Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Proiect: ANAF să fie obligată să consilieze contribuabilii pentru soluţionarea problemelor. În caz contrar, să se anuleze sancțiunile aplicate

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

anaf-570x330Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) ar urma să fie obligată să îndrume firmele, persoanele fizice autorizate (PFA) și alți contribuabili să-și remedieze neregulile constatate de inspectorii fiscali,  în caz contrar, eventualele sancțiuni aplicate urmând să fie anulate. Măsurile sunt prevăzute într-o propunere de modificare a Codului fiscal depusă la Parlament, de către un fost ministru, potrivit hotnews.

Initiativa legislativa, depusa de senatorul PNL Traian Igas, fost ministru de Interne, prevede introducerea in Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala a dreptului contribuabililor de a fi consiliati si indrumati in procedurile fiscale.

In prezent, Codul de procedura fiscala prevede deja, la art. 9, „Dreptul de a fi ascultat”. Prin aceasta prevedere existenta in lege, „inaintea luarii deciziei, organul fiscal este obligat sa asigure contribuabilului/ platitorului posibilitatea de a-si exprima punctul de vedere cu privire la faptele si imprejurarile relevante in luarea deciziei”.

Initiativa legislativa depusa la Parlament adauga un nou articol: 9.1- „Dreptul la consiliere (indrumare)”.

Acest articol propus in Parlament ar obliga ANAF ca, dupa constatarea unor nereguli comise de contribuabili, sa-i indrume pe acestia in remedierea abaterilor si sa-i astepte cel putin 10 zile sa se indrepte.

Articolul suplimentar propus are 4 aliniate:

– Organele fiscale au obligatia ca, de la derularea inspectiei fiscale si pana la aplicarea sanctiunii, sa consilieze contribuabilii in vederea remedierii aspectelor neconforme.

–  Pentru realizarea consilierii, organul de control incheie un proces-verbal care face referire la aspectele neconforme si se stabilesc termenele de remediere. Controlul se reia intr-un interval de timp ce nu poate fi mai mic de 10 zile.

–  Sanctiunile fiscale si oricare alte dispozitii obligatorii inscrise in actul de control sunt nule de drept, daca s-au dispus fara intocmirea procesului-verbal prealabil, cu acordarea termenului de remediere.

–  Organele fiscale care, prin efectul legii, pot efectua un control inopinat, conform art. 134, sau cand sunt sesizate sau se autosesizeaza / constata fapte flagrante, se excepteaza de la procedura consilierii”.

Initiatorul propunerii legislative de modificare a Codului de procedura fiscala sustine ca ANAF nu trebuie sa inchida firmele, daca vrea sa mai aiba ce colecta ca taxe si impozite la buget. In acest sens, el crede ca  ANAF „trebuie sa aiba o abordare mai moderna, sa implementeze metode moderne pentru efectuarea controlului fiscal, sa aiba un rol mai putin punitiv in viata cetatii”, sa aiba „un rol pozitiv, stimulativ si preventiv”.

„Urmarind acest principiu punitiv invechit, ANAF favorizeaza inchiderea unor companii (…). Tocmai de aceea, consider ca ceea ce se intampla acum cu controalele ANAF constitie o problema de abordare care tine de secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea” – mai afirma senatorul PNL, in expunerea de motive la initiativa sa legislativa.

Propunerea legislativa trebuie insa sa treaca de comisii si de plenul Senatului, de comisiile si de plenul Camerei Deputatilor. Apoi, pentru a intra in vigoare ca lege, textul trebuie sa fie promulgat de presedintele tarii si publicat in Monitorul Oficial, un proces de durata, mai ales ca in toamna vin si alegerile legislative in urma caruia se va alege un nou Parlament.

sursa:hotnews, startupcafe.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea