Parlamentarii care și-au angajat rudele la cabinete, până în 2013, nu pot fi urmăriți de ANI
Parlamentul a adoptat miercuri, 22 iunie, o propunere legislativă prin care senatorii și deputații care și-au angajat rudele la birourile parlamentare până în anul 2013 să nu poată fi urmăriți de Agenția Națională de Integritate.
Propunerea legislativă precizează că dispozițiile din Statutul deputaților și senatorilor potrivit cărora parlamentarii nu-și pot angaja rudele la birourile parlamentare nu se vor aplica retroactiv și nu vor produce efecte juridice pentru faptele săvârșite înainte de intrarea în vigoare a acestor dispoziții, adică înainte de 21 august 2013.
Potrivit propunerii legislative pentru reinterpretarea art. 38 alin. 11 din Statutul deputaților și senatorilor, „dispozițiile alin. 11 ale art. 38 din Legea 96 din 2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, așa cum au fost modificate prin Legea 219 din 2013, nu se aplică retroactiv și nu produc efecte juridice pentru actele și faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârșite de deputați sau senatori înainte de intrarea în vigoare a acestor modificări”, notează Agerpres.
„Actele și faptele juridice încheiate sau săvârșite de deputați sau senatori înainte de intrarea în vigoare a dispozițiilor art. 38 alin. 11 din Legea 96 din 2006 nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea 96 din 2006 în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârșirii ori producerii lor, având în vedere faptul că anterior modificărilor introduse prin Legea 219 din 2013 nu a existat nicio restricție cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputații sau senatorii putând dispune fără nicio constrângere legală asupra angajării acestora. Interdicțiile introduse prin art. 38 alin. 11 au intrat în vigoare și produc efecte juridice începând de la data de 21 august 2013”, se stipulează în actul normativ adoptat.
Propunerea legislativă privind interpretarea art. 38 alin. (11) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, inițiată de deputații Florin Iordache, Daniel Florea și Marton Arpad, a fost adoptată de plenul Parlamentului cu 306 voturi pentru și o abținere.
Mai mulți parlamentari au fost acuzați de ANI pe motiv că s-au aflat în conflict de interese înainte de 2013 pentru angajarea rudelor la birourilor parlamentare. Statutul deputaților și senatorilor a fost modificat în 2013, în sensul că membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/ afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajați la biroul parlamentar. Această restricție nu a existat în statut înainte de modificarea din 2013.
sursa: Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii