VIDEO: INEDIT. Doi tineri albaiulieni vor să recondiționeze o casă veche de 80 de ani din Munții Apuseni și să o ofere spre cazare gratuită doritorilor de liniște
Au renunțat la viața de la oraș și s-au retras în inima Munților Apuseni pentru a se bucura de liniște, natură și viață, iar acum au un proiect inedit. Este povestea a doi tineri din Alba Iulia – Cristi Pascal și Alexandra Roman, care au cumpărat un teren cu o casă veche într-un sat al comunei Mogoș, pe care anul acesta își doresc să o recondiționeze și să o ofere spre cazare gratuită celor care vor să se refugieze pentru câteva zile în mijlocul naturii și să exploreze minunățiile Apusenilor. Lucrările de reparații au început deja, însă tinerii mai au nevoie de bani pentru utilități, iar în acest sens au pornit o campanie de crowdfunding.
Natura îmbietoare a Apusenilor, mai atractivă decât viața la oraș
El pictor și ea traducătoare, ambii activiști de mediu și iubitori de natură, s-au gândit demult că ar fi minunat să-și trăiască viața fără obligații în mijlocul ”sălbăticiei”, iar în primăvara anului 2015 visul lor a devenit realitate. S-au mutat la munte, într-un loc pe care ei îl consideră o oază de liniște, regăsire și vindecare, iar visul pe care îl trăiesc vor să îl împărtășească și semenilor lor.
”Am decis să ne retragem din viața de oraș într-unul dintre satele tot mai depopulate ale Apusenilor, unde să luăm viața de la început, în termenii noștri(…)Din fericire, pe terenul pe care l-am cumpărat este o casă tradițională, construită în stilul specific caselor de la munte, cu bârne de lemn pe temelie de piatră. Dorim să oferim această casă spre găzduire gratuit oricui dorește să se retragă câteva zile într-un loc liniștit, în natură. De asemenea, în măsura posibilităților oferite de ceea ce producem pe terenul nostru, vom oferi gratuit și masă, din produse naturale obținute aici”, spune Alexandra Roman.
Își ”zidesc” o nouă viață într-o casă din baloți de paie
Casa despre care vorbește Alexandra a fost construită în urmă cu peste 80 de ani, are tencuială de pământ și zugrăveală de var. Momentan, cei doi locuiesc într-una din camerele acesteia, pe care au reușit să o recondiționeze atât cât să fie locuibilă, însă au în plan să-și facă o casă a lor, din baloți de paie. De aici a venit și ideea de a oferi casa tradițională celor care vor ajunge pe meleagurile Munților Apuseni.
”Încă de pe când căutam teren, noi am vrut să ne construim o casă a noastră, din baloți de paie, tencuiți cu lut. Când am găsit terenul, avea deja această casă și ne întrebam ce o să facem cu ea, de vreme ce noi ne vom construi alta? Și asa, fixați pe întrebare…a venit răspunsul: să o recondiționăm și să o oferim drumeților/vizitatorilor/călătorilor”, a povestit Cristi.
Casa moțească de pe terenul lor, recondiționată și oferită cu titlu gratuit turiștilor
Cum au gândit așa au și făcut. Încă de anul trecut, bătrâna casă tradițională, în care vor să cazeze turiști fără să le ceară vreun leu, a intrat în proces de recondiționare. Cei doi au efectuat deja lucrările care necesitau intervenții de urgență, însă aflându-se într-o stare avansată de degradare, casa are nevoie și de alte reparații și utilități pentru a oferi un confort minim necesar celor care le vor trece pragul, precum căldura și apa curentă. Astfel, tinerii au apelat la o campanie de crowdfunding, prin care vor să strângă 8000 de lei și să termine lucrările de recondiționare în acest an. Au numit-o ”Casa cu brad”, iar banii pe care speră să-i adune în urma proiectului cu același nume sunt doar o parte din ceea ce au nevoie pentru renovare.
”Vrem să amenajăm o baie în fiecare cameră, să înlocuim ușile și ferestrele și să oferim un confort minim absolut necesar unei case la munte, încălzirea și apa curentă. Noi vom depune munca pentru acestea, vom construi chiar aici lucrurile de care avem nevoie, precum uși, ferestre și mobilier. Vom acoperi necesarul uneltelor, consumabilelor și celorlalte cheltuieli. Cu toate acestea, încă avem nevoie de materiale și unele lucruri pe care noi nu le putem construi și de aceea apelăm la toți cei ce doresc să contribuie la acest proiect”, a declarat Cristi.
Până la ora actuală, în cadrul campaniei s-au strâns aproximativ 1.500 de lei, bani care le-ar ajunge deocamdată pentru încălzirea camerelor. Tinerii mai au nevoie de 4.900 de lei pentru construirea băilor (toaleta, chiuveta, dus, boiler), 1000 de lei pentru renovarea ușilor și ferestrelor și 600 de lei pentru reparații la acoperiș.
Cristi și Alexandra spun că nu s-au gândit niciodată să transforme ”Casa cu brad” într-o afacere și că au făcut totul din dorința de a oferi oamenilor o altă perspectivă asupra vieții și un alt mod de a trăi. De asemenea, caută să promoveze un alt fel de gândire, bazat pe gestul de a dărui atât cât simți, cât consideri că merită sau cât poți.
”Casa cu brad” sau o nouă viață în armonie cu natura
”Casa cu Brad” este o altfel de casă. Este un loc răsărit din dorința de a dărui! Într-o lume predominant materialistă și de multe ori superficială, vrem să urmăm o altă cale și să promovăm o viziune deosebită – cea a propriului exemplu, oferind ceea ce ne prisosește oricui dorește. În acest fel vom promova frumusețile și valorile acestei zone din Munții Apuseni turiștilor și iubitorilor de drumeții, oferind o oază de liniște și de regăsire oricui ne trece pragul. Vom face cunoscute și vom transmite mai departe obiceiuri și tradiții locale prin organizarea unor ateliere și activități, contribuind astfel la regăsirea unor valori și la schimbarea mentalității de la profit la dăruire”, mărturisește Alexandra.
”Casa cu brad” ar urma să-și deschidă porțile doritorilor de liniște peste aproximativ 6 luni de zile, mai exact în luna august a acestui an (2016), timp în care Alexandra și Cristi vor să realizeze ceea ce și-au propus.
Cei care doresc să contribuie cu o sumă de bani pentru renovarea casei și, poate, la un moment dat să beneficieze de ospitalitatea celor doi tineri, pot face o donație pe site-ul campaniei http://crestemidei.ro/CasacuBrad#.
Campania de strângere de fonduri pentru proiectul ”Casa cu brad” se va desfășura până pe 30 aprilie.
[nggallery id=1612]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii