Starea pârtiilor de schi din județul Alba pentru perioada 5–6 martie 2016
La Domeniul Schiabil Şureanu, strat de zăpadă care îi poate mulțumi atât pe schiorii avansați, cât și pe începători
– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal
Evaluare generală: cu toate că nu a mai nins consistent în ultimul timp, starea pârtiilor se prezintă acceptabil, la Șureanu, cu un strat de zăpadă care îi poate mulțumi atât pe schiorii avansați, cât și pe începători. Spre deosebire de vremea caldă de la oraș, care dă semne de primăvară din ce în ce mai convingător, peisajele din Munții Șureanu rămân de iarnă, separând din nou zona Șureanu de celelalte zone schiabile din țară, unde zăpada a dispărut în totalitate. În momentul de față ninge și urmează ninsori abundente săptămâna viitoare, așadar sezonul de schi are șanse să continue în condiții bune pe Domeniul Schiabil Șureanu.
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în totalitate.
Starea drumului lacul Oașa – Luncile Prigoanei (12 km): este lipsit de zăpadă, însă prezintă gropi din ce în ce mai accentuate. Nu sunt recomandate lanțurile pentru roți.
Starea drumului Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Șureanu (6 km): prezintă din ce în ce mai puține porțiuni de gheață și zăpadă. În schimb, există gropi, noroi și șanțuri pe lungimea drumului, care vă pot incomoda la urcare, în special în zona Poarta Raiului. Este recomandată montarea de lanțuri, după ce treceți de Luncile Prigoanei.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se schiază pe 6 din cele 8 pârtii de la Șureanu (adică pe A_1, A_2, A_3, C_1, C_3, C_4). Starea pârtiilor este bună, cu un strat de zăpadă care se menține acceptabil, în ciuda încălzirii vremii din ultimele zile. A nins de curând, iar stratul de zăpadă înghețată de dinainte este, acum, acoperit de un strat subțire de zăpadă proaspătă, așadar recomandăm prudență în coborâre. Totodată, zonele foarte întinse de off-piste de la Șureanu sunt accesibile, cu toate că stratul de powder nu este tocmai cel ideal. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania), la Șureanu nu va mai ninge în weekend. Vremea va fi relativ stabilă iar temperaturile să vor încadra între -6 și 1 grad Celsius. Este foarte posibil ca săptămâna viitoare să urmeze ninsori abundente, ceea ce va îmbunătăți, probabil, starea pârtiilor de la Șureanu. De asemenea, este posibil ca zăpada să fie viscolită, pe creste, iar vizibilitatea să fie puternic afectată.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi și snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski¬-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfaturi de buzunar:
– dotați-vă mașina cu lanțuri pentru roți și faceți o probă de montare acasă.
– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.
La Arieşeni (Vârtop) calitatea pârtiilor scade, treptat
– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Pârtii funcționale: 1 (Vârtop 2)
– Lungime totală: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam:
Vârtop 2 – http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-2-467.html
Vârtop 1 – http://www.todeaturism.ro
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele
Evaluare generală: calitatea pârtiilor scade, treptat, la Arieșeni, cu toate că încă se poate schia pe Vârtop 2, în condiții relativ bune. Turiștii sunt așteptați, deci, la Arieșeni, dar trebuie să fie conștienți că nu vor găsi zăpada ideală pe Vârtop 2, cu atât mai puțin pe Vârtop 1, unde există deja porțiuni de pământ.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele două pârtii existente la Arieșeni, doar Vârtop 2 este practicabilă în condiții relativ acceptabile. Cealaltă, Vârtop 1, rămâne cu porțiuni accentuate de pământ și iarbă, așadar pornirea teleschiului și schiatul rămân, aici, sub semnul întrebării. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camerele web de la baza pârtiilor.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), în weekend nu va mai ninge la Arieșeni, urmând ca temperaturile să se încadreze între -2 și 7 grade Celsius. Săptămâna viitoare sunt anunțate ploi accentuate, așadar este foarte posibil ca starea pârtiilor să se deterioreze și mai mult. Sunt șanse ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfaturi de buzunar:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
– nu consumați alcool în exces înainte de a schia;
– păstrați atenția la pârtia de sănii;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii