Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

”Pianul Călător” ajunge duminică la Alba Iulia. Eveniment cultural la Casa de Cultură a Sindicatelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

”Pianul Călător” pleacă de la sediul Radio România și va ajunge, în 8 mai, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, unde va avea loc, de la ora 18.00, un eveniment cultura dedicat acestuia.

Pianul Calator1”Pianul Călător”, evaluat la 15.000 de euro, va sta doi ani la Alba Iulia și va fi folosit la mai multe evenimente culturale, a spus, joi, primarul Mircea Hava.

“Pianul călător” este deja un brand și un eveniment muzical foarte așteptat al fiecărei primăveri, atât de spectatorii din marile orașe, unde există filarmonici și săli de concerte încăpătoare, cât și de cei din orașele mici, unde astfel de evenimente au loc foarte rar. În unele dintre aceste localități se petrec chiar mai rar decât în altele, pentru că ele nu beneficiază de un pian de concert.

De fapt așa s-a și născut Turneul “Pianul călător”, organizat de Radio România, și ajuns acum la a VI-a ediție. Din dragostea pentru muzică și public, dar și din necesitate.

După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis sa urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Cu sprijinul Radio România, care a pus la dispoziție pianele de concert aflate în patrimoniul său, acestea şi-au găsit noi case temporare în oraşe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente. De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, un alt pian va rămâne pentru următorii ani la Alba Iulia.

Pianul Calator‘’Călătoriile acestea, alături de piane, înseamnă foarte mult pentru mine. A cânta în oraşe mici, în care nu există piane de concert este o mare bucurie, pentru că aici, cu precădere, vezi încântarea de pe feţele oamenilor. Eu cred că aşa atragem spectatori spre sala de concert, nu aducând copiii cu forţa în săli, ci mergând în întâmpinarea lor”, a spus Horia Mihail.

Cultura este un element important pentru administrația locală din Alba Iulia. Dezvoltarea performanțelor culturale ale municipiului, în ultimii ani, este motivul pentru care susținerea culturii reprezintă o prioritate. Acest lucru este dovedit și de un studiu preliminar al vitalității culturale a orașelor din România, menționat în Strategia de Dezvoltare Teritorială pentru perioada 2014-2020, în care Alba Iulia se află pe locul 5 într-un top ce măsoară vitalitatea culturală la nivel local în principalele orașe din România.

Studiul s-a bazat pe două categorii principale de indicatori: “susținerea culturii de către autoritățile locale prin cheltuieli bugetare destinate acestui domeniu” și “performanțele economiei creative”. Pe lângă aceste elemente, au mai fost luate în considerare și infrastructura culturală, participarea la activități culturale, dar și resursele umane specializate în acest sector. Orașul Alba Iulia a obținut un indice de vitalitate culturală de 0,57, fiind surclasat de municipiul Cluj-Napoca, cu un indice de 1,09, urmat de Sibiu- 0,88, Sfântu Gheorghe- 0,86 și Timișoara- 0,84.

 „Am dovedit și dovedim în continuare că ne preocupă creșterea nivelului vieții culturale din Alba Iulia. Poate este redundant să amintec că cel mai important festival multi-art organizat de o revistă de cultură, vorbesc aici de «Festivalul Dilema Veche», s-a născut la Alba Iulia și este un reper anual susținut de Primăria Alba Iulia. Cred că, după sosirea la Alba Iulia a pianului Steinway oferit de Radio România, nivelul calitativ și numărul spectacolelor al căror vedetă este pianul va crește. Ne vom putea bucura, cu toții, de sunetul profund al acestui pian de concert”, declară Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

 Anul 2016 înseamnă o serie de evenimente culturale ce vor fi puse în scenă prin colaborarea dintre  Radio România prin Centrul Cultural Media și Muncipiul Alba Iulia:

8 mai – Pianul călător

24 mai – Flautul fermecat

9 septembrie – Vioara lui Enescu

15 octombrie – Duelul viorilor: Stradivarius vs. Guarneri

Despre „Pianul Călător”

Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist  a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori.  Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, are loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localități din țară și la Chișinău.

Pianul Călător este un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Fundația Marconi..

Traseul turneului va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea