FOTO/ VIDEO/ Roșia Montană în sărbătoare: ieri s-au aniversat 1885 de ani de la prima atestare documentară a localității
Ieri s-au împlinit 1885 de la prima atestare documentară a localității Roșia Montană – Alburnus Maior fiind numele latin al celei mai vechi localități miniere din România care apare menționat pe tăblița cerată numărul XVIII, găsită în galeriile miniere din localitate în secolul XIX și datată 6 februarie 131. Acest eveniment aniversar a fost precedat de anunțul transmis în urmă cu o zi de Ministerul Culturii și de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor care au demarat procedurile pentru înscrierea Peisajului cultural minier Roșia Montană în Lista indicativă pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, acesta fiind primul pas procedural în vederea includerii pe acea listă.
Aniversarea a dat prilejul locuitorilor de aici să sărbătorească la căminul cultural din centrul vechi al comunei printr-un eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Roșia Montană și să ureze ”La mulți ani!” acestei localități care păstrează vestigii de o valoare excepțională, ele fiind mărturii care atestă evoluția activității miniere de-a lungul a peste două milenii, chiar înainte de ocupația romană.
La eveniment au participat în calitate de invitați consilierul județean Marcel Ioan Stan, Dan Coriolan Simedru – deputat de Alba în Parlamentul României și Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, aceștia fiind prezenți la activitățile organizate cu acest prilej atât la căminul cultural cât și la Expoziția de Istorie a Mineritului ”Aurul Apusenilor”, situată în imediata apropiere, alături de peste 100 de locuitori ai localității și alții oameni sosiți din alte părți.
Manifestarea a debutat după ora 13 cu prezentarea importanței acestei zile și urările de ”La mulți ani, Roșia Montană!” rostite de primarul Eugen Furdui, care a afirmat că această localitate cu o vechime de peste 2000 de ani va dăinui chiar dacă alții îi vor răul, cerându-le invitaților ca pe viitor să fie și mai mult alături de roșieni. După cuvintele și urările adresate de deputatul Simedru, președintele Dumitrel a precizat că administrația locală, cea județeană și guvernul trebuie să găsească cu toții soluții pentru ca să se pună în valoare cultura minieră dezvoltată aici de peste două milenii, astfel încât să fie profitabilă pentru locuitori: ”Nu știm ce vor hotărî autoritățile naționale și europene, însă trebuie să ne încadrăm în anumite reguli cu tot ce facem pentru comunitate. Trebuie să beneficiem de Roșia Montană și de istoria acesteia de 2000 de ani. Îmi doresc și sunt convins că Guvernul României alături de noi vor găsi fondurile necesare pentru a pune în valoare acest viitor sit UNESCO, iar oamenii de aici să lucreze la restaurare și în felul acesta să reînviem optimismul în Roșia Montană și în Apuseni pe baza valorilor istorice de peste două milenii, deoarece suntem nevoiți să ne adaptăm vremurilor în care trăim acum. Împreună trebuie să gândim altceva și vreau să fiți optimiști că Roșia Montană va dăinui prin tradiția pe care o are de atâta timp. La mulți ani!”.
Ca replică la acele cuvinte, doctorul Andrei Jurca – președintele Asociației Pro-Roșia Montană – a precizat în continuare că președintele Dumitrel ar trebui să le introducă în suflet acest optimism și locuitorilor din Roșia Montană, deoarece restaurarea este altceva dacă Roșia Montană ar intra în UNESCO și atunci nu s-ar mai face minerit. Doctorul le-a cerut optimism oamenilor, s-a declarat împotriva minciunilor și deciziilor venite de la ministerele din București, precizând că roșienii ar trebui să trăiască mai departe făcând minerit așa cum au făcut de peste 2000 de ani, fără a părăsi această localitate – spre deosebire de căutătorii de aur din America care plecau mai departe atunci când nu mai renta să exploateze aurul dintr-o anumită zonă. Aceste afirmații au primit aplauze de la oameni din sală, alături de care se aflau și câțiva angajați ai firmei canadiene RMGC, prezentă în localitate de aproape 20 de ani și care a încercat fără succes până acum să dezvolte proiectul minier de extragere a aurului de la Roșia Montană pe bază de cianuri.
După aceste discursuri, a urmat o detaliată prezentare a istoriei localității făcută de inginerul Valentin Rus, un bun cunoscător al mineritul de la Roșia Montană care a început cu foc și apă, apoi a continuat cu daltă și ciocan. Acesta a precizat că ”fagurele de galerii” de aici are peste 100 de km dispuse pe diferite niveluri, iar câteva dintre galerii datează încă de dinainte de ocupația romană, când au fost realizate tăblițele cerate pe una dintre care era precizat anul 131. În prezentare inginerul a expus foarte multe amănunte referitoare la istoria minieră a localității până în zilele noastre, proiectând publicului sute de fotografii și câteva filmulețe sugestive în acest sens, care au arătat că Roșia Montană are un patrimoniu și o cultură minieră foarte valoroase, dezvoltate de-a lungul unei perioade îndelungate.
După prezentare, o mare parte din participanți și oficialitățile s-au deplasat la Expoziția de Istorie a Mineritului ”Aurul Apusenilor”, unde au asistat la o lansare de carte: ”Flori uscate în fața oglinzii” al doctorului Andrei Jurca, volum ce cuprinde legende culese de la localnici despre aurul de la Roșia Montană. În lipsa celui care trebuia să facă prezentarea cărții, aceasta a fost făcută chiar de autor care a mulțumit tuturor pentru participare și a dat autografe doritorilor, primind în schimb aplauze pentru discursul ținut și rodul muncii sale.
Sărbătoarea s-a încheiat într-un mod cu specific mineresc, cu un recital al grupului de mineri din localitate, ce au prezentat câteva melodii tradiționale păstrate de la strămoșii lor care au muncit la extragerea bogăției care se găsește dintotdeauna în străfundurile Roșiei Montane: aurul cel râvnit de-a lungul timpului de toți!
Ovidiu Culda
[nggallery id=1603]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI
O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan