VIDEO/ UPDATE: 2 adulți și 9 adolescenți blocați în Peștera ”Huda lui Papară” de o viitură, salvați după o intervenție de anvergură cu echipaje din 5 județe
Un echipaj de la Salvamont Aiud, împreună cu o echipă de la Salvaspeo Cluj au pornit de urgență, luni după-amiază, către Sălciua, pentru salvarea a 11 persoane blocate de o viitură, în Peștera ”Huda lui Papară”.
Potrivit ISU Alba, este vorba despre un grup de turiști din Franța (adolescenți între 15 și 17 ani), însoțiți de speologi din Cluj şi Bucureşti. Aceștia nu sunt în pericol deoarece, în zonă, nivelul apei este în scădere, în peșteră există locuri în care se pot adăposti iar cei doi însoțitori sunt speologi cu experiență.
Pe lângă salvamontiști și speologi, pentru salvarea celor 11 persoane au mai intervenit pompieri, polițiști și jandarmi din alba și alte 4 județe.
UPDATE: Echipele de salvare au comunicat că toate cele 11 persoane sunt în afara pericolului. Prima persoană a fost scoasă din peșteră la ora 20.50. Acțiunea de recuperare a turiștilor s-a finalizat în jurul orei 22.00.
”În data de 22 august a.c., în jurul orei 15.00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba a fost anunțat, printr-un apel pe numărul unic 112, despre faptul că doi speologi și alte nouă persoane au intrat în Peștera Huda lui Papară, dar nu au mai ieșit.
Din informațiile furnizate de către apelant, persoanele au rămas blocate în interiorul galeriei în urma unei viituri cauzată de ploile torențiale căzute în zonă. Amintim faptul că în cursul acestei zile, județul Alba s-a aflat sub atenționări Cod Portocaliu de ploi torențiale, care pe alocuri au ajuns până la 35-40 l/mp, scurgeri de pe versanți și descărcări electrice.
La locul indicat, au fost trimise echipaje de la ISU Alba – Pichetul de pompieri Câmpeni, Salvaspeo Cluj, Salvamont Alba, precum și echipaje din cadrul IPJ Alba și IJJ Alba. Totodată, a fost activată grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Alba, care s-a deplasat în zonă, pentru coordonarea acțiunilor de intervenție de la suprafață.
Pentru asigurarea unui răspuns integrat al misiunii, la sediul ISU Alba s-a convocat de urgență Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, fiind desemnat de către domnul secretar de stat dr. Raed Arafat comandant al acțiunii inspectorul șef al ISU Alba, colonel Dorel Sofica, care a coordonat acțiunile de intervenție în afara mediului subteran.
Pentru eficientizarea misiunii de salvare, din ordinul inspectorului general al IGSU, au fost suplimentate echipaje de pompieri din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Arad, Bihor, Hunedoara și Mureș.
Totodată, echipajelor de la fața locului li s-au alăturat și forțe suplimentare ale serviciilor Salvaspeo din județele Arad, Bihor, Hunedoara și Mureș.
Comandantul intervenției a fost desemnat domnul Frățilă Gheorghe de la Salvaspeo Cluj, care a coordonat acțiunile de intervenție în mediu subteran speologic.
Pentru salvarea persoanelor rămase blocate în peșteră, au fost angrenate următoarele forțe și mijloace de intervenție:
ISU Alba – 19 pompieri, un medic și un asistent medical (de la UPU Alba) cu 9 autospeciale;
ISU Mureș – 3 pompieri cu 2 autospeciale ( 1 autospecială de transport pentru victime multiple și autospeciala – Punct Mobil de Comanda);
ISU Bihor – 3 pompieri cu 2 autospecială (1 autospecială de transport pentru victime multiple și 1 autospecială de intervenție);
ISU Arad – 2 pompieri cu 1 autospecială;
ISU Hunedoara – 2 pompieri cu 1 autospecială de transport pentru victime multiple;
Salvaspeo Mureș – 2 persoane cu 1 autoturisme;
Salvaspeo Cluj – 2 persoane cu 1 autoturisme;
Salvaspeo Arad – 4 persoane cu 1 autoturisme;
Salvaspeo Hunedoara – 4 persoane cu 1 autoturism;
Salvaspeo Bihor – 5 persoane cu 2 autoturisme;
Salvamont Alba – 12 salvamontiști cu 2 autoturisme;
IJJ Alba – 2 jandarmi cu 1 autospecială;
IPJ Alba – 4 polițiști cu 2 autoturisme.
Intervenția de salvare a fost îngreunată din cauza nivelului mare al apei care a inundat peștera, precum și a zonei greu accesibile din interiorul acesteia. După mai multe ore de intervenție, salvatorii au reușit să ajungă la grupul de turiști, unde au constatat că interior se aflau 11 persoane (doi adulți și nouă adolescenți cu vârste cuprinse între 15-17 ani).
Prin eforturi susținute, în jurul orei 20.50, salvatorii au reușit să recupereze una dintre persoanele aflate în dificultate, în conitnuare acționându-se pentru aducerea la suprafața a întregului grup.
În jurul orei 22.00, salvatorii au reusit să recupereze și ultima persoană aflată în peșteră.
Echipajele SMURD prezente la fața locului au evaluat starea medicală a persoanelor, nefiind nevoie de transportul acestora la unități medicale”, precizează reprezentantul ISU Alba.
ISU Alba a mai anunțat că după furtuna din Apuseni a fost blocat cu aluviuni și DN 75, la Sălciua, unde s-a acționat cu un buldoexcavator pentru degajarea drumului, astfel încât echipele de salvare să poată interveni la peșteră. Drumul a fost curățat parțial în jurul orei 16.00, iar circulația a început să se desfășoare pe un fir.
Peştera de mare atracţie de la Sălciua, ”Huda lui Papară”, a fost închisă în anul 2012. Ea atrage, totuși, vizitatori, atât din pricina periculozităţii ei odată cu creşterea bruscă a nivelului apei subterane, dar şi din pricina uluitoarei ei frumuseţi şi a faptului că este populată de mari colonii de lilieci. Peștera nu a putut fi străbătută niciodată integral şi au mai fost grupuri de turişti blocaţi în interiorul ei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan