Liviu Dragnea, președintele PSD, penal cu acte în regulă. A fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv, vineri, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul „Referendumul”.
Decizia judecătorilor este definitivă.
În primă instanță, Liviu Dragnea primise o condamnare la un an de închisoare cu suspendare.
Perioada de încercare în cazul președintelui PSD a fost de asemenea mărită la patru ani. Pe de altă parte, Liviu Dragnea nu și-a pierdut dreptul de a vota și de a fi ales.
Completul de cinci judecători al instanței supreme a amânat, în urmă cu două săptămâni, pronunţarea deciziei în acest proces, început în urmă cu aproape trei ani. Preşedintele PSD a fost acuzat că, în vara lui 2012, înainte şi în timpul derulării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României, ar fi pus la punct un sistem menit să deturneze rezultatul votului, pentru a se întruni cvorumul necesar demiterii.
La ultimul termen de judecată, procurorii au cerut ca Liviu Dragnea să fie condamnat, iar pedeapsa să fie închisoare între trei şi cinci ani.
„Probele au confirmat că la secţiile de votare au fost introduse un număr suplimentar de buletine de vot. Activitatea membrilor s-a derulat până la închiderea urnelor. Atitudinea prestată arată complicitatea morală a membrilor din secţiile de votare. (…) Inculpaţii încearcă să se exonereze de răspundere. E exclus că aceste fapte s-ar fi putut întâmpla fără accesul la urne”, potrivit procurorilor.
Apărarea a încercat să demonteze, pe rând, argumentele procurorilor.
„Vi se cere să-l condamnaţi pe inculpat cu executare. Vi se cere o pedeapsă privativă de libertate pentru că inculpatul a oferit spectacole cu zâne şi clovni. Dacă ăsta e un motiv, înseamnă că nu înţelegem mai nimic din democraţie. Inculpatul în niciun moment nu a tratat alegătorii ca pe nişte simple obiecte. Vă rugăm să sancţionaţi acest limbaj şi să aveţi în vedere ce s-a stabilit cu certitudine. Inculpatul a urmărit să atragă cât mai mulţi oameni la vot prin mijloace legale”, spunea avocatul lui Liviu Dragnea.
Președintele PSD a cerut ca acuzaţiile să-i fie retrase şi să fie achitat.
„M-a deranjat pentru că 20 de ani din viaţa mea în serviciul public mă împing să nu fiu de acord cu asemenea caracterizare. Categoric nu! Vreau să se facă dreptate până la urmă”, a spus el.
Liviu Dragnea este acuzat că împreună cu 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare a complotat pentru trucarea rezultatului de la referendumul din 2012. A ordonat liderilor PSD din ţară să scoată cât mai mulţi oameni la vot şi să îi pună să voteze pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte, spun procurorii. Tot el ar fi pus la punct un sistem național prin care să ştie de câte voturi mai este nevoie pentru a-l debarca de la Cotroceni pe şeful statului.
Sursa Digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii