VIDEO: Ca să ajungi la Poarta Raiului trebuie să treci prin ”infern”: Drumul de acces spre Munții Șureanu, începând de la barajul Oașa, filmat cap-coadă de un turist
Drumul județean DJ 704, ce duce spre zona turistică Munții Șureanu, începând de la barajul Oașa, Luncile Prigoanei și până la Poarta Raiului, reprezintă un adevărat ”calvar” pentru cei care ajung în zonă, nu numai pe timp de iarnă, ci și pe timp de vară. Un turist a filmat, zilele acestea, porțiunea de drum cap –coadă, iar în imagini se poate observa că este greu practicabil – îngust, plin de praf și denivelări, ceea ce lasă de dorit atunci când te gândești, probabil, să petreci o vacanță aici.
Valea Sebeșului sau Valea Frumoasei, așa cum frumos a botezat-o marele scriitor Mihail Sadoveanu, și Munții Șureanu prezintă în ultima vreme un tot mai mare interes pentru turiștii care vor să petreacă câteva zile într-o zonă pitorească cu priveliști de vis și aer curat de munte. Însă, din păcate, după ce parcurg o parte din drum relativ bună pe Valea Sebeșului, mai departe, drumul spre Poarta Raiului este un ”adevărat iad” pentru automobiliști și reprezintă un ”hop” aproape de netrecut pentru majoritatea celor care se gândesc la un sejur în mijlocul naturii deosebit de frumoasă de aici.
Pe o porțiune de aproximativ 18 kilometri, de la barajul Oașa, punctul de legătură între Valea Frumoasei și Poarta Raiului, cu greu te încumeți să intri. Drumul este, pe alocuri, anevoios, iarna plin de noroi, mocirlă și zăpadă, vara plin de gropi și praf, iar dacă nu ai o mașină bine dotată, 4×4, cu greu ajungi să-l parcurgi.
Valea Sebeşului formează una dintre cele mai frumoase și sălbatice văi carpatine din România, impresionând prin diversitate şi originalitate. Relieful, reţeaua hidrografică bogată a zonei, abundenţa şi varietatea florei şi faunei, monumentele sale naturale fac din Valea Sebeşului un loc potrivit pentru toate categoriile de turişti în toate anotimpurile. Acest ţinut a fost remarcat şi de Mihai Sadoveanu în povestirile sale, iar „Frumoasa” şi „Poarta Raiului” sunt doar două denumiri prin care îl caracterizează. „Din locurile acestea unde am petrecut şi am stat privind, cu sufletul îmblânzit de dulceaţa lor, se desfăşoară păduri după păduri, şi iarăşi păduri nesfârşite. Acolo-i împărăţia sălbăticiunilor, cât ţin munţii şi sihlele”, scria impresionat de ceea ce a văzut aici Mihail Sadoveanu.
Poarta Raiului, stațiunea unde se află și Domeniul Schiabil Șureanu, este de asemenea o zonă de o frumusețe deosebită, situată între vârfurile Șureanu, Pătru și Canciu. Aflată la o altitudine de 1565 m, oferă zăpadă naturală timp de aproape 5 luni pe an, din decembrie până la sfârșitul lunii aprilie, fiind zona din județul Alba unde sezonul de schi ține cel mai mult.
Deși proprietarii de pensiuni din zonă au solicitat autorităților județene de nenumărate ori sprijin pentru modernizarea drumului, nu au primit încă nicio soluție concretă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii