprietar şi constructor este de cel puţin 3 ani pentru locuinţe.
În ultimul an, Inspectoratul de Stat pentru Construcţii a dat 85 de amenzi pentru lucrările de construcţii realizate fără diriginte de şantier şi 46 pentru executarea unei lucrări fără proiect tehnic.
Costurile doar cu documentaţia pentru construcţia unei locuinţe cu o suprafaţă de 120 de metri pătraţi ajung până la 5.000 de euro. Aici intră proiectul tehnic, documentaţia şi dirigintele de şantier.
sursa:digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Când începe vacanţa de iarnă 2024-2025. Câte zile libere au elevii şi angajaţii Perioada sărbătorilor de iarnă se aproprie cu pași repezi, iar cei mai mulți dintre româi au început să își facă planuri pentru vacanță. Urmează zile liberi pentru elevii din țară, dar și pentru angajați, deoarece structura sfârșitului de an permite apariția unor […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act