FOTO: Fundația ”Inter-Art” la ceas aniversar – 20 de ani de activitate. Prin ce activități au făcut din Aiud un ”oraș al artelor”
Fundaţia ”Inter-Art” Aiud a marcat, miercuri, împlinirea a douăzeci de ani de activitate, printr-un eveniment organizat la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
La eveniment au fost invitaţi toţi partenerii din judeţ, dintre care au fost prezenţi Daniela Floroian (director Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba Iulia), Constantin Inel (director adjunct Muzeul National al Unirii Alba Iulia), Viorel Cioflică (preşedinte Asociaţia Grupul Skepsis ), Alin Florea (Primăria şi Administraţia Locală a Municipiului Aiud), Andrei Bako (referent Centrul Cultural ”Liviu Rebreanu” Aiud).
Cei prezenți au putut asista la o scurtă prezentare a celor două decenii de activitate. Totodată, în cadrul evenimentului s-a făcut şi o sinteză a evenimentelor propuse pentru anul 2016, dar şi o descriere a proiectelor preconizate pe următorii trei ani de către fundaţia aiudeană. De asemenea, s-a vorbit despre ceea ce este numit generic “fenomenul Inter Art” atât pe plan naţional cât şi universal.
“…Fenomenul Inter‐Art are la bază câteva repere „clasice”: implicarea de‐a lungul timpului a unor tineri conştienţi că pot trăi doar într‐o lume cu care trebuie să se identifice cultural; implicarea conştientă şi voluntară într‐un fenomen care se zideşte sub ochii nostri; un fenomen în care zidim idealuri şi speranţă; un fenomen în care zidim, din când în când, propria existenţă; un fenomen prin care (re)definim arta şi cultura…
Inter‐Art‐ul rămâne un fenomen unic prin dimensiunea sa artistică şi umană. Inter‐Art‐ul rămâne un fenomen în care artistul şi arta trăiesc dincolo de barierele timpului. Inter‐Art‐ul rămâne un fenomen alternativ”, spune Ștefan Balog, preşedintele Fundației „Inter-Art” Aiud.
Potrivit acestuia, pentru anul în curs, ”Inter Art” își propune o retrospectivă de artă contemporană printr-o expoziție realizată la București care va reuni 120 de artiști din 75 de țări. De asemenea, se dorește organizarea unei Tabere de Artă Plastică în China, care va aduna laolaltă 30 de artiști, iar pentru a marca un secol de la Marea Unire, se intenționează organizarea expoziției ”100 de ani de multiculturalism în România”, la Misiunea Diplomatică a României la O.N.U.
Principalele acțiuni întreprinse de fundație, în enumerarea lui Ștefan Balog:
Inter‐Art Aiud ‐ Proiectele culturii contemporane
Ce am reuşit să propunem şi să realizăm în cei 20 de ani vă este cunoscut: proiecte consacrate, proiecte inedite. Am gândit spaţiul cultural şi artistic ca o comunicare între cultura şi arta românească şi contexul cultural european şi mondial. Astfel au fost organizate următoarele expoziţii internaţionale (selective cele mai importante):
– februarie 2001, la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti, o retrospectivă a taberelor aiudene cuprinzând 51 de lucrări din 21 de ţări.
– martie 2001, la Bombay (India), prima expoziţie de artă românească cuprinzând 30 de lucrări a 10 artişti români.
– iunie 2001, expoziţia taberelor aiudene la Muzeul Naval din Istanbul (Turcia).
– octombrie 2003, expoziţie de artă românească la Galeria “Atelier the Artists” din Cairo (Egipt).
– decembrie 2003, o expoziţie internaţională la Galeria “Shagun“ şi o expoziţie personală semnată Ştefan Balog la Galeria “Artists Centre” din Bombay (India)
– octombrie 2008, amplă expoziţie retospectivă la Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington DC, reprezentând 43 de artişti din 21 de ţări şi regiuni.
– martie ‐ aprilie 2009, se organizează o expoziţie de artă plastică la sediul ONU din New York a 53 de artişti din 32 de ţări de pe toate continentele lumii, sub titlul: „Libertate şi artă ‐ fără frontiere”.
– iunie 2009, Rabat, Maroc expoziţii in cadrul Primăverii artelor vizuale care au promovat şi artişti participanţi la Bienala Intercontinentală de Grafică Mică.
– noiembrie 2009, la Galerie TIME din Viena (Austria) cea mai importantă expoziţie internaţională de artă plastică, realizată pe pământul bătrânei Europe, care a cuprins 55 de artişti din 23 de ţări de pe toate continentele lumii, însoţită de un recital de muzică Melodis Folk.
– mai 2011, două expoziţii internaţionale organizate la Vichy şi Chatel Montagne, Franţa.
– septembrie 2011, la Kutztown, Pennsylvania, o retrospectivă a tabereleor internaţionale „Inter‐Art şi la Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington DC, o retrospectivă a Bienalei Intercontinentale de Grafică Mică.
– martie 2013, expoziţie internaţională la Sediul Parlamentului european din Bruxelles. Expoziţia a prezentat lucrări a 82 de artişti din 52 de ţări, respectiv 16 tineri artişti (sub 16 ani) din 5 ţări.
– septembrie 2013, expoziţia Intercontinentală de Mail Art, organizată la Sediul ONU din New York, expunând 322 de artişti din 110 ţări.
– septembrie 2013, seară „Inter‐Art” la New York, un eveniment care a cuprins expoziţia artă „Alte realităţi” semnat Ştefan Balog, prezentarea volumului „Poemul tăcerii” de Ioan Hădărig. Manifestare desfăşurată la Institutul Cultural din New York.
– noiembrie 2013, expoziţie de artă românească la Petion Ville, Haiti, în cadrul Simpozionului Internaţional de Artă. Expoziţia a fost dedicată Zilei Naţionale ale României şi a prezentat lucrări semnate de 20 de artişti.
– decembrie 2013, expoziţie de artă românească la Centrul Cultural Uccle din Bruxelles. Expoziţia a fost dedicată Zilei Naţionale ale României ‐ expunând lucrări de la 45 de artişti.
– martie 2014, expoziţie internaţională „Inter‐Art” la Gyomaendrőd, Ungaria.
– septembrie 2014, „Inter‐Art & Jacek”. In memoriam Jacek Cichon (1969 – 2004), expoziţie internaţională din colecţia Fundaţiei „Inter‐Art” (105 artişti – 55 de ţări – 5 continente).
– noiembrie 2014, expoziţie de artă românească la Sasaran, Malaysia, în cadrul Festivalului Internaţional de Artă Sasaran. Expoziţia a fost dedicată Zilei Naţionale ale României cu lucrări semnate de Elena Cristea, Anca Sas şi Ştefan Balog.
– martie 2015, expoziţie internaţională desfăşurată la Palatul Naţiunilor, Sediul Oficiului ONU din Geneva, Elveţia, aducând împreună 94 de artişti din 60 de ţări membre ONU. Expoziţia a fost dedicată aniversării a 60 de ani de când România este membră ONU.
– decembrie 2015, expoziţia internaţională „Inter‐Art” ”Spre progres în cadrul agendei de dezvoltare post 2015 şi problemele schimbărilor climatice” desfăşurată la Sediul ONU din New York, expunând 52 de artişti din 33 de ţări. Proiectul a fost dedicat aniversării a 70 de ani de la crearea Naţiunilor Unite şi aniversării a 60 de ani de la primirea României ca stat membru al Naţiunilor Unite.
– decembrie 2015, seară „Inter‐Art” la New York, ediţia a II‐a, un eveniment care a cuprins o expoziţiei de grafică mică, o expoziţie de gravură şi fotografie şi o prezentare de carte. Manifestare desfăşurată la Institutul Cultural din New York.
Anul 2015, ca an aniversar a cuprins o serie de manifestări importante organizate de Inter‐Art Aiud şi de partenerii săi. Vă propunem să rememorăm câteva dintre ele:
1. Ediţia Aniversară a Taberei Internaţionale de Artă Plastică “Inter‐Art” Aiud ”Valoare, Competenţă, Multiculturalism” . Valoarea în timp a Taberei Internaţionale de Artă Plastică “Inter‐Art” Aiud este dată atât de elemente cantitative – participarea a peste 300 de artişti din 60 de ţări de pe toate continentele ‐, cât şi de elemente calitative – participarea unor importanţi artişti plastici, reprezentativi pentru arta contemporană dar şi de deschiderea simpozionului artistic către tinerii artişti plastici şi către instituţiile de artă şi cultură.
Cu lucrările realizate de cei mai reprezentativi artişti în 20 de ani de activitate au fost organizate importante expoziţii la : sediul ONU, New York şi Geneva, Sediul Parlamentului European din Bruxelles, Woodrow Center din Washington, în capitale şi centre ale culturii contemporane: Rabat (Maroc), Viena (Austria), Vichy şi Chatel Montagne (Franţa), Petion Ville (Haiti), Gyomaendrőd (Ungaria), Bombay (India), Cairo (Egipt), Istanbul (Turcia), Sasaran (Malaysia) dar şi la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti, Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj Napoca, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia s.a.
În deschiderea importantei manifestări, cu participarea primarului Municipiului Aiud, Mihai Horatiu Josan, au fost acordate distincţii instituţiilor organizatoare şi partenerilor din Franţa, Haiti, Bulgaria, Malaysia. Momentul solem al acordării distincţiilor anivesare a fost continuat şi în cadrul expoziţiei de închidere a taberei aiudene. Beneficiind de ateliere de creaţie, de ample expoziţii personale şi de grup, de expoziţii internaţionale de mail art, de happeninguri şi de instalaţii de artă modernă, tabăra, şi expoziţia de închidere s‐au constituit în veritabile fenomene artistice contemporane, în promotoare ale calităţilor şi valorilor actului artistic contemporan. Galeriile Inter‐Art Aiud au reunit, la ceas aniversar, alături cei 42 de artişti din 26 de ţări, un numeros public iubitor de artă, critici şi istorici de artă şi reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare şi partenere: Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Nagy Mihály Zoltán, vicepreşedinte ICR Bucureşti, Daniela Floroian, manager Centrul de Cultura “Augustin Bana” Alba, Gabriel Rustoiu, director general al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Dragos Gâlea, purtător de cuvânt Primăria Municipiului Aiud.
Momente importante ale multiculturalităţii fenomenului Inter‐Art Aiud s‐au constituit prin vizita documentară încheiată cu o prezentare a zonei culturale şi cu un foc de tabără într‐un sat reprezentativ al comunităţii maghiare: Rimetea/Torockó ; într‐un concert de muzică rock susţinut în cadrul manifestării “Noaptea Inter‐Art / Rock Aiud 2015” au fost invitaţi alături de trupele Riff din Sibiu şi Nexxt Band din Sebeş‐Alba şi muzicieni aparţinând comunităţii germane din Romania, stabiliţi acum în Germania – în trupa Piranda Transfer, dar şi prin prezentările de artă sub genericul: “arta ta / arta din ţara ta”, prezentările de carte literară şi de artă etc.
Au fost realizate vizite documentare la Castelul Huniazilor din Hunedoara, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia şi importante expoziţii ale artiştilor plastici din China, Coreea de Sud, Malaysia, Turcia, Bulgaria şi România. Un moment încărcat de emoţie la reprezentat vernisarea expoziţiei IN MEMORIAM, dedicat celor care au participat la tabăra aiudeană şi care ne‐au părăsit.
Cea de XX‐a ediţie a Taberei Internaţionale de Artă Plastică Inter‐Art Aiud se constituie în unul dintre cele mai valoroase şi importante momente ale redefinirii spaţiului cultural contemporan, într‐o structură actuală în care competenţa, valoarea şi multiculturalismul reprezintă caracteristici ale lumii contemporane. Un demers calitativ dar şi alternativ al spaţiului contemporan cultural.
Tabăra Internaţională de Artă Plastică „Inter‐Art”; ediţia a XX‐a, 10‐25 august 2015, Aiud, Romania, ediţie aniversară; Artişti participanţi : 42 artişti din 26 de ţări;
2.Palatul Naţiunilor Unite ‐ Geneva ‐ Martie 2015
Peste 300 de participanţi la Geneva, la proiectul Inter‐Art dedicat marcării celei de‐a 60‐a aniversări a României ca stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
La sfârşitul de martie al anului 2015 la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva a avut loc vernisajul Expoziţiei Internaţionale “Conexiuni Interculturale”, cuprinzând lucrări semnate de 94 de artişti din 60 de ţări, de pe toate continentele lumii. Dintre cei care expun, 30 de artişti au reprezentat salonul de artă românească contemporană. A fost vernisată şi expoziţia personală “Culoarea viselor” de Ştefan Balog.
Evenimentul cultural s‐a desfăşurat pe parcursul săptămânii 23‐27 martie şi s‐a circumscris seriei de manifestări organizate de Ministerul Afacerilor Externe pentru marcarea celei de‐a 60‐a aniversări a României ca stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Vernisajul a avut loc în prezenţa doamnei Ruth Hahn‐Weinert, Şefa Cabinetului de Activitati Culturale – ONU Geneva, reprezentând pe domnul Michael Moller, Director‐General, a domnului Lilian Zamfiroiu, preşedintele Institutului Cultural Român, a doamnei ambasador Maria Ciobanu, Reprezentantul permanent al României la ONU şi a domnului Stefan Balog, preşedintele Fundaţiei Inter‐Art.
Au fost prezenţi la expoziţie: domnul Liviu Pop ‐ ministrul delegat pentru dialog social, doamna Laczikó Enikő ‐ secretarul de stat coordonator al Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, doamna Anca Opriş, Ambasadorul României în Elveţia, domnul Guido Gianasso, consulul onorific al României la Geneva
Ceremonia de inaugurare a cuprins de asemenea: lansări de carte şi album: „Imagini din Aiudul de altădată” (de Robert Lixandru şi Ioan Hădărig) şi „Aripile cerului“ (de Ioan Hădărig); Recital de muzică românească, oferit de Daniel Avram; Degustare de vinuri româneşti din regiunea Transilvaniei.
Din delegaţia Inter‐Art au făcut parte: Ştefan Balog, preşedinte; Ioan Hădărig, director artistic; Robert Lixandru, secretar general; Zoltan Balog, vicepreşedinte; Daniel Avram, interpret de muzică folk. Au fost prezenţi la vernisajul expoziţiei şi artiştii plastici : Özlem Kalkan Erenus (Turcia), Catherine Chretien (Franţa), Horhát Miklós (Aiud, Romania), Horhát Kund Lehel (Aiud, Romania). Manifestarea s‐a desfăşurat în prezenţa a peste 300 de participanţi: ambasadori, corp diplomatic, reprezentanţi şi oficiali, presa, reprezentaţi şi membri ai comunităţii româneşti, public iubitor de artă.
3. Sediul Naţiunilor Unite ‐ New York ‐ Decembrie 2015; 52 de artişti ‐ 33 de ţări ‐ 5 continente. Expoziţia Internaţională „Inter‐ Art” :”Spre progres în cadrul agendei de dezvoltare post 2015 şi problemele schimbărilor climatice”
Proiectul a fost dedicat aniversării a 70 de ani de la crearea Naţiunilor Unite şi aniversării a 60 de ani de la primirea României ca stat membru al Naţiunilor Unite. Manifestarea a pornit de la una dintre temele principale pe agenda ONU: ”Spre progres în cadrul agendei de dezvoltare post 2015 şi problemele schimbărilor climatice”. Fundaţia “Inter ‐ Art” din Aiud a dorit să contribuie la această tematică şi să celebreze prin artă cele două momente aniversare. În total 52 de artişti din 33 de ţări de pe toate continentele lumii au expus la acest eveniment deosebit.
Fundaţia Inter‐Art şi‐a propus să demonstreze şi prin acestă expoziţie că arta este cel mai bun ambasador în lume. Promovarea artei contemporane atât prin nivelul valoric al artiştilor şi al lucrarilor prezentate cât şi prin numărul mare de ţări participante, contactul cu publicul iubitor de artă, atât direct cât şi prin media de specialitate. Un element important a constituit promovarea artei contemporane româneşti prin artiştii români prezenţi în expoziţie.
Vernisajul a avut loc în prezenţa doamnei Christina Gallach, subsecretar general ONU, a domnului Tomas Gass, asistent Secretar general ONU, care a transmis mesajul secretarului general ONU dl. Ban Ki‐moon, a domnului Ion Jinga, ambasadorul Romaniei la ONU şi a domnului Stefan Balog, preşedintele Fundaţiei Inter‐Art.
Expoziţia a reprezentat a treia participare Inter‐Art Aiud la Sediul Naţiunilor Unite din New York şi continuă un şir lung de manifestări ‐ organizate la Cluj Napoca, Bucureşti, Alba Iulia (Romania), Gyomaendrőd (Ungaria), Istanbul (Turcia), Bombay (India), Cairo (Egipt), Rabat (Maroc), Viena (Austria), Vichy (Franţa), Washington D.C. (S.U.A.), New York (SUA), Kutztown (SUA). După expoziţia din martie 2009 respectiv cea din septembrie 2013 când am marcat istoria culturală prin realizarea unei expoziţii de mail‐art reprezentând 322 de artişti din 110 ţări la sediul ONU din New York această nouă expoziţie a reprezentat o importantă dimensiune de implicare interculturală.
4. Eveniment remarcabil al culturii contemporane la Institutul Cultural Român din New York
Institutul Cultural Român din New York a găzduit unul dintre proiectele de marcă ale Inter‐Art Aiud, concepute pentru anul 2015, cuprinzând:
Expoziţie de grafică mică : Au participat, într‐un amplu, inedit şi incitant proiect curatorial, 25 de artişti români : Ada Muntean, Adrian Sandu, Adriana Lucaciu, Alexandru Jakabházi, Anca Sas, Andrei Bakó, Atena Simionescu, Constantin Catargiu, Corina Nani, Dorel Găină, Elena Cristea, Emanuela Zapototchi, Florin Stoiciu, Horváth Gyöngyvér, Marian Truţulescu, Marieta Besu, Mihaela Bakó, Modesta Lupaşcu, Popa Silvia, Răzvan Caratănase, Robert Lixandru, Sándor Albert, Ştefan Balog, Szűcs Enikő, Zoltán Balog
Transylvania in Black & White – Transilvania în alb şi negru : Gravuri şi fotografii de Ştefan Balog, Robert Lixandru şi Andrei Bakó; poeme de Ioan Hădărig
Prezentări de carte / Imagini ale Aiudului de altădată, de Robert Lixandru & Ioan Hădărig. / Cuvinte rătăcite din alt secol / Poèmes égarés d’un autre siècle, antologie de poezie în română şi franceză de 20 de poeţi contemporani: Gelu Adrian Badea, Andrei Bakó, Diana Bâlc, Iacob Buta, Lucian Buta, Anda Comşa, Liviu Cordea, Katiuşa Cuculescu, Oliviu Florea, Ioan Hădărig, Gabriela Horga, Eugenia Ignat, Casandra Ioan, Nicolae Kömives, Teodor Laurean, Stelian Petrescu, Sergiu‐Petrică Paşca, Adrian Stan, Eugenia Tiutiu, Ada Tocaciu. Traducere de Marcela Hădărig; Grafică de Ştefan Balog. / Aripile cerului, poezii de Ioan Hădărig; grafică de Ştefan Balog. / The Touch of Tomorrow, proză scurtă fantastică de Ştefan Balog. / Bone, Flesh and Fur, de Patricia Goodrich, Elisabeth Raby ‐ SUA & Casandra Ioan – România.
Audiţie muzicală cu înregistrările Melodis Folk (Emilia & Marius Moga). Amfitrionul evenimentului a fost scriitoarea Doina Uricariu, directorul ICR New York.
Invitată cu lectură publică în limba engleză poeta şi artistul grafic Patricia Goodrich a citit din poemele sale dar şi din poemele semnate de: Elisabeth Raby – SUA şi Casandra Ioan , incluse în volumul comun.
Echipa care a realizat şi coordonat proiectul a fost compusă din: Ştefan Balog, Ioan Hădărig, Robert Lixandru, Zoltán Balog, Sorina Gaspar, Mihaela Lixandru, Daniela Puiac.
O echipă a TVR Cluj a participat la proiectele Fundaţiei Inter‐Art Aiud, iniţiate în luna decembrie 2015 în New York, şi a realizat prezentarea lor pe postul naţional şi pe cel regional al televiziunii române. În comentariul lor se arată că: “Institutul Cultural din New York a găzduit cea de a doua ediţie a Serilor INTER‐ART, eveniment organizat de către Fundaţia Inter‐art din Aiud. Cei prezenţi la manifestare au avut ocazia să descopere Aiudul de pe vremuri, dar şi o Transilvanie mai puţin cunoscută publicului larg…”.
5. Ştefan Balog ‐ o nouă expoziţie personală la New York
„O lume pe două continente” / Hungarian House din New York.
După expoziţia din anul 2013, de la Institutul Cultural Român din New York, apreciată atât de publicul vizitator cât şi de presa de specialitate, artistul plastic Ştefan Balog a oferit publicului american o nouă expoziţie de artă plastică, intitulată : „ O lume pe două continente”, deschisă la Hungarian House din New York.
Expoziţia, metafora de lumină şi culoare, a fost deschisă de doamna Ildikó Nagy, directorul “Hungarian House”, New York, de domnul Dr. Kumin Ferenc, Ambasador, Consulul General al Ungariei la New York şi prezentată de poetul Ioan Hădărig, director artistic al Fundaţiei Inter‐Art Aiud. A fost invitată să vorbească despre expoziţie şi doamna Doina Uricariu, directorul Institutului Cultural Român din New York.
Publicul prezent, format şi din tineri artişti americani de origine maghiară, a apreciat demersul plastic novator propus de Ştefan Balog, dimensiunea carismatică a lucrărilor sale şi noua abordare a spaţiului interior care încearcă să definească relaţia dintre artist şi privitor. A fost o seară minunată în care gazdele au oferit alături de un vin unguresc şi tradiţionalele “pogácsa” (turte).
6. Tabăra de Creaţie pentru Tineret “Inter‐Art”, ediţia a X‐a
Au trecut 10 ani de când a fost iniţiat de către Fundaţia Inter Art Aiud şi Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud un proiect inedit, unic în desfăşurarea atelierelor de lucru, autentic prin valorile culturale pe care le promovează.
206 tineri din 9 ţări (Bulgaria, Franţa, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi România) au partcipat în perioada 2006 ‐ 2015 la unul dintre cele mai ample proiecte culturale dedicate tinerilor.
Tabăra de Creaţie pentru Tineret Inter‐Art, editia a X‐a, s‐a încheiat duminică, 19 iulie 2015, la Aiud. Au participat tineri artişti plastici din Franţa, Portugalia, Ungaria, Bulgaria şi România. Evenimentul a fost organizat sub forma unor ateliere de creaţie, colografie, linogravură, modelaj şi pictură. Tabăra a cuprins, de asemenea, în cele 10 zile, şi vizite de documentare în Aiud, Rimetea şi Alba Iulia, seri de muzică (cu participarea Centrului de Cultură Augustin Bena Alba), ateliere de teatru (cu participarea Trupei Skepsis), expoziţia internaţională de artă, expoziţia elevilor de la Colegiul Bethlen Gábor Aiud, carnaval, simpozionul : arta din ţara ta etc.
Expoziţia finală, organizată în Galeriile Inter‐Art Aiud, a fost, o amplă prezentare a lucrărilor realizate în această perioadă, dovada talentului tinerilor artişti, dar şi a valorii artistice şi didactice a profesorilor care au coordonat atelierele. Valoarea şi calitatea exponatelor, îndrăzneala şi dăruirea în definirea culturală a spaţiului contemporan artistic au impresionat publicul prezent.
Unică în felul ei de predare a unor tehnici artistice, tabăra rămâne, după această a X‐a ediţie, un element important în stabilirea de proiecte şi programe culturale şi artistice între tinerii Europei. Tinerii participanţi devin ambasadorii culturii româneşti în ţările de unde provin, îmbogăţind în acelaşi timp cultura românească cu valori şi tradiţii culturale ale ţărilor pe care le prezintă.
7. ART Aiud 2015 Fest
Festivalul Internaţional de Umor, ediţia a XI‐a
Festivalul Internaţional de Film şi Foto, ediţia a XI‐a
Unicitatea unei propuneri culturale: ediţia a XI‐a, ART Aiud 2015 Fest, a cuprins două importante festivaluri aiudene dedicate artelor vizuale, cu diferite forme şi modalităţi de reprezentare şi de prezentare artistică într‐o propunere unică de desfăşurare atât pentru artiştii participanţi cât şi pentru publicul iubitor de artă. Elemente care unesc şi care diferenţiază spaţiul cultural al artei fotografice, al filmului, al caricaturii, al teatrului.
FOTO: Zoltan Balog
[nggallery id=1555]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii